• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Η μουσικοθεραπεία καταπολεμά την κατάθλιψη

Η μουσικοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βελτιωθεί η αντιμετώπιση της κατάθλιψης, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, αναφέρουν επιστήμονες από τη Φινλανδία.

Η μουσικοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βελτιωθεί η αντιμετώπιση της κατάθλιψης, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, αναφέρουν επιστήμονες από τη Φινλανδία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 79 ασθενείς διαπίστωσαν πως όσοι ακολουθούσαν αντικαταθλιπτική αγωγή και χρησιμοποιούσαν μουσική για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, παρουσίασαν μεγαλύτερη βελτίωση της ψυχικής τους διάθεσης σε σύγκριση με όσους υποβάλλονταν μόνο στην κλασική αγωγή.

Όπως γράφουν στην «Βρετανική Επιθεώρηση Ψυχιατρικής», όλοι οι ασθενείς υποβάλλονταν σε ψυχολογική θεραπεία και έπαιρναν τα κατάλληλα φάρμακα. Σε 33 από αυτούς προσφέρθηκαν και 20 συνεδρίες με έναν εκπαιδευμένο μουσικοθεραπευτή, στη διάρκεια της οποίας έπαιζαν μουσικά όργανα όπως τα drums.

Έπειτα από τρεις μήνες, αυτοί οι 33 ασθενείς είχαν μεγαλύτερη βελτίωση σε τεστ αξιολόγησης του άγχους και της κατάθλιψης απ’ ό,τι οι υπόλοιποι.

Μετά από 6 μήνες, ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων.

«Η μελέτη μας έδειξε πως η μουσικοθεραπεία, σε συνδυασμό με την κλασική αγωγή, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους ασθενείς κατά τα πρώτα στάδια της νόσου τους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Κρίστιαν Γκολντ, από το Πανεπιστήμιο τηςJyväskylä.

«Η μουσική έχει συγκεκριμένες ιδιότητες που επιτρέπουν στους ανθρώπους να εκφράζονται και να επικοινωνούν με μη λεκτικό τρόπο – ακόμα και όταν βρίσκονται σε ένα σημείο όπου αδυνατούν να εκφράσουν με λόγια όσα νιώθουν».



ΠΗΓΗ: Web Only