Αντιμετωπίστε τα ευαίσθητα δόντια

Ο πόνος δυσκολεύει την καθημερινότητά μας, καθώς μπορεί να εμφανιστεί απλά πίνοντας ένα ποτήρι κρύο νερό ή τρώγοντας ένα γλυκό

Οδοντιατρικά

10/01/2014 13:37

Article_show_shutterstock_33982576

Πολλά είναι τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσουν ευαισθησία στα δόντια, ένα σύμπτωμα πολύ ενοχλητικό που έχουμε νιώσει όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας. 

Ο πόνος, που μπορεί να είναι οξύς σε ορισμένες περιπτώσεις, δυσκολεύει την καθημερινότητά μας, καθώς μπορεί να εμφανιστεί απλά πίνοντας ένα ποτήρι κρύο νερό ή τρώγοντας ένα γλυκό.

Το θετικό όμως είναι ότι πάντα υπάρχει λύση, αρκεί να βρεθεί η αιτία που προκαλεί την οδοντική ευαισθησία. Σύμφωνα με τη χειρουργό οδοντίατρο Δέσποινα Κωστομοίρη, οι αιτίες είναι πολλές και συγκεκριμένα:

•Ούλα που έχουν υποχωρήσει ως αποτέλεσμα περιοδοντίτιδας, κακού βουρτσίσματος ή και άλλων αιτιών.
Αντιμετώπιση:  Απαιτείται διάγνωση του προβλήματος και άμεση θεραπεία από οδοντίατρο. Χρήση απευαισθητοποιητικών διαλυμάτων και πολλές φορές (κάτω από προϋποθέσεις) μοσχεύματα στα σημεία που έχουν υποχωρήσει τα ούλα.

•Αποτριβές στα δόντια και ιδιαίτερα στο όριο των ούλων ως αποτέλεσμα χρήσης σκληρής οδοντόβουρτσας, αλατιού, σόδας, ή αδρόκοκκης οδοντόκρεμας κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος, συχνή κατανάλωση όξινων τροφών (π.χ. λεμόνια), καθώς και διαταραχές του οργανισμού ή της ψυχολογίας που προκαλούν συχνούς εμετούς.
Αντιμετώπιση: Οι αποτριβές των δοντιών αντιμετωπίζονται συνήθως με σφραγίσματα χωρίς να χρειασθεί τρόχισμα του δοντιού, διότι εδώ δεν υπάρχει πρόβλημα τερηδόνας. Όμως, όταν το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο ενδέχεται να χρειαστεί προσθετική αποκατάσταση, με πιθανές απονευρώσεις. 

•Κατάγματα και ρωγμές στα δόντια που είναι συνέπεια συνηθειών όπως το σφίξιμο ή το τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια της νύχτας  ή /και της ημέρας.
Αντιμετώπιση:  Για την περίπτωση των καταγμάτων και ρωγμών μπορεί να απαιτηθεί αποκατάσταση με όψη ρητίνης ή πορσελάνης, και ανάλογα με την έκταση του προβλήματος περαιτέρω προσθετική αποκατάσταση. Απαραίτητη είναι και η χρήση οδοντιατρικού νάρθηκα (μασελάκι).

•Δημιουργία τερηδόνων από έλλειψη καλής στοματικής υγιεινής, έλλειψη χρήσης μεσοδόντιου νήματος, κακές διατροφικές συνήθειες (π.χ. συχνή κατανάλωση ζάχαρης) σε συνδυασμό  με  έλλειψη 6 μηνιαίου check up.
Αντιμετώπιση: Θεραπεία με σφραγίσματα όπου υπάρχουν τερηδόνες.

•Παλαιά σφραγίσματα που έχουν αλλοιωθεί τα όριά τους και το υλικό και χρήζουν αλλαγής.
Αντιμετώπιση: Νέα σφραγίσματα εφόσον έχει γίνει σωστή διάγνωση και έχει αποκλειστεί κάθε άλλη αιτία.

•Προσθετικές αποκαταστάσεις οι οποίες δεν έχουν σωστά όρια.
Αντιμετώπιση: Αντικατάσταση προσθετικών εργασιών με νέες, όπου τα όριά τους θα είναι σε απόλυτη εφαρμογή με τα δόντια.

protothema.gr

Επιστροφή στην κατηγορία Οδοντιατρικά

TOP

ΕΥΕΞΙΑ - ΠΡΟΛΗΨΗ - ΥΓΕΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΕΝΑ ΓΙΑΤΡΟ

  • Βρείτε ένα μέλος του δικτύου Iatrica στην περιοχή σας!

ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση τη φροντίδα για την υγεία σας, σε ατομικό ή/και οικογενειακό επίπεδο;