Ασφαλείς και αποτελεσματικές οι στατίνες, ακόμη και μετά απο μακροχρόνια χρήση

Οι στατίνες, συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικές κατά της υπερχοληστερολαιμίας, είναι ασφαλείς για τον οργανισμό και δεν αυξάνουν τον κίνδυνο άλλων παθήσεων, όπως ο καρκίνος, ακόμα και σε περιπτώσεις μακροχρόνιας χρήσης, σύμφωνα με μεγάλη βρετανική έρευνα.

Δυσλιπιδαιμίας

24/11/2011 12:00

Article_show_shutterstock_28490356

Οι στατίνες, συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικές κατά της υπερχοληστερολαιμίας, είναι ασφαλείς για τον οργανισμό και δεν αυξάνουν τον κίνδυνο άλλων παθήσεων, όπως ο καρκίνος, ακόμα και σε περιπτώσεις μακροχρόνιας χρήσης, σύμφωνα με μεγάλη βρετανική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρίτσαρντ Μπουλμπούλια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που δημοσίευσαν τη μελέτη στο επιστημονικό έντυπο The Lancet, μελέτησαν επί 11 χρόνια περίπου 20.500 ασθενείς και δεν βρήκαν ενδείξεις ότι οι στατίνες αυξάνουν διαχρονικά τον κίνδυνο θανάτου από μη καρδιαγγειακά αίτια, ούτε καθιστούν τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στον καρκίνο.

Η νέα μελέτη καθησυχάζει τους πάσχοντες από υπερχοληστερολαιμία (υψηλή χοληστερόλη), στους οποίους έχουν συνταγογραφηθεί στατίνες . Τα συγκεκριμένα φάρμακα έχουν ορισμένες φορές παρενέργειες, όπως η πρόκληση ναυτίας, μυικών πόνων ή βλαβών στο ήπαρ και τους νεφρούς, αν και η νέα έρευνα δείχνει ότι τα όποια προβλήματα δεν μπορούν να αποβούν μοιραία για τη ζωή του ασθενή.

Ο Δρ Μπουλμπούλια χαρακτήρισε «αξιοσημείωτο» το μακροχρόνιο όφελος των στατινών, σε συνδυασμό με την ασφάλειά τους παρά την παρατεταμένη χρήση. 

Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει πιθανές ενδείξεις για σχέση ανάμεσα στην πολυετή λήψη των στατίνων και την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται.

Η έρευνα έδειξε ότι η καθημερινή λήψη, επί πέντε έτη, μίας δόσης σιμβαστατίνης των 40 mg (συγκριτικά πάντα με placebo) μειώνει κατά 23% τον κίνδυνο εκδήλωσης εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου. Μάλιστα, το όφελος παραμένει σχεδόν ίδιο ακόμα και την επόμενη εξαετία μετά τη διακοπή λήψης του φαρμάκου.

Οι στατίνες λειτουργούν μπλοκάροντας ένα ένζυμο του ήπατος, το οποίο βοηθά στη δημιουργία των μορίων των λιποπρωτεϊνών που συσσωρεύονται στα τοιχώματα των αρτηριών. Οι παγκόσμιες ετήσιες πωλήσεις αυτών των φαρμάκων, που έχουν χαρακτηρισθεί «οι ασπιρίνες του 21ου αιώνα», ξεπερνούν τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΠΗΓΗ:health.in.gr

Επιστροφή στην κατηγορία Δυσλιπιδαιμίας

TOP

ΕΥΕΞΙΑ - ΠΡΟΛΗΨΗ - ΥΓΕΙΑ

Δίκτυο Iatrica

ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΕΝΑ ΓΙΑΤΡΟ

  • Βρείτε ένα μέλος του δικτύου Iatrica στην περιοχή σας!

ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση τη φροντίδα για την υγεία σας, σε ατομικό ή/και οικογενειακό επίπεδο;