• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Πώς ανταποκρίνεται ο εγκέφαλος στις τροφές

Η θέληση μόνο, δεν αρκεί για μακροχρόνια απώλεια βάρους. Αντίθετα, για να αντιμετωπίσετε την παχυσαρκία, ειδικοί προτείνουν τώρα να εστιάσετε στους τρόπους με τους οποίους ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται στις τροφές παρά στην προσωπική σας επιλογή μόνο.

Η θέληση μόνο, δεν αρκεί για μακροχρόνια απώλεια βάρους. Αντίθετα, για να αντιμετωπίσετε την παχυσαρκία, ειδικοί προτείνουν τώρα να εστιάσετε στους τρόπους με τους οποίους ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται στις τροφές παρά στην προσωπική σας επιλογή μόνο.

Σε έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of the American Dietetic Association’, διαιτολόγοι από το Rush University Medical Center στο Σικάγο, καταλήγουν ότι οι επαγγελματίες θα πρέπει να εστιάσουν περισσότερο στο να βοηθήσουν τους ασθενείς να ξεπερνούν τις εγκεφαλικές διεργασίες που καθιστούν τόσο δύσκολη τη δίαιτα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό επειδή ο εγκέφαλος τουλάχιστον ορισμένων υπέρβαρων και παχύσαρκων μπορεί να είναι προορισμένος για την υπερκατανάλωση τροφίμων.

Τέτοια προσέγγιση στην απώλεια βάρους μπορεί ενδεχομένως να είναι περισσότερο επιτυχημένη μακροπρόθεσμα και μπορεί επίσης να ανατρέψει το στίγμα ότι οι υπέρβαροι συχνά αισθάνονται ότι δεν μπορούν να ελέγξουν τη μεγάλη τους όρεξη.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Brad Appelhans, δήλωσε ότι ακόμα και ασθενείς που είναι πολύ καλά ενημερωμένοι και έχουν καλό κίνητρο σχετικά με τη διατροφή, προσπαθούν σκληρά να αποφύγουν νόστιμες τροφές πλούσιες σε σάκχαρα, αλάτι και ανθυγιεινά λιπαρά.

Οι ερευνητές περιγράφουν 3 εγκεφαλικές διεργασίες που σχετίζονται με τη μεγάλη κατανάλωση τροφών και την παχυσαρκία.

Η τροφική ανταμοιβή, που περιλαμβάνει την απόλαυση του φαγητού και το κίνητρο έχει συνδεθεί με τις ίδιες εγκεφαλικές διεργασίες που ελέγχουν τις επιθυμίες για σεξ, τυχερά παιχνίδια και χρήση ουσιών. Άνθρωποι με μεγαλύτερη ευαισθησία στην ανταμοιβή πιθανόν θα έχουν μεγαλύτερη επιθυμία για φαγητό, ιδιαίτερα για τροφές υψηλές σε λιπαρά και σάκχαρα, αναφέρουν οι ερευνητές.

Η ικανότητα να τρώει κάποιος με μέτρο, επηρεάζεται από την περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται στενά με τον αυτοέλεγχο και το σχεδιασμό.

Άλλη διεργασία αφορά την προτίμηση βραχυπρόθεσμων ανταμοιβών έναντι μακροπρόθεσμων. Στην περίπτωση της παχυσαρκίας μεταφράζεται στην επιλογή της άμεσης ευχαρίστησης από κατανάλωση νόστιμων τροφών έναντι των οφελών για την υγεία που προσφέρει η αποχή.

Οι παραπάνω εγκεφαλικές διεργασίες σε συνδυασμό με ένα περιβάλλον που αποτελεί πειρασμό και όπου υπάρχουν τροφές υψηλές σε θερμίδες και χαμηλή θρεπτική αξία συμβάλλουν στην παχυσαρκία. Η κατανόηση των διεργασιών και ο έλεγχος τέτοιου είδους περιβάλλοντος, καταλήγουν οι ερευνητές, μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλουν περισσότερο σε πετυχημένη και διαρκή απώλεια βάρους παρά η εστίαση αποκλειστικά στην προσωπική επιλογή.

Προτείνουν τα εξής βήματα:

  • Να αποσύρετε τροφές υψηλές σε λιπαρά από το σπίτι και το γραφείο σας.
  • Να ακολουθείτε λίστα για τα ψώνια που να αποτελείται από υγιεινές τροφές, όταν ψωνίζετε, ώστε να μην αντιμετωπίζετε τρόφιμα- πειρασμούς.
  • Μείωση του στρες, που προκαλεί συχνά την υπερφαγία.
  • Να αποφεύγετε τον μπουφέ και τα εστιατόρια που προάγουν τη λαιμαργία.
  • Να εστιάζετε σε βραχυπρόθεσμους στόχους, ιδιαίτερα στην αρχή ενός προγράμματος απώλειας βάρους.

ΠΗΓΗ: ‘Journal of the American Dietetic Association’, iatronet.gr