Τα επίπεδα ευτυχίας των ανθρώπων αλλάζουν με την ηλικία, ιδέα που αντανακλάται σε προσωπικές εμπειρίες και δημοσκοπήσεις, αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι μεγάλο μέρος της αλλαγής μπορεί να οφείλεται στον τρόπο που ορίζουν οι άνθρωποι την ευτυχία.
Τα επίπεδα ευτυχίας των ανθρώπων αλλάζουν με την ηλικία, ιδέα που αντανακλάται σε προσωπικές εμπειρίες και δημοσκοπήσεις, αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι μεγάλο μέρος της αλλαγής μπορεί να οφείλεται στον τρόπο που ορίζουν οι άνθρωποι την ευτυχία.
Ενώ η ευτυχία στους νέους συχνά συνδέεται με τον ενθουσιασμό, στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας συνδέεται με ευτυχισμένη ύπαρξη, ανακάλυψαν οι ερευνητές.
Η έρευνα υποδεικνύει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 2 είδη ευτυχίας. Το ένα συνδέεται με την ηρεμία και το άλλο με τον ενθουσιασμό, σημειώνει η επικεφαλής της έρευνας, Cassie Mogilner, Καθηγήτρια Μάρκετινγκ στο Wharton.
Η διαφορά φαίνεται να προκύπτει από τη σημασία που αποδίδουμε στο μέλλον έναντι του παρόντος. Οι νεότεροι, γενικά ανησυχούν περισσότερο για το μέλλον, βασίζουν την ευτυχία τους στον ενθουσιασμό, ενώ οι μεγαλύτεροι εκτιμούν περισσότερο το παρόν και η ευχαρίστηση τείνει να αποτελεί για αυτούς μεγαλύτερη πηγή ευτυχίας.
Η Mogilner και η ομάδα της πραγματοποίησε 5 μελέτες σε διαφορετικές ομάδες ανθρώπων που βρίσκονταν στην εφηβεία, στη δεκαετία των 20, 30, 40 και 50 ετών.
Οι ερευνητές πρώτα εξέτασαν blogs, χρησιμοποιώντας πρόγραμμα που ερευνούσε για λέξεις που σχετίζονταν με την ευτυχία και άλλα συναισθήματα. Αναλύθηκαν σε συνάρτηση με την ηλικία και το φύλο του blogger. Τα εργαλεία χρησιμοποιήθηκαν σε εκατομμύρια blogs και η έρευνα ανακάλυψε περίπου 70.000 εκφράσεις ευτυχίας.
Οι ερευνητές επίσης ολοκλήρωσαν έρευνα που μετρούσε την έννοια που έδιναν οι συμμετέχοντες στην ευτυχία. Σε άλλη μελέτη, οι εθελοντές άκουσαν ήρεμο ή ζωηρό τραγούδι και στη συνέχεια δήλωσαν πώς αισθάνονταν. Στην τέταρτη έρευνα οι συμμετέχοντες διάβαζαν μια παράγραφο που αναφερόταν στο παρόν ή μια κασέτα. Στη συνέχεια τους δόθηκε γραπτή άσκηση. Οι πιο νέοι ήταν περισσότερο πιθανό να γράψουν για το παρόν αν είχαν ακούσει την ηχογράφηση, ενώ στους μεγαλύτερους δεν παρουσιάστηκε επίδραση.
Τέλος, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να απαντήσουν πού θα ξόδευαν 100 $. Οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν τις απαντήσεις με βάση αν εστίαζαν οι εθελοντές στον ενθουσιασμό (video games) την ηρεμία (ένα χαλαρωτικό μπάνιο) ή σε τίποτα.
Παρά την ποικιλία στις έρευνες, τα αποτελέσματα έδειξαν αρκετά σταθερή αλλαγή στους συσχετισμούς με την ευτυχία. Στους νέους, περίπου το 60% της ευτυχίας αντιστοιχούσε σε επίπεδα ενθουσιασμού, ενώ για τους μεγαλύτερους συνδεόταν με επίπεδα ικανοποίησης.
Η έρευνα φαίνεται πως επεκτείνεται ακόμα παραπέρα από τη μελέτη, σε μικρά παιδιά, όπου ο ενθουσιασμός αποτελεί ακόμα μεγαλύτερο συστατικό της ευτυχίας, δήλωσε ο ερευνητής Pelham. Για ένα παιδί η ευτυχία αφορά τον ενθουσιασμό, όπως μια επίσκεψη στο ζωολογικό κήπο ή το καρναβάλι. Το να κάθεται όλη μέρα ένα παιδί δεν αποτελεί ευχάριστη εμπειρία.
Ίσως η παρουσία ενός παιδιού να αλλάζει την αίσθηση ευτυχίας ενός μεγαλύτερου, δίνοντας περισσότερη έμφαση στον ενθουσιασμό. Το να περνά δηλαδή κάποιος άνθρωπος μεγαλύτερης ηλικίας χρόνο με ένα παιδί ενδεχομένως ξυπνά το παιδί μέσα του.
Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Social Psychological and Personality Science’, μπορεί ενδεχομένως να εξηγούν γιατί οι έρευνες και οι δημοσκοπήσεις σχετικά με την ευτυχία δείχνουν διαφορές στο αποτέλεσμα ανάλογα με την ηλικία των συμμετεχόντων.
Μελλοντική έρευνα αναμένεται να εστιάσει στο πώς επηρεάζεται η ευτυχία από το φύλο ή την εθνικότητα.
ΠΗΓΗ: Social Psychological and Personality Science, iatronet.gr