• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

5 γυναικολογικά συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Δυστυχώς, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες τα ’’γυναικολογικά’’ έχουν την… τιμητική τους. Λόγω της περιόδου όμως, οι περισσότερες γυναίκες έχουν την τάση να αγνοούν απλά συμπτώματα όπως μια φαγούρα ή ένα μικρό πόνο κατά την επαφή.

Δυστυχώς, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες τα ’’γυναικολογικά’’ έχουν την… τιμητική τους. 

Λόγω της περιόδου όμως, οι περισσότερες γυναίκες έχουν την τάση να αγνοούν απλά συμπτώματα όπως μια φαγούρα ή ένα μικρό πόνο κατά την επαφή. Παρά το γεγονός όμως πως  κάποιες φορές –σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς- μπορεί να μην σημαίνει κάτι σοβαρό μπορεί και να πρόκειται για ενδείξεις μια κατάστασης που χρίζει ιδιαίτερης προσοχής. 

Συγκεντρώσαμε λοιπόν και σας παρουσιάζουμε τα πιο κοινά προβλήματα που αγνοούμε συχνά, ενώ θα έπρεπε να κλείσουμε κατευθείαν ραντεβού με τον γυναικολόγο μας.


1. Μια φαγούρα που διαρκεί…
Η πιο πιθανή εξήγηση: Κολπική μόλυνση. Ο γυναικολόγος σας θα διαγνώσει τι ακριβώς συμβαίνει, εξετάζοντας δείγμα από τα κολπικά υγρά (σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πιο συμπαγή, σε κομμάτια και υπόλευκα) και θα σας δώσει είτε αντιβιοτικά χάπια είτε κολπική κρέμα, για να την αντιμετωπίσετε.

Μπορεί να είναι και…: δερματίτιδα, από αλλεργική αντίδραση του δέρματος σε σαπούνι ή κάποιο αντικείμενο με άγρια επιφάνεια. Βάλτε τέλος στη φαγούρα με υποαλλεργικά προϊόντα προσωπικής υγιεινής και αποφύγετε το μαλακτικό ρούχων στα εσώρουχά σας, μέχρι να δείτε τον γιατρό σας.

Σπάνια…: Ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία στα έξω γεννητικά όργανα (VIN), ένας όγκος στα εξωτερικά (μεγάλα) χείλη, ο οποίος μπορεί να μετατραπεί σε κακοήθη, σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Πιθανή αιτία είναι ένα αφροδίσιο νόσημα, τα κονδυλώματα. Τα πρώτα συμπτώματα είναι: Φαγούρα σε αρκετά σημεία, ελαφρύ πρήξιμο, το δέρμα φαίνεται πιο σκληρό και έχει ελαφρά διαφορετικό χρώμα. Ο γυναικολόγος σας θα το επιβεβαιώσει κάνοντας βιοψία. Φυσικά, ελάχιστες μόνο περιπτώσεις νεοπλασίας καταλήγουν σε καρκίνο. Ακόμα και αν συμβεί, όμως, αυτή η μορφή έχει πολύ αργή εξέλιξη και είναι εύκολο αντιμετωπιστεί ιατρικά με απόλυτη επιτυχία.


2. Πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ (Για περισσότερο από 2 μήνες)
Η πιο πιθανή εξήγηση
: Ξηρότητα του κόλπου. Μην πηγαίνει το μυαλό σας στην εμμηνόπαυση. Είναι συχνό σύμπτωμα αν παίρνετε αντισυλληπτικά, αντιαλλεργικά φάρμακα ή αντικαταθλιπτικά χάπια. Επίσης, αν έχετε γεννήσει πρόσφατα ή θηλάζετε (αλλάζουν τα επίπεδα των ορμονών σας). Η πιο γρήγορη «θεραπεία» είναι ένα κολπικό λιπαντικό με βάση το νερό. Μπορείτε ακόμη να ζητήσετε από τον γιατρό σας να αλλάξει την αγωγή που ακολουθείτε.

Μπορεί να είναι και…: Κύστη στις ωοθήκες, ειδικά αν πονάτε περισσότερο κατά την ερωτική πράξη. Ο γυναικολόγος σας μπορεί να το πιστοποιήσει με έναν υπέρηχο. Οι περισσότερες κύστες απορροφώνται από τον οργανισμό μέσα σε 3-4 κύκλους περιόδου. Αν όχι, ο γιατρός σας θα σας προτείνει αντισυλληπτικά χάπια για περιορισμένο διάστημα (σε περίπτωση που δεν παίρνετε ήδη) ή λαπαροσκοπική αφαίρεση της κύστης.

