• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού

Το 1990, στην Συνάντηση Κορυφής για τα Παιδιά, οι εκπρόσωποι όλων των κρατών του κόσμου δεσμεύτηκαν να δραστηριοποιηθούν ενάντια στην τάση να αποφεύγεται ο Μητρικός Θηλασμός και να υποκαθίσταται από το βρεφικό γάλα του εμπορίου. Η διεθνής κοινότητα καθιέρωσε την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού η οποία θα εορταστεί από 1-7 Αυγούστου...

Το 1990, στην Συνάντηση Κορυφής για τα Παιδιά, οι εκπρόσωποι όλων των κρατών του κόσμου δεσμεύτηκαν να δραστηριοποιηθούν ενάντια στην τάση να αποφεύγεται ο Μητρικός Θηλασμός και να υποκαθίσταται από το βρεφικό γάλα του εμπορίου. Η διεθνής κοινότητα καθιέρωσε την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού  η οποία θα εορταστεί από 1-7 Αυγούστου σε περισσότερες από 170 χώρες ανά τον κόσμο.

Το σύνθημα του φετινού εορτασμού είναι Μίλα μου! Θηλασμός - μια τρισδιάστατη εμπειρία.

Μίλα μου! Θηλασμός - μια τρισδιάστατη εμπειρία;

Φέτος, θα ενωθούμε για να γιορτάσουμε τις συλλογικές προσπάθειες σε όλο τον κόσμο για την προστασία, την υποστήριξη και την προώθηση του θηλασμού.

Καθώς τα ποσοστά του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού συνεχίζουν να αυξάνονται παγκοσμίως, μπορεί κανείς να αναρωτηθεί - γιατί να συζητήσουμε για το θηλασμό; Δεν είναι μια φυσιολογική διαδικασία; Τι σχέση έχω εγώ με αυτό; Η δράση του φετινού εορτασμού είναι μια συνεργασία ανάμεσα σε μερικά από τα νεότερα πρόσωπα υπέρ του κινήματος του θηλασμού και σε βετεράνους.

Όλοι μας πορευόμαστε μέσα από τη δική μας συνέχεια του χώρου και του χρόνου, αλλά αυτό που καθιστά το ταξίδι μας τόσο ισχυρό είναι η 3η διάσταση, αυτή της επικοινωνίας. «Μίλα μου!»

Το τρισδιάστατο της παγκόσμια εβδομάδας θηλασμού μιλάει στον κάθε άνθρωπο. Αυτόν που προσφέρει φροντίδα (στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον), αυτόν που είναι αναπόσπαστο μέλος της κοινωνίας, αυτόν που είναι δέκτης και δωρητής της γνώσης και της υποστήριξης, αυτόν που ως νέος άνθρωπος σκέφτεται το θηλασμό για πρώτη φορά.

Κάθε ένας από μας διαδραματίζει διάφορους ρόλους και έχει το πιο ισχυρό εργαλείο που απαιτείται - μια φωνή να εξηγήσει στους άλλους γιατί ο θηλασμός είναι σημαντικός, όχι μόνο για την υγεία και την ευημερία, αλλά και για το περιβάλλον, για τα δικαιώματα των γυναικών και για την κοινωνική πρόοδο.

Ας ενισχύσουμε την εικόνα και τη γνώση μας για το μητρικό θηλασμό και ας επαναφέρουμε το διάλογο, κάνοντας τη φετινή Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού μια πραγματική τρισδιάστατη εμπειρία: μια ευκαιρία για ευαισθητοποίηση, μια επένδυση σε ένα υγιές μέλλον, και, τελικά, ένα ενωτικό πρίσμα, μέσω του οποίου θα δούμε τον κόσμο.

Θηλασμός - μια βιολογική λειτουργία, ένα ζήτημα δημόσιας υγείας που έχει αναθεωρηθεί ξανά και ξανά, ένας δεσμός μεταξύ της μητέρας και του παιδιού.

Ο θηλασμός υποστηρίζει κάθε έναν από τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας και έχει μεγάλο αντίκτυπο στην μελλοντική ευημερία της κοινωνίας μας.

Πείνα και φτώχεια:

Το πρώτο βήμα για τη μείωση του υποσιτισμού των παιδιών είναι ο μέγιστος δυνατός αποκλειστικός θηλασμός από τη μητέρα, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα για σωστή ανάπτυξη, καθώς και ο συμπληρωματικός θηλασμός μετά την εισαγωγή και άλλων τροφών στο διαιτολόγιο του βρέφους, ο οποίος ενισχύει την ποιότητα αυτής της μικτής διατροφής και συμβάλλει στην μείωση των δαπανών των νοικοκυριών, ειδικά σε πληγέντες οικονομίες.

Ισότητα των φύλων:

Τα παιδιά ξεκινούν τη ζωή τους ισότιμα μέσα από τον θηλασμό, ανεξαρτήτως του εισοδήματος της οικογένειας τους. Επιπλέον ο θηλασμός ενδυναμώνει τις γυναίκες επιτρέποντας τους να έχουν τον έλεγχο της αναπαραγωγικής τους ζωής και να νιώθουν ικανές και αυτάρκεις όσον αφορά τη διατροφή των βρεφών τους (χωρίς να δαπανούν χρήματα για υποκατάστατα μητρικού γάλακτος).

Μείωση της παιδικής θνησιμότητας:

Αν όλα τα βρέφη θήλαζαν αποκλειστικά για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους, και μετά θήλαζαν συμπληρωματικά μέχρι τα δυο τους χρόνια ή και  περισσότερο, το ποσοστό θνησιμότητας των παιδιών κάτω των 5 χρόνων, θα μειώνονταν  κατά 13-20% σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μητρική υγεία:

Ο κίνδυνος αιμορραγίας μετά τον τοκετό ελαττώνεται για τις μητέρες με την πρώιμη έναρξη του θηλασμού.
Ο θηλασμός επίσης προστατεύει από την αναιμία και την έλλειψη σιδήρου λόγω της γαλακτικής αμηνόρροιας, και μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών, καθώς και τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

ΠΗΓΗ:yyka.gov.gr