• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

«Hλεκτρονικό δέρμα» για ιατρικό έλεγχο εξ' αποστάσεως

Ένα λεπτό, ασύρματο αυτοκόλλητο «ηλεκτρονικού δέρματος» που μοιάζει με προσωρινό τατουάζ, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί στο κοντινό μέλλον για να παρακολουθεί τις ζωτικές λειτουργίες, όπως η θερμοκρασία και η λειτουργία της καρδιάς, αλλά και να επουλώνει τις πληγές.

Ένα λεπτό, ασύρματο αυτοκόλλητο «ηλεκτρονικού δέρματος» που μοιάζει με προσωρινό τατουάζ, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί στο κοντινό μέλλον για να παρακολουθεί τις ζωτικές λειτουργίες, όπως η θερμοκρασία και η λειτουργία της καρδιάς, αλλά και να επουλώνει τις πληγές.

Σήμερα για να γίνει έλεγχος καρδιακής ή εγκεφαλικής λειτουργίας χρειάζονται δεκάδες καλώδια και ο ασθενείς θα πρέπει να παραμείνει για κάποιες ώρες στο νοσοκομείο. Με το «ηλεκτρονικό δέρμα» θα μπορεί από το σπίτι του να ελέγχει τις ζωτικές του λειτουργίες και μάλιστα όλο το 24ωρο.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόις χρησιμοποίησαν μια συσκευή με πάχος μικρότερο από μία τρίχας και κατέγραψαν την καρδιακή και εγκεφαλική λειτουργία ατόμων που συμμετείχαν στο πείραμα.

Το ηλεκτρονικό δέρμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα αισθητήρα και έχει την ιδιότητα να παρακολουθεί τις μεταβολές στο δέρμα, χωρίς να αλλάζει τη σύστασή του.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα μπορέσουν στο μέλλον να αντικαταστήσουν τους ιατρικούς αισθητήρες που χρησιμοποιούνται σήμερα, με νέες νανοσυσκευές όπως ο μικροσκοπικός αυτοκόλλητος αισθητήρας.

Ελαστικότητα και ενεργειακές κυψέλες

Το ηλεκτρονικό δέρμα έχει ελαστικότητα και είναι δομημένο με μικροσκοπικές ενεργειακές κυψέλες που παράγουν ενέργεια και απορροφούν ενέργεια από ηλεκτρομαγνητικά πεδία του οργανισμού.

Η συσκευή με πάχος μικρότερο από 50 μικρομέτρα, τοποθετείται πάνω σε ένα υδατοδιαλυτό φύλλο και επικολλάται στο δέρμα όπως και ένα μη μόνιμο τατουάζ, όπου παραμένει χάρη στο στρώμα πολυεστέρα που βρίσκεται στη βάση του αισθητήρα.

Στο πλαίσιο της μελέτης, ο ηλεκτρονικός αισθητήρας χρησιμοποιήθηκε για να μετρηθεί η ηλεκτρική δραστηριότητα στα πόδια, την καρδιά και τον εγκέφαλο. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι μετρήσεις ήταν εξίσου αξιόπιστες με αυτές που είχαν γίνει με τη χρήση ηλεκτροδίων.

Όταν ο αισθητήρας εφαρμόστηκε στο λαιμό, κατάφερε να εντοπίσει διαφορές κατά την εκφορά των λέξεων «πάνω», «κάτω», «δεξιά», «αριστερά» και «σταμάτα».

Αυτό κάνει τους ειδικούς να πιστεύουν ότι η τεχνολογική καινοτομία ίσως αντικαταστήσει σύντομα τα καλώδια και ηλεκτρόδια, ενώ αναμένεται να έχει και εφαρμογή στην παρακολούθηση πρόωρων νεογνών και διάγνωσης της υπνικής άπνοιας.

Μάλιστα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα έχουν πολύ πιο έγκυρα συμπεράσματα για τη δραστηριότητα του εγκεφάλου υπό φυσιολογικές συνθήκες, καθώς το εργαστηριακό περιβάλλον επηρεάζει όσους συμμετέχουν σε τέτοιου είδους μελέτες.

Ο ηλεκτρονικός αισθητήρας μπορεί να παραμένει στο δέρμα έως και 24 ώρες και δεν ερεθίζει το δέρμα.

Ωστόσο, οι ασθενείς θα πρέπει να επιλύσουν το πρόβλημα της μεγαλύτερης παραμονής του αισθητήρα στο δέρμα, καθώς το τελευταίο παράγει διαρκώς νέα κύτταρα, ενώ αυτά που βρίσκονται στην επιφάνεια του απορρίπτονται. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο αισθητήρας θα πρέπει να ανανεώνεται ανά δύο εβδομάδες.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.

 

ΠΗΓΗ: Web Only, ygeia.tanea.gr