• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Η κακοποίηση στην παιδική ηλικία συνδέεται με κατάθλιψη στην ενήλικο ζωή

Ενήλικες που υπέστησαν κακοποίηση ή εγκατάλειψη ως παιδιά έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη, αναφέρει νέα έρευνα.

Ενήλικες που υπέστησαν κακοποίηση ή εγκατάλειψη ως παιδιά έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές ανέλυσαν 16 επιδημιολογικές μελέτες που αφορούσαν περισσότερους από 20.000 ανθρώπους και 10 κλινικές δοκιμές σε 3.000 ανθρώπους.

Η παιδική κακοποίηση συνδεόταν με διπλάσιο κίνδυνο επαναλαμβανόμενης και μακροχρόνιας κατάθλιψης, αποκάλυψε η ανάλυση. Οι ενήλικες που είχαν κακοποιηθεί ή παραμεληθεί είχαν επίσης λιγότερες πιθανότητες να ανταποκριθούν καλά στην αγωγή για την κατάθλιψη, περιλαμβανομένων των φαρμάκων και της ψυχοθεραπείας.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από ομάδα του King's College στη Βρετανία και θα δημοσιευτεί στο περιοδικό ‘American Journal of Psychiatry’.

Η επικεφαλής της έρευνας, Dr. Andrea Danese, δήλωσε ότι ο εντοπισμός όσων αντιμετωπίζουν κίνδυνο για κατάθλιψη είναι σημαντικός όσον αφορά τη δημόσια υγεία. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η παιδική κακοποίηση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης επαναλαμβανόμενων και επίμονων επεισοδίων κατάθλιψης με αυξημένο κίνδυνο φτωχής ανταπόκρισης στην αγωγή.

Η κακοποίηση περιελάμβανε σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική κακοποίηση και εγκατάλειψη. Η πρόληψη της κακοποίησης και η βοήθεια προς τα παιδιά όσον αφορά τις συγκεκριμένες καταστάσεις μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει την πρόληψη της κατάθλιψης αργότερα, σημειώνουν οι ερευνητές.

Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι όσοι υπέστησαν κακοποίηση έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ανωμαλίες στον εγκέφαλο, αντίδραση του ενδοκρινικού και ανοσοποιητικού συστήματος στο στρες.

Για τους γιατρούς, η γνώση του ιστορικού κακοποίησης ενός ασθενούς μπορεί ενδεχομένως να είναι χρήσιμη για την πρόγνωση και τη λήψη αποφάσεων για την αγωγή, δήλωσαν οι ερευνητές.

ΠΗΓΗ: ‘American Journal of Psychiatry’, iatronet.gr