• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Χαρτογραφήκαν οι περιοχές του γυναικείου εγκεφάλου που αντιστοιχούν στα γεννητικά όργανα

Επιστημονικό βάρος αποκτά ο ισχυρισμός των γυναικών ότι η διέγερση του κόλπου δεν είναι το ίδιο πράγμα με την διέγερση της κλειτορίδας, καθώς εγκεφαλικές απεικονίσεις επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.

Επιστημονικό βάρος αποκτά ο ισχυρισμός των γυναικών ότι η διέγερση του κόλπου δεν είναι το ίδιο πράγμα με την διέγερση της κλειτορίδας, καθώς εγκεφαλικές απεικονίσεις επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Sexual Medicine, χαρτογραφήθηκαν για πρώτη φορά οι ακριβείς τοποθεσίες στον αισθητηριακό φλοιό του εγκεφάλου, που αντιστοιχούν στον κόλπο, την μήτρα και τις γυναικείες θηλές, αποδεικνύοντας ότι η διέγερση του κόλπου ενεργοποιεί διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου, απ’ ότι η διέγερση της κλειτορίδας.

Επίσης από την μελέτη προέκυψε ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των θηλών και των γεννητικών οργάνων, γεγονός που εξηγεί γιατί ορισμένες γυναίκες φτάνουν σε οργασμό, μόνο με την διέγερση των θηλών.

Οι παρατηρήσεις αυτές μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση περιπτώσεων γυναικών που έχουν υποστεί νευρολογικές βλάβες κατά τον τοκετό ή λόγω κάποιας ασθένειας.

Ο αισθητηριακός φλοιός του εγκεφάλου, είναι μια ‘λωρίδα’ εγκεφαλικού ιστού, κατά μήκος της οποίας νευρώνες που συνδέονται με διαφορετικά τμήματα του ανθρώπινου σώματος, ανταλλάσσουν αισθητηριακές πληροφορίες. Το σύστημα αυτό συχνά απεικονίζεται με το «αισθητηριακό ανθρωπάριο», μια στρεβλή εικόνα ενός ανθρώπου «απλωμένου» κατά μήκος του ανθρώπινου εγκεφάλου, με τα γεννητικά του όργανα να βρίσκονται δίπλα στα πόδια του. Το μέγεθος των τμημάτων του σώματος απεικονίζει την αναλογία του εγκεφάλου που επιφορτίζεται με την επεξεργασία των αισθητηριακών πληροφοριών από κάθε μέρος του σώματος.

Το διάγραμμα αυτό δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1951, μετά από την διενέργεια πειραμάτων σε ανθρώπους που είχαν πλήρη συναίσθηση της διαδικασίας. Συγκεκριμένα, οι χειρουργικοί είχαν διεγείρει με ηλεκτρισμό διαφορετικές εγκεφαλικές περιοχές και οι εθελοντές ανέφεραν τα σημεία του σώματός τους που επηρεάζονταν κάθε φορά. Ωστόσο, σε εκείνα τα πειράματα είχαν συμπεριληφθεί μόνο άνδρες. Μέχρι λοιπόν πρόσφατα, η θέση των γυναικείων εξωτερικών γεννητικών οργάνων στο «αισθητηριακό ανθρωπάριο» είχε απεικονιστεί με τυχαίο τρόπο.

Πέρσι, ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Ζυρίχης στην Ελβετία με επικεφαλής τον Δρ Λαρς Μίκαελς, χρησιμοποίησαν μαγνητική τομογραφία για να επιβεβαιώσουν ότι η θέση της κλειτορίδας στο «ανθρωπάριο» καταλάμβανε περίπου την ίδια θέση με το πέος στους άνδρες.

Ο Μπάρι Κομισαρουκ στο Πανεπιστήμιο Rutgers του Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ χρησιμοποίησε την ίδια μέθοδο για να χαρτογραφήσει την θέση της κλειτορίδας, του κόλπου και της μήτρας στον αισθητηριακό φλοιό, καθώς οι γυναίκες αυτό-διεγείρονταν.

«Πρόκειται για την ισχυρότερη απόδειξη ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της διέγερσης των διαφορετικών αυτών περιοχών», εξηγεί ο Δρ Στιούαρτ Μπρόντι του Πανεπιστημίου της Δυτικής Σκοτίας που πήρε μέρος στην έρευνα.

Αρκετοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι στις γυναίκες που αποκομίζουν απόλαυση από την κολπική διέγερση, η κλειτορίδα τους διεγείρεται εμμέσως. Όμως η παρούσα μελέτη αντικρούει την άποψη αυτή.

Ο Δρ Κομισαρουκ μελέτησε και τι συμβαίνει όταν οι ερεθίζονταν οι γυναικείες θηλές και με έκπληξη διαπίστωσε ότι εκτός από την περιοχή του στήθους που έστελνε αισιθητηριακές πληροφορίες στον εγκέφαλο, ενεργοποιούνταν και η περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Επόμενος στόχος του ερευνητή είναι να χαρτογραφήσει τις περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται σε ανταπόκριση του κλειτοριδικού και κολπικού ερεθισμού. Ο Δρ Κομισαρουκ θα προσπαθήσει να διερευνήσει τι συμβαίνει όταν διεγείρεται η περιοχή που υποτίθεται ότι βρίσκεται το σημείο G, αφού στην παρούσα μελέτη οι γυναίκες διέγειραν μόνο το πρόσθιο τοίχωμα του κόλπου.

Η μελέτη πάντως αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά τις γυναίκες που έχουν υποστεί νευρικό τραυματισμό κατά τη διάρκεια του τοκετού ή εξαιτίας ασθενειών όπως ο διαβήτης. Ο Δρ Μίκαελς έχει ήδη παρουσιάσει προκαταρκτικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τα οποία η διέγερση του κλειτοριδικού νεύρου μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της ακράτειας ούρων.

Εξηγεί ωστόσο ότι απαιτείται καλύτερη κατανόηση του νευρικού χάρτη του εγκεφάλου ώστε να σχεδιαστούν αποτελεσματικά θεραπευτικά σχήματα.

ΠΗΓΗ:health.in.gr