Σπανιότερα…: Eνδομητρίωση, η οποία είναι αιτία υπογονιμότητας σε αρκετές περιπτώσεις, καθώς εμποδίζει το ωάριο να φτάσει στη σάλπιγγα από την ωοθήκη. Εφόσον ο γιατρός σας εξετάσει και διαγνώσει ενδομητρίωση, θα σας δώσει την κατάλληλη αγωγή. Επίσης, χορηγώντας σας ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο θα μειωθεί και ο πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ. Σε περίπτωση που χρειαστεί μπορεί να αφαιρεθεί ο τραυματισμένος ιστός με λαπαροσκόπηση, γεγονός που θα αυξήσει και τις πιθανότητες μιας (επιθυμητής) εγκυμοσύνης.

3. Ερεθισμένο, κόκκινο σημάδι στο στήθος
Η πιο πιθανή εξήγηση:
Ερεθισμός από το σουτιέν, ένα τσίμπημα εντόμου, ή τη ζέστη.  Αν η κοκκινίλα φύγει σε 2-3 μέρες, απλά ξεχάστε το.

Μπορεί να είναι και…: έκζεμα, ειδικά αν ταλαιπωρείστε από δερματικές αλλεργίες. Πιθανότατα η τοπική επάλειψη με μια κρέμα με στεροειδή να λύσει το πρόβλημα.

Σπάνια: Καρκίνος το μαστού. Μια μορφή φλεγμονώδους καρκίνου, ο oποίος καλύπτει περίπου το 5% των περιπτώσεων, συχνά εμφανίζεται ως μια πρησμένη, ερυθρή επιφάνεια στο στήθος και είναι σπάνιος σε γυναίκες κάτω των 35 ετών. Αν τα αντιβιοτικά και τα στεροειδή δεν σας βοηθήσουν μετά από δύο εβδομάδες, σκεφτείτε την πιθανότητα μιας βιοψίας. Όταν είναι έγκαιρη η διάγνωση, οι πιθανότητες ίασης πλησιάζουν το 100%.

4. Αιμορραγία μετά το σεξ
Η πιο πιθανή εξήγηση:
Από «χτύπημα» που γίνεται όταν η διείσδυση στο σεξ είναι δυνατή. Πιθανότατα δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Αν η αιμορραγία συνεχιστεί, επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

Μπορεί να είναι και…: Χλαμύδια, ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα. Ο γιατρός σας θα το επιβεβαιώσει με μια απλή εξέταση ούρων και θα σας χορηγήσει αντιβιοτικά.

Σπανιότερα: Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Γυναίκες ηλικίας από 39 ετών και πάνω έχουν 1 στις 567 πιθανότητες να αναπτύξουν τέτοιας μορφής καρκίνο. Μην ξεχνάτε ποτέ το ετήσιο ΤΕΣΤ ΠΑΠ, γιατί όταν διαγνωσθεί έγκαιρα (αυτός ο τύπος καρκίνου) είναι 100% ιάσιμος.

5. Αίμα ανάμεσα σε δύο περιόδους
Η πιο πιθανή εξήγηση:
Τα αντισυλληπτικά χάπια. Αν δεν τα παίρνετε καθημερινά την ίδια ώρα, υπάρχει περίπτωση να έχετε σταγόνες αίμα ανάμεσα στις περιόδους. Επίσης μπορεί να το προκαλεί και το σπιράλ. Ζητήστε από τον γυναικολόγο σας να τσεκάρει ότι βρίσκεται στη θέση του.

Μπορεί να είναι και…: Ινομυώματα — καλοήθεις όγκοι, οι οποίοι μπορεί σε ποσοστό 35-40% να προκαλέσουν αιμορραγία σε γυναίκες μεταξύ 30 και 40 ετών. Ο γιατρός σας θα το εντοπίσει με έναν υπέρηχο και, αν χρειαστεί, αφαιρούνται χειρουργικά.

Σπανιότερα: Καρκίνος του ενδομητρίου. Μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία σε γυναίκες με προεμμηνοπαυσιακό σύνδρομο. Τα καλά νέα; Αν εντοπισθεί σύντομα, τα ποσοστά ίασης αγγίζουν το 90 %.

 

ΠΗΓΗ:myself.gr