Καφές κατά του καρκίνου του μαστού

Οι γυναίκες μετά την ηλικία των 50 ετών, που πίνουν πολύ καφέ, έχουν πιθανώς μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα, όμως άλλοι επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί.

Article_show_shutterstock_41423764

Οι γυναίκες μετά την ηλικία των 50 ετών, που πίνουν πολύ καφέ, έχουν πιθανώς μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα, όμως άλλοι επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί. 

Οι ερευνητές του γνωστού ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό για θέματα καρκίνου «Breast Cancer Research», σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική «Τelegraph», μελέτησαν τις περιπτώσεις σχεδόν 6.000 γυναικών (οι μισές περίπου με καρκίνο). 

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσες έπιναν περισσότερα από πέντε φλιτζάνια καφέ τη μέρα, είχαν λιγότερο από το μισό κίνδυνο για επιθετικό καρκίνο του μαστού (μείωση 57%), ενώ γενικότερα η πιθανότητα εμφάνισης οποιασδήποτε μορφής καρκίνου του μαστού ήταν μειωμένη κατά 20% περίπου. Άλλοι όμως ερευνητές ανέφεραν ότι η νέα μελέτη χρειάζεται επιβεβαίωση και δεν αποδεικνύει επαρκώς ότι είναι ο καφές η αιτία για τον μειωμένο κίνδυνο, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ. Γι’ αυτό, επέμειναν ότι οι γυναίκες, αν θέλουν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, πρέπει να προτιμούν πρωτίστως ένα γενικότερο υγιεινό στιλ ζωής (έλεγχος βάρους, μείωση ή σταμάτημα της κατανάλωσης αλκοόλ, σωματική άσκηση κ.α.), ειδικά μετά την εμμηνόπαυση). 

Ήδη οι Σουηδοί ερευνητές ξεκίνησαν νέες μελέτες για να εμβαθύνουν στη σχέση καφέ-καρκίνου. Περίπου μία στις τέσσερις γυναίκες με καρκίνο του μαστού αναπτύσσουν μια συγκεκριμένη επιθετική μορφή όγκου, που συχνά αντιστέκεται στη θεραπεία και απαιτεί εντατική χημειοθεραπεία. «Ξαφνιαστήκαμε με το εύρημα, όμως είναι σαφές», δήλωσε ο Χολ, αν και παραδέχτηκε ότι δεν είναι ξεκάθαρο γιατί ο καφές φαίνεται να έχει αυτή την προστατευτική δράση. 

«Απλώς δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να βρίσκεται πίσω από αυτή τη σχέση. Υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές ουσίες στον καφέ, που θα μπορούσε οποιαδήποτε από αυτές να έχει αυτή την θετική επίδραση». Προηγούμενες έρευνες έχουν πάντως υποθέσει ότι η κύρια ωφέλεια έγκειται στις άφθονες αντιοξειδωτικές ουσίες του καφέ. Μέχρι πάντως να γίνουν κι άλλες μελέτες πάνω στο ζήτημα, ο Σουηδός ερευνητής δήλωσε ότι δεν θα συνιστούσε στις γυναίκες να αυξήσουν την κατανάλωση καφέ, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι η μεγάλη κατανάλωσή του προκαλεί παρενέργειες.

ΠΗΓΗ:real.gr

Επιστροφή στην κατηγορία Διατροφή & Φυσική Κατάσταση

TOP

ΕΥΕΞΙΑ - ΠΡΟΛΗΨΗ - ΥΓΕΙΑ

Δίκτυο Iatrica

ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΕΝΑ ΓΙΑΤΡΟ

  • Βρείτε ένα μέλος του δικτύου Iatrica στην περιοχή σας!

ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση τη φροντίδα για την υγεία σας, σε ατομικό ή/και οικογενειακό επίπεδο;