Παιδική παχυσαρκία και αλάτι

Tα αλμυρά σνακ και τα αναψυκτικά αποτελούν έναν διαδεδομένο συνδυασμό αλλά και έναν ισχυρό παράγοντα παχυσαρκίας, ιδιαίτερα στην παιδική ηλικία. Μια σχετική έρευνα από Αυστραλούς επιστήμονες έρχεται να το επιβεβαιώσει.

Παιδί

11/04/2013 11:46

Article_show_shutterstock_76369150

Τα αλμυρά σνακ ωθούν τα παιδιά να πίνουν αναψυκτικά με ζάχαρη για να ξεδιψάσουν. Αυτό αποδεικνύει και η μελέτη που έγινε σε 4.283 παιδιά και εφήβους, ηλικίας 2 έως 16 ετών, από ερευνητές του πανεπιστήμιο Deakin, στη Μελβούρνη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι έτρωγαν το περισσότερο αλάτι, μέσω σνακ, είχαν και τις περισσότερες πιθανότητες να υπερκαταναλώσουν αναψυκτικά με ζάχαρη, γεγονός που αύξανε τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Τι όμως έδειξε η έρευνα;

Από αυτά τα παιδιά, όσα κατανάλωναν το περισσότερο αλάτι έπιναν και τα περισσότερα υγρά, δείχνοντας όμως ιδιαίτερη προτίμηση στα αναψυκτικά με ζάχαρη. Αποτέλεσμα ήταν όσα παιδιά έπιναν πάνω από ένα ποτήρι τέτοιων αναψυκτικών την ημέρα είχαν κατά 35% περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ακόμα πως ανά κάθε γραμμάριο αλάτι που κατανάλωναν τα παιδιά την ημέρα, έπιναν 46 ml περισσότερα υγρά. Ειδικά όσον αφορά τα αναψυκτικά με ζάχαρη, η κατανάλωσή τους αυξανόταν κατά 17 ml την ημέρα για κάθε πρόσθετο 1 γραμμάριο αλάτι.

Το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο στη Δύση, όπου σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες τα παιδιά καταναλώνουν κατά μέσον όρο τετραπλάσια ποσότητα άλατος από την συνιστώμενη για διαφύλαξη της υγείας, δηλαδή 6 γραμμάρια την ημέρα αντί για 1,5. Όπως δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Κάρλυ Γκράιμς, τα νέα ευρήματα σε συνδυασμό με τα παλαιότερα υποδηλώνουν ότι το πολύ αλάτι δεν σχετίζεται μόνον με τον γνωστό κίνδυνο της υπέρτασης, αλλά και με την εξάπλωση της παχυσαρκίας.

Πηγή: health4u.gr

Επιστροφή στην κατηγορία Παιδί

TOP

ΕΥΕΞΙΑ - ΠΡΟΛΗΨΗ - ΥΓΕΙΑ

Δίκτυο Iatrica

ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΕΝΑ ΓΙΑΤΡΟ

  • Βρείτε ένα μέλος του δικτύου Iatrica στην περιοχή σας!

ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση τη φροντίδα για την υγεία σας, σε ατομικό ή/και οικογενειακό επίπεδο;