ΠΕΦΝΙ: Κόβονται μόνο 67 ακριβά φάρμακα

Μόνο 67 σκευάσματα αφαιρέθηκαν από την αναθεωρημένη λίστα των ακριβών φαρμάκων, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα...

Article_show_shutterstock_74957929

Μόνο 67 σκευάσματα αφαιρέθηκαν από την αναθεωρημένη λίστα των ακριβών φαρμάκων, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ), με αφορμή τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Μάριου Σαλμά σχετικά με τη διαγραφή 600 φαρμάκων. 

Η ΠΕΦΝΙ αναφέρει ότι ο κατάλογος που παρουσίασε ο υπουργός αφορά μόνο στην εμπορική ονομασία 233 φαρμάκων.

Ο κατάλογος που ίσχυε μέχρι σήμερα περιελάμβανε την εμπορική τους ονομασία και αναλυτικά όλες τις μορφές, περιεκτικότητες και συσκευασίες αυτών των ίδιων φαρμάκων. Έτσι προέκυπτε ο αριθμός 870. 

Ευαίσθητες

Σύμφωνα με την ΠΕΦΝΙ, η πραγματικότητα είναι ότι αφαιρέθηκαν από τον κατάλογο 67 φάρμακα, που απευθύνονται στις πιο ευαίσθητες κατηγορίες:

Τα φάρμακα για το AIDS, οι αντιαιμορροφιλικοί παράγοντες, οι αυξητικές ορμόνες, οι ανταγωνιστές της αυξητικής ορμόνης, διαλύματα παρεντερικής διατροφής και άλλα φάρμακα μικρή αξίας.

Κατά τα λοιπά, ο αριθμός των φαρμάκων του καταλόγου παραμένει αμετάβλητος και δεν οδηγεί σε εξοικονόμηση παρά μόνο σε πρόσθετη ταλαιπωρία.

Η πραγματικότητα είναι επίσης ότι για τα φάρμακα που διαγράφηκαν δεν υπάρχει πλέον καμιά νόμιμη διαδικασία εκτέλεσης συνταγών και χορήγησής τους σε εξωτερικούς ασθενείς από τα φαρμακεία των νοσοκομείων.

 

ΠΗΓΗ:iatronet.gr

Επιστροφή στην κατηγορία Τελευταίες Εξελίξεις

TOP

ΕΥΕΞΙΑ - ΠΡΟΛΗΨΗ - ΥΓΕΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΕΝΑ ΓΙΑΤΡΟ

  • Βρείτε ένα μέλος του δικτύου Iatrica στην περιοχή σας!

ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση τη φροντίδα για την υγεία σας, σε ατομικό ή/και οικογενειακό επίπεδο;