Πράσινο τσάι κατά της χοληστερίνης

Το πράσινο τσάι θεωρείται από πολλούς «γιατρικό» διά πάσαν νόσον και δεινό, αλλά από την πεποίθηση έως την επιστημονική απόδειξη η απόσταση είναι μεγάλη, γράφει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Article_show_shutterstock_39933508

Το πράσινο τσάι θεωρείται από πολλούς «γιατρικό» διά πάσαν νόσον και δεινό, αλλά από την πεποίθηση έως την επιστημονική απόδειξη η απόσταση είναι μεγάλη, γράφει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Μία από τις ιδιότητες που του προσδίδονται αλλά, αποτελούν αντικείμενο διαμάχης, είναι ότι προκαλεί μετρήσιμες μειώσεις στη χοληστερόλη. Οι υπέρμαχοι της κατανάλωσής του υποστηρίζουν ότι επειδή το πράσινο τσάι περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις πολυφαινολών, εμποδίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης από το έντερο, ενώ οι σκεπτικιστές αντιτείνουν ότι τα όποια οφέλη είναι λίγα.

Το θέμα έχει διερευνηθεί σε δεκάδες μελέτες και τα ευρήματα ήταν αντικρουόμενα. Φέτος, όμως, δημοσιεύθηκε στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN) η συνδυασμένη ανάλυση στοιχείων από πολλές προγενέστερες μελέτες, η οποία μάλλον δίνει μια πιο σαφή απάντηση.

Στις μελέτες συμμετείχαν περισσότεροι από 1.100 εθελοντές, άλλοι εκ των οποίων έπιναν επί αρκετούς μήνες πράσινο τσάι και άλλοι ένα ανενεργό ρόφημα.

Οπως έδειξαν τα στοιχεία, όσοι έπιναν τσάι παρουσίασαν κάποια μείωση της χοληστερόλης τους, αλλά αυτή ήταν πολύ μικρή. Στην πραγματικότητα, τα επίπεδα της επιζήμιας «κακής» (LDL) χοληστερόλης μειώθηκαν 2 mg/dL κατά μέσον όρο, ενώ η καρδιοπροστατευτική HDL χοληστερόλη δεν αυξήθηκε.

Για κάποιους, η διαφορά στην LDL μπορεί να αξίζει τον κόπο. Για κάποιους άλλους, όμως, ίσως δεν είναι καλή ιδέα, επειδή μια ουσία του πράσινου τσαγιού που λέγεται EGCG μπορεί να αλληλεπιδράσει με φάρμακα, όπως τα αντιπηκτικά, και με το αντικαρκινικό βορτεζομίμπη.

ΠΗΓΗ: TA NEA Ένθετο Υγεία

Επιστροφή στην κατηγορία Διατροφή & Φυσική Κατάσταση

TOP

ΕΥΕΞΙΑ - ΠΡΟΛΗΨΗ - ΥΓΕΙΑ

Δίκτυο Iatrica

ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΕΝΑ ΓΙΑΤΡΟ

  • Βρείτε ένα μέλος του δικτύου Iatrica στην περιοχή σας!

ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση τη φροντίδα για την υγεία σας, σε ατομικό ή/και οικογενειακό επίπεδο;