• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Τα γονίδια και όχι ο τρόπος ζωής καθορίζουν τη μακροζωία

Το κάπνισμα, το ποτό και το φαστ φουντ δεν θα μας εμποδίσουν να ζήσουμε μέχρι τα 100 μας χρόνια – αρκεί να έχουμε τα σωστά γονίδια. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως όταν το θέμα είναι η μακροζωία, τα γονίδια είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά.

Το κάπνισμα, το ποτό και το φαστ φουντ δεν θα μας εμποδίσουν να ζήσουμε μέχρι τα 100 μας χρόνια – αρκεί να έχουμε τα σωστά γονίδια. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως όταν το θέμα είναι η μακροζωία, τα γονίδια είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά.

Στη μελέτη συμμετείχαν εκατοντάδες αιωνόβιοι εθελοντές, πολλοί εκ των οποίων όχι μόνο δεν ζούσαν υγιεινά αλλά έκαναν καταχρήσεις στον υπερθετικό βαθμό.

Μερικοί από αυτούς κάπνιζαν επί 85 χρόνια, άλλοι ξεπερνούσαν τα δύο πακέτα την ημέρα. Δεν ήταν επίσης ιδιαίτερα δραστήριοι και έτρωγαν ό,τι ήθελαν, αν και λίγοι ήταν παχύσαρκοι.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως έφτασαν έως τα 109 τους χρόνια όχι επειδή πρόσεχαν τον τρόπο ζωής τους, αλλά επειδή είχαν κληρονομήσει από τους γονείς τους τα σωστά γονίδια, σύμφωνα με τους επιστήμονες από το Κολέγιο Ιατρικής Άλμπερτ Άινσταϊν, στη Νέα Υόρκη, που πραγματοποίησαν τη νέα μελέτη.

Δυστυχώς, είναι σχεδόν αδύνατο να ξέρει κανείς εάν έχει κληρονομήσει τα σωστά γονίδια, σπεύδουν να διευκρινίσουν – και αυτό υποδηλώνει πως το να προσέχουμε τον τρόπο ζωής μας είναι μονόδρομος, εάν θέλουμε να ζήσουμε πολλά χρόνια.

Η μελέτη διεξήχθη σε 500 άντρες και γυναίκες, ηλικίας 95 έως 109 ετών, που ήταν Εβραίοι Ασκενάζι – μια πληθυσμιακή ομάδα με σχετικά νέα καταγωγή και λιγοστούς κοινούς απογόνους, που σημαίνει πως έχουν λιγότερες μεταλλαγές στα γονίδιά τους απ’ ό,τι ο γενικός πληθυσμός και συνεπώς είναι πιο εύκολο να μελετώνται σε αυτούς οι επιδράσεις των γονιδίων.

Οι απαντήσεις που έδωσαν σε ειδικά ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής τους, συγκρίθηκαν στη συνέχεια με αυτές που είχε δώσει πριν από χρόνια μια άλλη ομάδα εθελοντών, οι οποίοι είχαν γεννηθεί την ίδια εποχή με τους Ασκενάζι αλλά είχαν φυσιολογικό προσδόκιμο επιβίωσης (γύρω στα 80 χρόνια, δηλαδή).

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Νιρ Μπαρζιλάι, είπαν πως εάν ο τρόπος ζωής ήταν πιο σημαντικός από τα γονίδια, οι αιωνόβιοι εθελοντές θα κάπνιζαν λιγότερο ή θα έτρωγαν πιο λιτά απ’ ό,τι οι εθελοντές που είχαν πεθάνει πολύ νωρίτερα.

Αυτό όμως ούτε κατά διάνοια δεν συνέβη, γράφουν στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας» (JAGS). Αντιθέτως, οι αιωνόβιοι είχαν περισσότερες πιθανότητες να καπνίζουν και να πίνουν, και γενικώς να ζουν όπως θέλουν.

«Η μελέτη αυτή υποδηλώνει ότι οι αιωνόβιοι διαθέτουν πρόσθετα γονίδια μακροζωίας, τα οποία τους θωρακίζουν απέναντι στις βλαβερές επιδράσεις του ανθυγιεινού τρόπου ζωής», δήλωσε ο δρ Μπαρζιλάι.

Οι περισσότεροι από εμάς, όμως, μάλλον δεν θα είναι εξίσου τυχεροί. «Αν και τα στοιχεία αποδεικνύουν πως οι αιωνόβιοι μπορούν να είναι παχύσαρκοι, καπνιστές και να διάγουν καθιστική ζωή, οι συνήθειες αυτές δεν αποτελούν καλή επιλογή για τους περισσότερους ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν στην οικογένειά τους κανένα συγγενή ο οποίος να έχει ξεπεράσει τα 100 του χρόνια – και συνεπώς μάλλον δεν έχει τα γονίδια της μακροζωίας», εξήγησε.



ΠΗΓΗ: Web Only, ygeia.tanea.gr