• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Μεγαλύτερο απ’ ότι είχε υπολογιστεί το όφελος της μαστογραφίας

Η μεγαλύτερη σε διάρκεια μελέτη που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα για τον έλεγχο του καρκίνου του μαστού, αποδεικνύει ότι η τακτικές μαστογραφίες προλαμβάνουν τους θανάτους από καρκίνο του μαστού, ενώ ο αριθμός των γυναικών που σώζονται αυξάνεται με την πάροδο του χρόνο.

Η μεγαλύτερη σε διάρκεια μελέτη που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα για τον έλεγχο του καρκίνου του μαστού, αποδεικνύει ότι η τακτικές μαστογραφίες προλαμβάνουν τους θανάτους από καρκίνο του μαστού, ενώ ο αριθμός των γυναικών που σώζονται αυξάνεται με την πάροδο του χρόνο.

Διεθνής ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ Στεφεν Νταφφι από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, δημοσιεύει στο επιστημονικό έντυπο Radiology, στοιχεία για 130.000 γυναίκες σε δύο κοινότητες της Σουηδίας που αποδεικνύουν 30% λιγότερους θανάτους για όσες είχαν υποβληθεί σε μαστογραφικό έλεγχο κατά του καρκίνου του μαστού, με το όφελος να είναι εμφανές σε βάθος χρόνου.

Μάλιστα, 29 χρόνια μετά την έναρξη της μελέτης, οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι ο αριθμός των γυναικών που έχουν σωθεί από τον καρκίνο του μαστού συνεχίζει να αυξάνεται, χάρη στον ετήσιο μαστογραφικό έλεγχο.

Η Δρ Σταματία Δεστούνη ακτινολόγος στο «Elizabeth Wende Breast Care» της Νέας Υόρκης, σχολιάζει ότι τα αποτελέσματα της σουηδικής μελέτης αποδεικνύουν ότι ο έλεγχος του καρκίνου του μαστού είναι τελικά πολυτιμότερος απ’ ότι πίστευαν οι ειδικοί μέχρι σήμερα.

Εξάλλου οι αλλαγές που έγιναν στις κατευθυντήριες οδηγίες πριν δύο χρόνια για τον μαστογραφικό έλεγχο προκάλεσαν μεγάλη σύγχυση μεταξύ γιατρών και ασθενών για τα οφέλη της μαστογραφίας.
Στην παρούσα μελέτη, οι γυναίκες είχαν χωριστεί σε δύο ομάδες, μια που υποβαλλόταν κατόπιν προσκλήσεως σε μαστογραφία και η άλλη που υποβαλλόταν σε συνήθη ιατρική φροντίδα.

Η φάση ελέγχου της μελέτης διήρκεσε περίπου επτά χρόνια. Οι γυναίκες 40-49 ετών ελέγχονταν κάθε δύο χρόνια, και οι γυναίκες 50-74 ετών κάθε τρία.

«Στις 1.000 γυναίκες που ελέγχονταν κάθε δέκα χρόνια, καταγράφαμε τρεις θανάτους από καρκίνο του μαστού», σημειώνει ο Δρ Νταφφι και προσθέτει ότι οι περισσότεροι θάνατοι που είχαν προληφθεί, θα είχαν συμβεί μια δεκαετία αργότερα από την έναρξη του ελέγχου.

«Αυτό δείχνει ότι τα μακροπρόθεσμα οφέλη του ελέγχου ως προς την πρόληψη των θανάτων είναι υπερδιπλάσια, αυτών που αναφέρονται για την μεσοπρόθεσμη παρακολούθηση».

Τα νέα δεδομένα προσθέτουν επιπλέον αποδείξεις για τα μακροχρόνια οφέλη του τακτικού μαστογραφικού ελέγχου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κατευθυντήριες οδηγίες που εκδόθηκαν το 2009 από την Ομάδα Προληπτικής Ιατρικής των ΗΠΑ, τάσσονταν κατά των τακτικών μαστογραφιών στις γυναίκες 40 ετών, ενώ για όσες ήταν άνω των 50 σύστηνε την μαστογραφία ανά δεύτερο χρόνια, αντί ετησίως.

Όπως ήταν φυσικό, οι οδηγίες έρχονταν σε αντίθεση με αυτό που ίσχυε ολόκληρες δεκαετίες, προκαλώντας μάλιστα έντονες αντιδράσεις μεταξύ των γιατρών και των ασθενών, που εξέφρασαν την άποψη πως οι λιγότερο τακτικές μαστογραφίες μακροχρόνια θα οδηγήσουν σε περισσότερους θανάτους από καρκίνο του μαστού.

Ο Δρ Νταφφι διευκρινίζει ότι κατά την άποψή του, οι γυναίκες 40-54 ετών θα πρέπει να ελέγχονται ανά 18 μήνες και εκείνες άνω των 55 ετών κάθε δύο χρόνια.

Ο καρκίνος του μαστού είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο μετά τον καρκίνο των πνευμόνων. Στοιχίζει τη ζωή σε 500.000 γυναίκες ετησίως, ενώ περίπου 1,3 εκατ. διαγνώσκονται κάθε χρόνο σε παγκόσμια κλίμακα.

ΠΗΓΗ:health.in.gr