Ενημερωτική εκστρατεία από το Σύλλογο ηπατικών ασθενειών - Ζητούν κινητοποίηση της πολιτείας

Σε σιωπηλή λοίμωξη μετατρέπεται η ηπατίτιδα C. Τουλάχιστον 200.000 Έλληνες πάσχουν από τη νόσο, αλλά το 80% αυτών το αγνοούν.

Article_show_shutterstock_60349396

Σε σιωπηλή λοίμωξη μετατρέπεται η ηπατίτιδα C. Τουλάχιστον 200.000 Έλληνες πάσχουν από τη νόσο, αλλά το 80% αυτών το αγνοούν. 

Αλλά και το μικρό ποσοστό των διαγνωσμένων ασθενών δεν λαμβάνει τις νέες, ασφαλέστερες και αποτελεσματικότερες, κατά τους ειδικούς, θεραπείες για την αντιμετώπιση της νόσου.

Τα στοιχεία αυτά παρέθεσαν την Τετάρτη ειδικοί, στη διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση της ενημερωτικής καμπάνιας που υλοποιεί το μήνα Νοέμβριο ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ».

Όπως υπογράμμισαν οι επιστήμονες, στην περίπτωση που τα επόμενα χρόνια δεν ληφθεί καμία πρωτοβουλία για την καταπολέμησή της ηπατίτιδας C, χιλιάδες κάτοικοι της χώρας, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τον ιό κατά τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, είναι πιθανό να ανακαλύψουν, αλλά με σημαντική καθυστέρηση, ότι πάσχουν από προχωρημένη και απειλητική για τη ζωή τους ηπατική νόσο.

Την ανάγκη της πολιτείας να συντάξει Εθνικό Πρόγραμμα για τη στρατηγική αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C επισήμανε ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής της Πανεπιστημιακής Γαστρεντερολογικής Κλινικής του ΓΝΑ Λαϊκό, κ. Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης.

«Είναι απαραίτητο να σχηματιστεί μία ομάδα κρούσης, που θα απαρτίζεται από επιδημιολόγους, εκπροσώπους των γιατρών και των ασθενών και από τους ιθύνοντες του χώρου της Υγείας, οι οποίοι σε συνεργασία με τις ομάδες υψηλού κινδύνου, θα "πολεμήσουν" την ηπατίτιδα» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ασθενών Ήπατος, κ. Achim Kautz.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Παθολογίας-Ηπατολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος, κ. Γιάννης Κοσκίνας, δήλωσε ότι στη χώρα μας πρέπει να εξετασθεί και το ζήτημα της πρόσβασης στη θεραπεία κάποιων ειδικών ομάδων πληθυσμού, όπως πχ οι χρήστες ουσιών, οι μετανάστες και ανασφάλιστοι, ώστε να περιοριστεί η δεξαμενή των ασθενών.

Η ενημερωτική εκστρατεία του Συλλόγου ηπατικών ασθενών

Στόχος της ενημερωτικής εκστρατείας, όπως τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του «ΠΡΟΜΗΘΕΑ», κ. Γιώργος Καλαμίτσης, είναι η ενημέρωση και η παράλληλη προτροπή προς το ευρύ κοινό, να προχωρήσει σε εξέταση για την ηπατίτιδα C.

Με σύνθημα «C-Αφορά», οι εθελοντές του συλλόγου «ξεχύνονται» σε διάφορες γωνιές της Αθήνας -και στη συνέχεια σε πέντε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας- παίζοντας με την περιέργεια των περαστικών και προσκαλώντας τους να ενημερωθούν.

Πιο συγκεκριμένα, ο «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», για τις ανάγκες της ενημερωτικής εκστρατείας για την ηπατίτιδα C, αρχικά θα τοποθετήσει σε κεντρικά σημεία της Αθήνας ένα μεγάλο κίτρινο «C», το οποίο θα φέρει πάνω του το μήνυμα «Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 200.000 ασθενείς με ηπατίτιδα C και το 80% από αυτούς, δεν το γνωρίζει». 

Την ίδια στιγμή, με τη βοήθεια κινητής μονάδας, θα προσφέρει δωρεάν και γρήγορη εξέταση για τη νόσο, σε όσους το επιθυμούν.

Επιστροφή στην κατηγορία Τελευταίες Εξελίξεις

TOP

ΕΥΕΞΙΑ - ΠΡΟΛΗΨΗ - ΥΓΕΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΕΝΑ ΓΙΑΤΡΟ

  • Βρείτε ένα μέλος του δικτύου Iatrica στην περιοχή σας!

ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση τη φροντίδα για την υγεία σας, σε ατομικό ή/και οικογενειακό επίπεδο;