• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Πειραματικό φάρμακο βελτιώνει ορισμένες περιπτώσεις χρόνιας δυσκοιλιότητας

Η πειραματική δραστική ουσία λινακλοτίδη μπορεί να ανακουφίσει ορισμένες περιπτώσεις χρόνιας δυσκοιλιότητας, αλλά για την πλειοψηφία των ασθενών δεν προκύπτει σημαντικό όφελος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δύο ερευνών που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.

Η πειραματική δραστική ουσία λινακλοτίδη μπορεί να ανακουφίσει ορισμένες περιπτώσεις χρόνιας δυσκοιλιότητας, αλλά για την πλειοψηφία των ασθενών δεν προκύπτει σημαντικό όφελος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δύο ερευνών που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.

Πάνω από το 21% των εθελοντών παρουσίασε βελτίωση όταν έκανε χρήση της δραστικής ουσίας, συγκριτικά με το 6% της ομάδας ελέγχου.

Πάντως ο Δρ Ανθονι Λεμπο από το Ιατρικό Κέντρο «Beth Israel Deaconess» της Βοστόνης το ποσοστό ικανοποίησης μεταξύ των ασθενών ήταν πολύ υψηλό.

Πάνω από το 40% των εθελοντών και στις δυο έρευνες δήλωσε ότι ήταν ικανοποιημένο ή πάρα πολύ ικανοποιημένο με τον τρόπο που η θεραπεία βελτίωσε τις εντερικές τους συνήθειες. Το ποσοστό δεν ξεπέρασε το 23% στην ομάδα ελέγχου που είχε χορηγηθεί εικονικό σκεύασμα.

Συγκεκριμένα στις έρευνες έλαβαν μέρος 1.272 εθελοντές από 200 ιατρικά κέντρα του Καναδά. Είχαν χωριστεί σε τρεις ομάδες, οι οποίες λάμβαναν είτε 145 mg λινακλοτίδης, είτε τη διπλάσια δόση, ή εικονικό φάρμακο, τουλάχιστον 30 λεπτά πριν το πρωινό γεύμα.

Στην αρχή όλοι οι εθελοντές ανέφεραν ότι είχαν λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα. Η θεραπεία διήρκεσε 12 εβδομάδες. Στην μια μελέτη, οι μισοί εθελοντές άλλαξαν ομάδα μετά την 12η εβδομάδα.

Το φάρμακο θεωρήθηκε αποτελεσματικό εφόσον είχε συντελέσει σε τρεις κενώσεις την εβδομάδα και σε αύξηση κατά μία της εντερικής κινητικότητας ανά εβδομάδα, τουλάχιστον τις εννέα από τις 12 εβδομάδες. Οι ασθενείς που είχαν περάσει από την ομάδα παρέμβασης στην ομάδα ελέγχου, τελικά έχασαν βελτίωση που είχαν παρατηρήσει κατά την διάρκεια χρήσης του φαρμάκου.

Σε καμιά εκ των ερευνών η αυξημένη δόση της λινακλοτίδης δεν αποδείχθηκε αποτελεσματικότερη από τα 145 mg.

Πάντως η λινακλοτίδη είχε και κάποιες παρενέργειες, όπως η διάρροια που ανάγκασε ένα στα 25 άτομα της ομάδας παρέμβασης να σταματήσει τη χρήση του σκευάσματος. Στην ομάδα ελέγχου, μόνο ένα στα 200 άτομα διέκοψε την αγωγή.

Η δραστική ουσία λινακλοτίδη αναπτύσσεται από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Forest και την εταιρεία Ironwood Pharmaceuticals, που έχουν υποβάλλει και σχετικό φάκελο έγκρισης στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένα στα πέντε άτομα υποφέρει από χρόνια δυσκοιλιότητα, δηλαδή έχει λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα, συχνά επώδυνες, ενώ τα κόπρα είναι σκληρά. Οι γιατροί συνήθως πριν την χορήγηση καθαρκτικών, συμβουλεύουν τους πάσχοντες να αυξήσουν την σωματική άσκηση, να συμπεριλάβουν περισσότερα υγρά και φυτικές ίνες στη διατροφή τους.

ΠΗΓΗ:health.in.gr