Βρέθηκε νέο γονίδιο για τον καρκίνο του μαστού

Αρκετά κρούσματα καρκίνου του μαστού αντιστέκονται στις υπάρχουσες θεραπείες, εξαιτίας ενός νέου ογκογονιδίου, αναφέρουν Βρετανοί και Καναδοί επιστήμονες.

Γυναίκα

22/02/2011 12:05

Article_show_shutterstock_1524136

Αρκετά κρούσματα καρκίνου του μαστού αντιστέκονται στις υπάρχουσες θεραπείες, εξαιτίας ενός νέου ογκογονιδίου, αναφέρουν Βρετανοί και Καναδοί επιστήμονες.

Το ZNF703 είναι το πρώτο ογκογονίδιο που εντοπίζεται την τελευταία πενταετία και η ανακάλυψή του θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικές θεραπείες για τη νόσο, σύμφωνα με τον βρετανικό οργανισμό Cancer Research UK.

Τα ογκογονίδια είναι αυτά που δίνουν την εντολή στα υγιή κύτταρα για να πολλαπλασιάζονται. Στους καρκινικούς όγκους όμως η δραστηριότητά τους είναι υπερβολικά αυξημένη, με συνέπεια τα καρκινικά κύτταρα να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα.

Η ανακάλυψη του νέου ογκογονιδίου δημοσιεύεται στο τρέχον τεύχος της επιθεωρήσεως «EMBO Molecular Medicine» από τους ερευνητές του Ερευνητικού Ιδρύματος του Cancer Research UK στο Κέιμπριτζ και την Υπηρεσία Καρκίνου της Βρετανικής Κολομβίας, στο Βανκούβερ.

Όπως γράφουν οι ερευνητές, έλεγξαν την δραστηριότητα των γονιδίων σε 1.172 ιστικά δείγματα από καρκίνους του μαστού με θετικούς υποδοχείς οιστρογόνων, διαπιστώνοντας ότι η δραστηριότητα του ZNF703 ήταν αυξημένη στο περίπου 8,3% από αυτά.

«Ο εντοπισμός των γονιδίων που υπερδραστηριοποιούνται σε έναν όγκο αποτελεί ένδειξη ότι ο όγκος αυτός έχει περισσότερες πιθανότητες να αντιστέκεται στις υπάρχουσες θεραπείες», εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Κάρλος Κάλντας από το Κέιμπριτζ.

Το νέο ογκογονίδιο δρα αντίθετα από τα ευρύτερα γνωστά ογκογονίδια BRCA1 και BRCA2, τα οποία είναι γονίδια-καταστολείς των όγκων και ευθύνονται για την πλειονότητα των κληρονομούμενων μορφών καρκίνου του μαστού.

Τα γονίδια-καταστολείς των όγκων δρουν ως φρένα για να εμποδίσουν τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των κυττάρων – και όταν είναι μεταλλαγμένα ή υπολειτουργούν, είναι σαν να τρέχει ένα αυτοκίνητο στην εθνική με κομμένα φρένα.

Το ZNF703, όμως, δρα σαν κολλημένο γκάζι, με συνέπεια ο πολλαπλασιασμός των καρκινικών κυττάρων να είναι εκτός ελέγχου.

Ο καρκίνος του μαστού είναι μια πολύπλοκη ασθένεια, που έχει διάφορες μορφές, κάθε μία εκ των οποίων έχει τους δικούς της τρόπους αντιμετώπισης.

Οι καρκίνοι με θετικούς υποδοχείς οιστρογόνων είναι η πιο συχνή μορφή του, καθώς αποτελούν τα περίπου δύο τρίτα των κρουσμάτων.

Οι άλλες κύριες μορφές είναι οι θετικοί στην HER2 καρκίνοι (η HER2 είναι μία πρωτεΐνη) που αποτελούν το ένα στα έξι κρούσματα και οι τριπλά αρνητικοί καρκίνοι (έχουν αρνητικούς υποδοχείς οιστρογόνων, αρνητικούς υποδοχείς προγεστερόνης και αρνητικούς υποδοχείς της πρωτεΐνης HER2) που αποτελούν ένα άλλο 16% των κρουσμάτων.


Πηγή : Web Only

Επιστροφή στην κατηγορία Γυναίκα

TOP

ΕΥΕΞΙΑ - ΠΡΟΛΗΨΗ - ΥΓΕΙΑ

Δίκτυο Iatrica

ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΕΝΑ ΓΙΑΤΡΟ

  • Βρείτε ένα μέλος του δικτύου Iatrica στην περιοχή σας!

ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση τη φροντίδα για την υγεία σας, σε ατομικό ή/και οικογενειακό επίπεδο;