• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Καύσωνας-Θερμοπληξία

Ο καύσωνας μπορεί να επηρεάσει περισσότερο τα παιδιά από τους μεγάλους για τους πιο κάτω λόγους:

Ο καύσωνας μπορεί να επηρεάσει περισσότερο τα παιδιά από τους μεγάλους για τους πιο κάτω λόγους:

1. Ο λόγος επιφάνειας σώματος προς τον όγκο σώματος είναι μεγαλύτερος στα παιδιά σε σχέση με του ενήλικες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνεται πολύ πιο εύκολα η θερμοκρασία σώματος ενός παιδιού σε σχέση με ενός ενήλικα όταν αυτό εκτίθεται σε ψηλές θερμοκρασίες.
2. Η θερμότητα που παράγεται από το μεταβολισμό του παιδιού ανά μάζα σώματος είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τους ενήλικες.
3. Τα παιδιά έχουν λιγότερη εφίδρωση σε σχέση με τους ενήλικες . Άρα και η ικανότητα για μείωση της θερμοκρασίας σώματος από την εξάτμιση του ιδρώτα είναι μειωμένη. Για τους πιο πάνω λόγους τα παιδιά επηρεάζονται πολύ πιο εύκολα από τις ψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος. Γι αυτό και σε περιόδους καύσωνα χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή.

Πώς να προστατεύσετε τα παιδιά σας από το κύμα καύσωνα (Προστασία από το καύσωνα)
1. Να τους φοράτε ρούχα τα οποία να είναι ελαφρά, ανοιχτόχρωμα και άνετα. Τα ανοιχτόχρωμα ρούχα αντανακλούν πίσω μερική από την ηλιακή ακτινοβολία. Τα ρούχα να καλύπτουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη επιφάνεια του σώματος.
2. Να τους φοράτε όταν βγαίνουν έξω από το σπίτι καπέλο.
3. Δεν χρειάζεται να κυκλοφορούν άσκοπα έξω στον ήλιο ειδικά μεταξύ 10.00 π.μ και 3.00 μ.μ.
4. Χρησιμοποιείτε αντηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15. Ελέγξτε ότι η κρέμα προστατεύει από την έκθεση στη Α και Β υπεριώδη ακτινοβολία. Να βάζετε κρέμα και στα αυτιά και στο λαιμό των παιδιών.
5. Να δίνετε στα παιδιά σας πολλά υγρά ακόμα και αν αυτά σας λένε ότι δεν διψάνε.
6. Να παίρνουν ελαφριά και συχνά γεύματα.
7. Να παραμένουν όσο το δυνατό περισσότερο στο σπίτι και σε κλιματιζόμενα δωμάτια όπου υπάρχουν. Οι ανεμιστήρες βοηθούν στην εξάτμιση του ιδρώτα και πτώση της θερμοκρασίας του σώματος.
8. Να αποφεύγουν παιχνίδια που παίζονται στην ύπαιθρο και ιδιαίτερα παιχνίδια που απαιτούν έντονη άσκηση όπως είναι το ποδόσφαιρο.
9. Αν το παιδί επιστρέψει στο σπίτι και αισθάνεται ιδιαίτερα ζεστό τότε να κάνει ένα δροσερό μπάνιο, όχι όμως κρύο μπάνιο. Εύκολα μπορεί να πάθει υποθερμία.

Τι είναι η θερμική εξάντληση?
Η έκθεση του παιδιού σε ψηλή θερμοκρασία χωρίς να παίρνει τα απαιτούμενα υγρά μπορεί να οδηγήσει στην θερμική εξάντληση. Τα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλώσει το παιδί είναι κεφαλαλγία, ναυτία, ζάλη, εμετός, γρήγορη αναπνοή και ταχυκαρδία. Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα αυτή η κατάσταση τότε το παιδί μπορεί να οδηγηθεί σε θερμοπληξία.

Τι είναι η θερμοπληξία?
Η θερμοπληξία απειλεί την ζωή του παιδιού γιατί ο οργανισμός χάνει την ικανότητα του να ρυθμίζει την θερμοκρασία του σώματος. Η θερμοκρασία σώματος μπορεί να φτάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου ή και ψηλότερα με αποτέλεσμα την βλάβη του εγκεφάλου και ίσως το θάνατο. Είναι λοιπόν μια επείγουσα κατάσταση που το χρειάζεται άμεση ιατρική αντιμετώπιση. Μέχρι το παιδί να μεταφερθεί στο νοσοκομείο ακολουθείστε τις ακόλουθες οδηγίες.
1. Βάλτε το παιδί σε δροσερό δωμάτιο.
2. Αφαιρέστε τα ρούχα του παιδιού.
3. Κάντε το ένα δροσερό μπάνιο ή τυλίξτε το με δροσερές βρεγμένες πετσέτες.

 

ΠΗΓΗ:paidiatros.com