• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

«Αρρύθμιστοι» 2 στους 3 υπερτασικούς

Νέες, πολλά υποσχόμενες τεχνικές αναμένεται να βοηθήσουν στην καλύτερη αντιμετώπιση της υπέρτασης στο άμεσο μέλλον, όπως ανακοινώθηκε στο πρόσφατο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Υπέρτασης και Καρδιαγγειακής Προστασίας στο Μιλάνο.

Νέες, πολλά υποσχόμενες τεχνικές αναμένεται να βοηθήσουν στην καλύτερη αντιμετώπιση της υπέρτασης στο άμεσο μέλλον, όπως ανακοινώθηκε στο πρόσφατο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Υπέρτασης και Καρδιαγγειακής Προστασίας στο Μιλάνο.

Στο συνέδριο, που είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως στον χώρο της υπέρτασης, ανακοινώθηκαν ενθαρρυντικά νέα, τα οποία αφορούν τη ρύθμιση της υπέρτασης, την αξία της μέτρησης της πίεσης στο σπίτι από τον ασθενή, την καλή στοματική υγεία ως μέσο για την καλύτερη αντιμετώπιση της υπέρτασης και τη ρύθμιση της δύσκολης (ανθεκτικής) πίεσης με επέμβαση (καυτηρίαση των νεφρικών αρτηριών), όπως μας ενημερώνει ο επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπεύθυνος Μονάδας Υπέρτασης στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών Κωνσταντίνος Τσιούφης.

Επιβεβαιώθηκε ότι η υπέρταση παραμένει ο νούμερο ένα παράγων καρδιαγγειακού κινδύνου, αλλά παρ’ όλα αυτά 2 στους 3 υπερτασικούς δεν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά. Σύμφωνα με τα δεδομένα που ανακοινώθηκαν, 13% των θανάτων παγκοσμίως οφείλεται στην αρτηριακή πίεση.

«Εν τούτοις, ο αποτελεσματικός έλεγχος της πίεσης στους υπερτασικούς ασθενείς (δηλαδή, η επίτευξη επιπέδων κάτω από 140 mmHgγια τη συστολική πίεση και κάτω από 90 mmHgγια τη διαστολική) αναφέρθηκε ότι είναι ιδιαίτερα χαμηλός σε ολόκληρο τον κόσμο», λέει ο κ. Τσιούφης. «Η Ελλάδα, αποτελεί μια εκ των τριών χωρών παγκοσμίως με τον σχετικά καλύτερο έλεγχο της υπέρτασης. Βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση από άλλες ισχυρές χώρες όπως η Βρετανία, η Σουηδία και Γερμανία».

Ο έλεγχος της πίεσης βρέθηκε ικανοποιητικός στο 35,7% των Ισπανών, το 34% των Αμερικανών (ΗΠΑ) και στο 33,3% των Ελλήνων. «Ωστόσο, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε γιατί υπάρχει μεγάλο περιθώριο περαιτέρω βελτίωσης. Επιπλέον, με την αύξηση του μέσου όρου ζωής υπολογίζεται ότι το 2020 οι ηλικιωμένοι άνω των 75 ετών θα έχουν αυξηθούν κατά 50% και αναλογικά θα αυξηθούν οι πάσχοντες από μεμονωμένη συστολική υπέρταση, που αντιμετωπίζεται πιο δύσκολα από θεραπευτικής πλευράς», τονίζει ο κ. Τσιούφης.

Εξατομικευμένη θεραπεία

Ο ανεπαρκής έλεγχος της πίεσης στους υπερτασικούς, όπως εξηγεί ο καρδιολόγος Κωνσταντίνος Θωμόπουλος, επιμελητής στο Νοσοκομείο «Ελενα Βενιζέλου», οφείλεται:

1) Στη μειωμένη συμμόρφωση των ασθενών ώστε να λαμβάνουν σωστά τα φάρμακά τους (πολλές φορές, τα λαμβανόμενα αντιυπερτασικά φάρμακα είναι περισσότερα από δύο).

