Το καλοκαίρι και οι διακοπές στη θάλασσα σηματοδοτούν μια περίοδο ξενοιασιάς και απόδρασης από την καθημερινότητα. Ωστόσο , για το γυναικείο πληθυσμό μπορεί να προκύψουν προβλήματα εάν δε ληφθούν προληπτικά μέτρα και δεν τηρηθούν κάποιοι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής.
Το καλοκαίρι και οι διακοπές στη θάλασσα σηματοδοτούν μια περίοδο ξενοιασιάς και απόδρασης από την καθημερινότητα. Ωστόσο , για το γυναικείο πληθυσμό μπορεί να προκύψουν προβλήματα εάν δε ληφθούν προληπτικά μέτρα και δεν τηρηθούν κάποιοι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής. Πιο συγκεκριμένα, κατά το χρονικό διάστημα Ιουλίου- Αυγούστου παρατηρούνται τα υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης κολπίτιδων στις γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας.
Οι συχνότεροι παθογόνοι παράγοντες είναι οι μύκητες και συγκεκριμένα η Candida Albicans και οι τριχομονάδες (Trichomonas Vaginalis).Το 75% των γυναικών της αναπαραγωγικής ηλικίας έχει παρουσιάσει κατά τη διάρκεια της ζωής του κάποιο επεισόδιο μυκητιασικής κολπίτιδας, το 90% των οποίων προκαλείται από Candida .Σε πολλές περιπτώσεις ο συγκεκριμένος μικροοργανισμός αποτελεί μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του στόματος ,του λαιμού, του εντέρου ακόμα και του κόλπου.
Προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση κολπίτιδας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού συνιστάται το κολύμπι σε καθαρές θάλασσες ,διότι τα μολυσμένα νερά σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται αποτελούν το ιδανικό καλλιεργητικό υλικό για την ανάπτυξη μυκήτων. Το ίδιο ισχύει και για το μπάνιο στις πισίνες ,ιδιαίτερα στην περίπτωση που το νερό δε χλωριώνεται ή δεν ανανεώνεται αρκετά συχνά.
Μόλις τελειώσει το μπάνιο στη θάλασσα συνιστάται να αλλαχτεί αμέσως το βρεγμένο μαγιώ λόγω της υγρασίας, ενώ αν η γυναίκα επιθυμεί να κάνει ηλιοθεραπεία ή να ξαπλώσει στην άμμο ,αυτό θα πρέπει να γίνεται μόνο πάνω σε ψάθα ή πετσέτα.
Οι τριχομονάδες αποικίζουν επίσης τα θαλασσινά νερά και μπορεί να προκαλέσουν ενοχλήματα σε άνδρες και γυναίκες.
Συμπτώματα τα οποία θέτουν την υποψία μυκητιασικής κολπίτιδας είναι : έντονος κνησμός ή και καύσος στην περιοχή του κόλπου ή του αιδοίου, λευκωπή , παχύρευστη (τυροειδής ) κολπική έκκριση, καθώς και έντονη ερυθρότητα στην αιδοιική περιοχή. Στην περίπτωση λοίμωξης από τριχομονάδα το κύριο σύμπτωμα είναι δύσοσμες, πρασινωπές κολπικές εκκρίσεις ,συχνά σε συνδυασμό με ενοχλήματα από το ουροποιητικό ( συχνουρία , τσούξιμο στην ούρηση).
Κάθε γυναίκα που παρουσιάζει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να απευθυνθεί στο γυναικολόγο της προκειμένου να ληφθούν καλλιέργειες και να της χορηγηθεί η κατάλληλη αγωγή.
Οι διακοπές στη θάλασσα μακριά από το άγχος και τους έντονους ρυθμούς της πόλης ευνοούν την ανάπτυξη σχέσεων ,που στις περισσότερες δυστυχώς περιπτώσεις θα παραμείνουν ευκαιριακές. Ωστόσο, ο κίνδυνος εμφάνισης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων είναι ιδιαίτερα υψηλός. Πιο συγκεκριμένα ,η μόλυνση με τους ιούς των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (ΗPV) αποτελεί το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και είναι πιο συχνή στις έφηβες και νεαρές γυναίκες λόγω της συχνής εναλλαγής ερωτικών συντρόφων. Η μόλυνση είναι συνήθως παροδική αλλά σε ένα μικρό ποσοστό γυναικών μπορεί να προκληθούν προβλήματα που ποικίλλουν από καλοήθεις μέχρι προκαρκινικές αλλοιώσεις ,μέχρι και καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Άλλοι μικροβιακοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα είναι: τα χλαμύδια ,μια ύπουλη λοίμωξη που διατρέχει ασυμπτωματικά και μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τη γονιμότητα της γυναίκας, ο έρπης των γεννητικών οργάνων και η λοίμωξη με τον ιό ΗΙV ,με καταστροφικές συνέπειες για την υγεία της γυναίκας. Για το λόγο αυτό και σε κάθε περίπτωση συνιστάται η χρήση του προφυλακτικού ως μέσο αντισύλληψης αλλά και προστατευτικού φραγμού απέναντι σε όλα τα παραπάνω.
Αυτές ήταν λίγες απλές συμβουλές ώστε όλες οι γυναίκες να απολαύσουν τις διακοπές τους και να επιστρέψουν υγιείς και ξεκούραστες στην πόλη ώστε να αντιμετωπίσουν έναν ακόμη απαιτητικό χειμώνα!
ΠΗΓΗ:diatrofi.gr