Άνθρωποι που κατανάλωναν σόγια, ξηρούς καρπούς και ορισμένες ίνες κατάφεραν να μειώσουν περισσότερο τη χοληστερόλη τους σε σχέση με όσους ακολουθούσαν διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, δήλωσαν Καναδοί ερευνητές.
Άνθρωποι που κατανάλωναν σόγια, ξηρούς καρπούς και ορισμένες ίνες κατάφεραν να μειώσουν περισσότερο τη χοληστερόλη τους σε σχέση με όσους ακολουθούσαν διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, δήλωσαν Καναδοί ερευνητές.
Διατροφικές αλλαγές έχει φανεί πως μειώνουν την ‘κακή’ χοληστερόλη στον ίδιο βαθμό με τα φάρμακα, σε βραχυχρόνιες έρευνες.
Έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of the American Medical Association’, έδειξε υποσχόμενα αποτελέσματα σε έρευνα μακρύτερης διάρκειας που πραγματοποιήθηκε κάτω από πραγματικές συνθήκες.
Ο Dr. David Jenkins, του Πανεπιστημίου του Τορόντο, δήλωσε ότι η έρευνα υπέδειξε τη δυνητική αξία της χρήσης τροφίμων που μειώνουν τη χοληστερόλη σε συνδυασμό. Εκτιμά ότι η μέθοδος έχει κλινική εφαρμογή.
Συνδυάζοντας τροφές που είναι γνωστές για τις ιδιότητες μείωσης της χοληστερόλης, οι συμμετέχοντες μείωσαν τη χοληστερόλη LDL, περισσότερο από 13%.
Συγκριτικά, όσοι ανήκαν στην ομάδα ελέγχου και κατανάλωναν τροφές χαμηλές σε λιπαρά μείωσαν τη χοληστερόλη τους κατά 3%.
Ζητήθηκε και από τις 2 ομάδες να καταναλώνουν συνδυασμό τροφών με ιδιότητες μείωσης της χοληστερόλης.
Η διατροφή περιλάμβανε
- Πρωτεΐνη σόγιας όπως γάλα σόγιας και τόφου
- Κολλώδεις ίνες από βρώμη, κριθάρι και psyllium
- Ξηρούς καρπούς, όπως φιστίκια
- Φυτικές στερόλες στη μαργαρίνη
Η έρευνα περιλάμβανε 351 άντρες και μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες στο Κεμπέκ, το Τορόντο, το Γουίνιπεγκ και το Βανκούβερ. Χωρίστηκαν σε 2 ομάδες, διατροφής κατά της χοληστερόλης και διατροφής με χαμηλά λιπαρά.
Οι διατροφολόγοι εξέτασαν τα αρχεία των εθελοντών σχετικά με την κατανάλωση τροφίμων για 7 ημέρες και πρότειναν βελτιώσεις.
Η ομάδα ελέγχου δεν έλαβε διατροφικές οδηγίες κατά τη διάρκεια της εξάμηνης περιόδου.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι μια μείωση 13% της χοληστερόλης LDL μπορεί να επιτευχθεί μετά από μόλις 2 επισκέψεις σε ειδικό.
Στόχος της έρευνας ήταν να εξετάσει την επίδραση της διατροφικής συμβουλής σε πραγματικές καταστάσεις.
Σε όλους τους συμμετέχοντες μετρήθηκε το ύψος, η αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη.
Περιορισμός της έρευνας ήταν η αποχώρηση κατά 22,6% που είναι συνήθης σε τόσο εντατικής δίαιτας έρευνες.
Επειδή η διατροφή ήταν πολύπλοκη, οι ερευνητές δεν μπορούν να δηλώσουν ποιες τροφές ευθύνονταν για τη μείωση της χοληστερόλης.
ΠΗΓΗ:iatronet.gr, ‘Journal of the American Medical Association’.