2) Στην έλλειψη ευαισθητοποίησης τόσο στους γιατρούς όσο και στους ασθενείς για την ενδυνάμωση του υγιεινού τρόπου ζωής (μείωση σωματικού βάρους, άσκηση, μεσογειακή διατροφή), που συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

3) Σε αίτια ανθεκτικής υπέρτασης, το συχνότερο των οποίων είναι το σύνδρομο υπνικής άπνοιας (περίπου 15% των υπερτασικών πάσχει από σύνδρομο υπνικής άπνοιας, που πολλές φορές δεν αναγνωρίζεται, με αποτέλεσμα οι ασθενείς αυτοί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια).

4). Στο ότι δεν χορηγούνται τα αντιυπερτασικά φάρμακα στον κατάλληλο συνδυασμό και τη σωστή δοσολογία.

Πώς μπορεί να γίνει η επιλογή των καταλληλότερων αντιυπερτασικών φαρμάκων για κάθε ασθενή; «Εως σήμερα η επιλογή των αντιυπερτασικών φαρμάκων γινόταν με βάση την κλινική εμπειρία και τις μελέτες για τις ευεργετικές συνέπειες κάθε φαρμάκου. Γνωρίζουμε όμως ότι διαφορετικοί μηχανισμοί συμβάλλουν στην αύξηση της πίεσης σε κάθε υπερτασικό ασθενή.

»Με βάση τη θεώρηση αυτή, έχει αναπτυχθεί μια συσκευή που ονομάζεται HotmanSystem, η οποία εκτιμά τα αιμοδυναμικά - καρδιαγγειακά χαρακτηριστικά κάθε υπερτασικού και προτείνει την επιλογή των καταλληλότερων φαρμάκων για κάθε ασθενή χωριστά. Eάν αποδειχθεί ότι το σύστημα αυτό λειτουργεί αποτελεσματικά, θα είναι πολύ ωφέλιμο για τους ασθενείς», απαντά ο κ. Θωμόπουλος.

Η σχέση δοντιών και υπέρτασης

Στο συνέδριο έγιναν αρκετές αναφορές στη σχέση της κακής στοματικής υγείας με την υπέρταση. Η στοματική κοιλότητα αποτελεί σημαντική πύλη εισροής μικροβίων στον οργανισμό και παράλληλα εστία φλεγμονώδους αντίδρασης. Αυτό μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την εξέλιξη καρδιαγγειακών νοσημάτων όπως η στεφανιαία νόσος, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και η υπέρταση.

«Πράγματι, οι υπερτασικοί ασθενείς με σοβαρή περιοδοντική νόσο έχουν μεγαλύτερο βαθμό νεφρικής και αγγειακής δυσλειτουργίας σε σχέση με υπερτασικούς με μικρότερο βαθμό περιοδοντικής νόσου», επισημαίνει ο κ. Τσιούφης. «Οι αρτηρίες των ασθενών με περιοδοντίτιδα είναι πιο σκληρές και άκαμπτες και τα νεφρά τους αποβάλλουν περισσότερο λεύκωμα. Η διατήρηση καλής στοματικής υγείας προάγει τη γενικότερη υγεία και επηρεάζει ευνοϊκά την αθηροσκληρωτική νόσο και την υπέρταση».

Δύο ελληνικές εργασίες της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής (με διευθυντή τον καθηγητή Χριστόδουλο Στεφανάδη) βραβεύθηκαν στο συνέδριο. Η εργασία του Κυριάκου Δημητριάδη έδειχνε ότι το αυξημένο ουρικό οξύ σε υπερτασικούς ασθενείς αποτελεί ένδειξη γενικευμένης δυσλειτουργίας των αρτηριών. Η εργασία του Αλέξανδρου Κασιακόγια αποδείκνυε τη σημασία που έχει η χρήση της μάσκας θετικής πίεσης στη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε υπερτασικούς ασθενείς με σύνδρομο υπνικής άπνοιας, σε διάστημα παρακολούθησης τριών ετών.

ΠΗΓΗ: TA NEA Ένθετο Υγεία