• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Ιός δυτικού Νείλου: Συναγερμός από τους δύο θανάτους

Συναγερμό έχουν σημάνει στο υπουργείο Υγείας οι δύο θάνατοι ασθενών, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τον ιό του δυτικού Νείλου.

Συναγερμό έχουν σημάνει στο υπουργείο Υγείας οι δύο θάνατοι ασθενών, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τον ιό του δυτικού Νείλου.

Με έγγραφό του, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Αντώνης Δημόπουλος ζητεί από τις περιφέρειες να τον ενημερώσουν εγγράφως εάν πραγματοποιούνται, από ποιους και κάθε πότε, προγράμματα εντομοκτονίας και μυοκτονίας στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία και στα προνοιακά ιδρύματα αρμοδιότητάς σας.

‘Εάν όχι, παρακαλούμε εφεξής να οργανώσετε τέτοια προγράμματα και να μας ενημερώνετε εγγράφως κάθε φορά που πραγματοποιούνται’, σημειώνει ο κ. Δημόπουλος.

Ειδικά φέτος – τονίζει – λόγω του προβλήματος του ιού του δυτικού Νείλου κρίνεται επιτακτική η ανάγκη πραγματοποίησης εντομοκτονίας.

Κρούσματα

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τα κρούσματα από τον ιό έχουν φτάσει τα 46.

Οι 36 ασθενείς ανέπτυξαν συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και δέκα ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα).

Οι δύο θάνατοι αφορούν ασθενείς άνω των 65 ετών και με υποκείμενα νοσήματα Έως την Πέμπτη, 23 ασθενείς είχαν λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο και 20 εξακολουθούσαν να νοσηλεύονται (οι πέντε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας).

Συνέχιση

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ διευκρινίζουν ότι αναμένεται συνέχιση της εμφάνισης κρουσμάτων, τόσο στις ίδιες περιοχές, όσο και σε περιοχές που δεν είχαν προσβληθεί κατά την περίοδο 2010.

Έως την Τετάρτη, είχαν εμφανιστεί κρούσματα στην κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία, περιοχές που είχαν προσβληθεί κατά την περίοδο 2010 και στην ανατολική Αττική και τη Βοιωτία.

Κατά την περίοδο 2011, κρούσματα της νόσου έχουν εμφανιστεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Ρουμανία, Ρωσία, Αλβανία, Ισραήλ).

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η συστηματική και έγκαιρη καταπολέμηση των κουνουπιών και η εφαρμογή μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.

ΠΗΓΗ:iatronet.gr