Την περασμένη εβδομάδα, δημοσιεύτηκε μια νέα μελέτη που έδειξε πως επειδή έχουμε αρχίσει να αποφεύγουμε τον ήλιο σαν να είναι εχθρός μας, στερούμε από τον οργανισμό μας την πολύτιμη βιταμίνη D και αυξάνουμε έτσι τον κίνδυνο που διατρέχουμε να εκδηλώσουμε διαβήτη.
Την περασμένη εβδομάδα, δημοσιεύτηκε μια νέα μελέτη που έδειξε πως επειδή έχουμε αρχίσει να αποφεύγουμε τον ήλιο σαν να είναι εχθρός μας, στερούμε από τον οργανισμό μας την πολύτιμη βιταμίνη D και αυξάνουμε έτσι τον κίνδυνο που διατρέχουμε να εκδηλώσουμε διαβήτη.
Η βιταμίνη αυτή παράγεται από τον οργανισμό όταν «βλέπει» ο ήλιος το δέρμα – και οι ειδικοί από την Μελβούρνη που πραγματοποίησαν τη νέα μελέτη, προειδοποίησαν πως αν δεν σοβαρευτούμε, επίκειται… πανδημία διαβήτη!
Όπως έγραψαν στο επιστημονικό περιοδικό «Diabetes Care», όσο περισσότερη βιταμίνη D έχουμε στο αίμα μας, τόσο λιγότερο κινδυνεύουμε να παρουσιάσουμε διαβήτη – κι αυτό είναι ανεξάρτητο από τα (πολλά) κιλά ή την (κακή) φυσική κατάσταση, που αποτελούν τους κύριους παράγοντες κινδύνου γι’ αυτόν.
Ούτως ειπείν, ευκαιρία είναι να μάθουμε πως μπορούμε να βγαίνουμε στον ήλιο δίχως να κινδυνεύει το δέρμα μας από αυτόν - ει μη τι άλλο ουδείς θέλει να τριγυρνάει με το πρόσωπο «χαρακωμένο» από τις ρυτίδες ή, μακριά από μας, να εκδηλώσει κάνα δερματικό καρκίνο.
Η ηλιοπροστασία, όμως, είναι πολλά περισσότερα από το «βάλε αντηλιακό», «μείνε στη σκιά 11 με 4», «καλύψου με παντελόνια και μακρυμάνικες μπλούζες», «μην ξεχνάς το καπέλο».
Η δερματολόγος Κατερίνα Λαμπρινοπούλου, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει μερικές λεπτομέρειες που εκπλήσσουν:
1. Βάλτε αντηλιακό με τη χούφτα. Οι… τσιγγουνιές, ηλιοπροστασία δεν παρέχουν. Ο μέσος άνθρωπος χρειάζεται τουλάχιστον ένα κουλουμωτό κουταλάκι του καφέ αντηλιακό για κάθε χέρι και πόδι, και πάνω από μισό κουταλάκι για το πρόσωπο, τα αυτιά και τον αυχένα. Κοντολογίς, αλειφθείτε με ένα ωραίο, παχύ στρώμα και τρίψτε – ή περιμένετε - μέχρι να απορροφηθεί.
2. Μην βάζετε αντηλιακό τελευταία στιγμή. Αρχίστε την επάλειψη 30 λεπτά πριν βγείτε από το σπίτι, ώστε μέχρι να διαβείτε το κατώφλι σας να έχει απορροφηθεί καλά από το δέρμα και να έχουν δράσει τα προστατευτικά συστατικά του.
3. Ανανεώστε το μέικ απ σας. Αν βάζετε μέικ απ με αντηλιακό (που πρέπει, δηλαδή), να θυμάστε ότι χάνει την ικανότητα να θωρακίζει το δέρμα σε περίπου 4 ώρες. Συνεπώς, πάρτε το μαζί για να το ανανεώσετε. Το κανονικό αντηλιακό, πάντως, θέλει οπωσδήποτε ανανέωση κάθε 2 ώρες, εκτός κι αν κολυμπήσετε ή ιδρώσετε, οπότε θέλει αμέσως μόλις στεγνώσετε.
4. Μάθετε τον Κανόνα της Σκιάς. Τα πράγματα είναι απλά: εάν η σκιά σας είναι πιο κοντή από εσάς, ο ήλιος βρίσκεται στο μέγιστο σημείο της έντασής του. Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συνοψίζει τον Κανόνα της Σκιάς ως εξής: «Όχι Σκιά; Φύγε από τον Ήλιο».
5. Μην ξεχνάτε τη μύτη σας. Αντηλιακό χρειάζεστε παντού – ακόμα και κάτω από τη μύτη (περιττό να αναφέρουμε τα αυτιά, τους κροτάφους, τον αυχένα, πίσω από τα γόνατα και το κου ντε πιέ). Αν όμως τη φυσήξετε, πάει το αντηλιακό. Συνεπώς, ξαναβάλτε!
6. Ελέγξτε τα ρούχα σας. Όσο πιο σφικτή είναι η πλέξη τους, τόσο μεγαλύτερη η προστατευτική τους δράση. Κρατήστε λοιπόν το μπλουζάκι σας μπροστά σε μια αναμμένη λάμπα. Αν δεν την διαπερνάει το φως, είναι ό,τι πρέπει και για τον ήλιο. Ειδάλλως, βάλτε κάτι άλλο.
7. Μην αφήνετε το αντηλιακό στο αυτοκίνητο. Ούτε κάτω από τον ήλιο στην παραλία. Η ζέστη το κάνει να χάνει την αποτελεσματικότητά του.
8. Ελέγξτε την ημερομηνία λήξεως. Τα περισσότερα αντηλιακά αντέχουν 2-3 χρόνια, αλλά λογικά θα γράφουν πάνω πότε λήγουν. Μην τα χρησιμοποιήσετε μετά από αυτήν.
9. Μην αφήνετε το αντηλιακό ανοιχτό. Μπορεί να αλλοιωθεί αν το αφήσετε πολλές ώρες χωρίς καπάκι.
10. Βάλτε το αντηλιακό στο ψυγείο. Μέχρι να λήξει το αντηλιακό, να το βάζετε στο ψυγείο κατά τους φθινοπωρινούς, χειμερινούς και ανοιξιάτικους μήνες, ώστε να είναι σαν καινούργιο το επόμενο καλοκαίρι.
11. Δοκιμάστε τα αντηλιακά για μωρά ή νήπια. Είναι ό,τι πρέπει για όσους έχουν ευαίσθητο δέρμα. Τα αντηλιακά αυτά κατά κανόνα έχουν μια απαλή βάση και δεν περιέχουν αρώματα ή αλκοόλ, οπότε είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν δερματικό ερεθισμό.
12. Μην επαφίεσθε επειδή είναι αδιάβροχο. Τα αδιάβροχα (waterproof) και τα ανθεκτικά (water-resistant) αντηλιακά κάνουν τη δουλειά τους, εφ’ όσον τα απλώνετε σε παχύ στρώμα. Όμως δεν αντέχουν επ’ αόριστον στο νερό: κατά μέσον όρο φεύγουν μετά από 80 και 40 λεπτά αντιστοίχως, συνεπώς πρέπει να επαναλάβετε την επάλειψη.
13. Μην ξεχνάτε το τριχωτό της κεφαλής. Αν έχετε τριχόπτωση, εκ φύσεως αραιά μαλλιά ή φαλάκρα, βάλτε αντηλιακό και στο εκτεθειμένο δέρμα του κεφαλιού σας.
ΠΗΓΗ: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, ygeia.tanea.gr