Πλευρίτιδα: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Νιώθετε πόνο στα πλαϊνά σημεία του θώρακα σας, ο οποίος επιδεινώνεται με την αλλαγή της θέσης του σώματος (π.χ. όταν αλλάζετε πλευρό); Είναι πιθανό να πρόκειται για πλευρίτιδα. Δείτε πώς μπορείτε να την αναγνωρίσετε και τι πρέπει να κάνετε.

Παθολογικά

26/11/2013 10:50

Article_show_shutterstock_34191367

Τι είναι;

Με τον όρο πλευρίτιδα εννοούμε τη συγκέντρωση υγρού ανάμεσα στους πνεύμονες και τη μεμβράνη που τους καλύπτει (υπεζωκότας). Η διάγνωση της γίνεται με τη χρήση στηθοσκοπίου από το γιατρό.

Τι να κάνετε:

Στην περίπτωση που έχετε πλευρίτιδα μπορεί να έχετε ξηρό βήχα, να νιώθετε πόνο στο στήθος ή δυσκολία στην αναπνοή σας. Ο πόνος στο στήθος συνήθως εκδηλώνεται πολύ ξαφνικά στην περίπτωση που οφείλεται σε πλευρίτιδα. Υπάρχουν πολλές παθήσεις όμως που μπορεί να προκαλέσουν τα ίδια συμπτώματα γι 'αυτό είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας για να γίνει σωστή διάγνωση.

Επισκεφθείτε τον γιατρό σας εάν παράλληλα με τον πόνο στο στήθος, νιώθετε πόνο στους ώμους ή την κοιλιά. Υπάρχουν φορές που ο πόνος στο στήθος που οφείλεται στην πλευρίτιδα, αντανακλά σε αυτές τις περιοχές. Αυτοί οι πόνοι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από το γιατρό σας το συντομότερο δυνατόν. Το ίδιο πρέπει να κάνετε και στην περίπτωση πυρετού.

Για την αντιμετώπιση της πλευρίτιδας χορηγούνται συνήθως αντιβιοτικά, αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.  Ακόμη μπορεί ο γιατρός να σας δώσει και κάποιο αντιβηχικό σιρόπι που περιέχει κωδείνη.  Στην περίπτωση που μαζευτεί υπερβολική ποσότητα υγρού μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία στο νοσοκομείο για την απομάκρυνση του.

pathfinder.gr

 

Επιστροφή στην κατηγορία Παθολογικά

TOP

ΕΥΕΞΙΑ - ΠΡΟΛΗΨΗ - ΥΓΕΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΕΝΑ ΓΙΑΤΡΟ

  • Βρείτε ένα μέλος του δικτύου Iatrica στην περιοχή σας!

ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση τη φροντίδα για την υγεία σας, σε ατομικό ή/και οικογενειακό επίπεδο;