• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Διαβητικοί ασθενείς γίνονται λήπτες αιμοφόρων αγγείων από δερματικά κύτταρα

Τρεις ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση έγιναν λήπτες των πρώτων αιμοφόρων αγγείων που αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο από καλλιέργειες δερματικών κυττάρων.

Τρεις ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση έγιναν λήπτες των πρώτων αιμοφόρων αγγείων που αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο από καλλιέργειες δερματικών κυττάρων.

Πρόκειται για ένα σημαντικό επιστημονικό βήμα πιο κοντά στην δημιουργία έτοιμων προς χρήση αρτηριών και φλεβών που μπορούν να μεταμοσχευθούν σε πάσχοντες από διαβήτη, στρατιώτες με τραύματα στα άκρα, άτομα που υποβάλλονται σε καρδιακό bypass και άλλες ομάδες ασθενών.

Ο στόχος είναι στο άμεσο μέλλον να δημιουργηθεί ένα απόθεμα τέτοιων μοσχευμάτων σε διάφορα σχήματα και μεγέθη ώστε οι χειρουργοί να κάνουν «παραγγελίες» , όπως συμβαίνει με άλλα ιατρικά αναλώσιμα υλικά.

Αν και η μελέτη βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, οι τρεις ασθενείς από την Πολωνία υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση φλεβών, οι οποίες λειτουργούν σωστά, οκτώ μήνες μετά την διαδικασία. Οι γιατροί δηλώνουν ενθουσιασμένοι επειδή αυτό δημιουργεί ελπιδοφόρες προοπτικές για εκατοντάδες ασθενείς που είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για μεταμόσχευση αιμοφόρων αγγείων.

Η νεφρική ανεπάρκεια είναι συχνή μεταξύ των διαβητικών και πρέπει να υποβάλλονται σε συχνή αιμοκάθαρση, γεγονός που συντελεί σε θρομβώσεις, αποφράξεις και λοιμώξεις.

Επιπλέον οι ασθενείς συχνά αντιμετωπίζουν αγγειακά προβλήματα με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η επιλογή της κατάλληλης φλέβας για την διενέργεια της αιμοκάθαρσης.

Οι εργαστηριακά ανεπτυγμένες φλέβες δεν έχουν τεχνητά υλικά, δεν περιέχουν επίσης βλαστικά κύτταρα.

Οι ερευνητές πήραν δείγμα δέρματος από το πίσω μέρος του χεριού, αφαίρεσαν τα κύτταρα και τα καλλιέργησαν σε στρώματα ιστού που είναι τυλιγμένα όπως τα καλαμάκια, ώστε να σχηματιστούν οι φλέβες.

Μέχρι στιγμής οι ασθενείς έχουν δείξει καλή ανταπόκριση, τα μοσχεύματα δεν έχουν απορριφθεί και δεν χρειάστηκε η χορήγηση ανοσοθεραπείας.

Η εταιρεία Cytograft που ανέπτυξε τα μοσχεύματα σχεδιάζει κλινική μελέτη στην Ευρώπη και τη Νότια Αμερική, που περιλαμβάνει σύγκριση 40 ασθενών με εργαστηριακά αιμοφόρα αγγεία με 20 άλλους που έχουν πλαστικά μοσχεύματα για την εκτροπή της αιματικής κυκλοφορίας. Τέλος σχεδιάζονται έρευνες σε ασθενείς με κακή κυκλοφορία αίματος στα κάτω άκρα.

ΠΗΓΗ:health.in.gr