• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Κοινό γενετικό δεσμό μεταξύ μελανώματος, σαρκώματος και γλοιοβλαστώματος εντόπισαν Αμερικανοί ερευνητές

Ένα γονίδιο που σχετίζεται με τουλάχιστον τρεις μορφές καρκίνου σε διαφορετικούς ιστούς του σώματος, εντόπισαν Αμερικανοί επιστήμονες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο Science.

Ένα γονίδιο που σχετίζεται με τουλάχιστον τρεις μορφές καρκίνου σε διαφορετικούς ιστούς του σώματος, εντόπισαν Αμερικανοί επιστήμονες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο Science.

Οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν στην Ουάσινγκτον απέδειξαν ότι το ένα πέμπτο των μελανωμάτων (δέρμα), του σαρκώματος Ewing (οστά) και του γλοιοβλαστώματος (εγκέφαλος) έχουν ένα ελαττωματικό αντίγραφο του γονιδίου STAG2. Το τελευταίο ελέγχει τον τρόπο που το γενετικό υλικό μοιράζεται μεταξύ των κυττάρων.

Ο γενετικός κώδικας του ανθρώπου εντοπίζεται σε 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων. Όταν ένα κύτταρο διαχωρίζεται σε δύο μέρη, θα πρέπει να υπάρχουν 23 ζευγάρια σε κάθε ένα από τα νέα δύο κύτταρα. Ωστόσο η διαδικασία αυτή δεν εξελίσσεται πάντα ομαλά. Τότε μιλάμε για ανευπλοειδία, μια ανωμαλία η οποία συνεπάγεται αριθμό χρωμοσωμάτων που δεν είναι ακριβές πολλαπλάσιο του απλοειδή αριθμό (ένα χρωμόσωμα που είναι ελλιπές).

Οι Αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν πρώτα το γονίδιο που ελέγχει τον διαχωρισμό του γενετικού υλικού και στη συνέχεια παρατήρησαν ότι τα ελαττωματικά αντίγραφα του STAG2, εντοπίζονταν στο 21% των όγκων του σαρκώματος Ewing, στο 19% του γλοιοβλαστώματος και στο 19% του μελανώματος.

Ο καθηγητής Τοντ Γουάντμαν εξηγεί ότι «στις περιπτώσεις των καρκίνων που μελετήσαμε, οι μεταλλάξεις στο STAG2 φάνηκαν να είναι το πρώτο βήμα στην μεταμόρφωση του φυσιολογικού κυττάρου σε καρκινικό. Τώρα εξετάζουμε κατά πόσο το STAG2 μπορεί να είναι μεταλλαγμένο και στις περιπτώσεις των καρκίνων του μαστού, του παχέος εντέρου, των πνευμόνων και άλλων συχνών μορφών καρκίνου».

Σε ξεχωριστή έρευνα που επίσης δημοσιεύθηκε στο Science, μελετήθηκε η επίδραση της ανευπλοειδίας σε μύκητες.

Οι ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης δημιούργησαν 12 στελέχη μύκητα με ένα επιπλέον χρωμόσωμα. Σε όλες τις περιπτώσεις, ο γενετικός κώδικας του μύκητα έγινε λιγότερο σταθερός και περισσότερο επιρρεπής σε μεταλλάξεις.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι «η αστάθεια μπορεί να διευκολύνει την ανάπτυξη των γενετικών τροποποιήσεων που συντελούν στην ανάπτυξη του καρκίνου».

ΠΗΓΗ:health.in.gr