• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Άχρηστα τα διαθέσιμα εμβόλια για νέο στέλεχος της γρίπης των πτηνών

Για επιστροφή της γρίπης των πτηνών H5N1 προειδοποιεί ο ΟΗΕ, μετά τον εντοπισμό ενός ασιατικού μεταλλαγμένου τύπου που δεν προλαμβάνεται με τα διαθέσιμα εμβόλια και έχει ήδη φτάσει στη γειτονική Βουλγαρία.

Για επιστροφή της γρίπης των πτηνών H5N1 προειδοποιεί ο ΟΗΕ, μετά τον εντοπισμό ενός ασιατικού μεταλλαγμένου τύπου που δεν προλαμβάνεται με τα διαθέσιμα εμβόλια και έχει ήδη φτάσει στη γειτονική Βουλγαρία.

Τα τελευταία δύο χρόνια, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), τα μεταναστευτικά πτηνά έχουν επαναφέρει τον Η5Ν1 σε χώρες όπως το Ισραήλ, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, το Νεπάλ και η Μογγολία.

Η προειδοποίηση του FAO έρχεται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για το θάνατο ενός εξάχρονου κοριτσιού στην Καμπότζη. Και τα οκτώ άτομα που νόσησαν από τον Η5Ν1 στην Καμπότζη τον τελευταίο χρόνο υπέκυψαν τελικά στην επικίνδυνη ίωση.

Ο νέος τύπος του ιού εξαπλώνεται τώρα στην Κίνα και το Βιετνάμ, ωστόσο δεν είναι ακόμα σαφές αν είναι περισσότερο παθογόνος από τους προηγούμενους τύπους.

«Σήμερα υπάρχει ένα υποψήφιο εμβόλιο κατά του Η5Ν1 που έχει προταθεί από τον ΠΟΥ, δεν προσφέρει όμως πλήρη προστασία έναντι του νέου τύπου» δήλωσε στο Reuters ο Μαλίκ Πεϊρί, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Ο γρίπη Η5Ν1 είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς εκτιμάται ότι σκοτώνει το 60% των θυμάτων της. Μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο από την επαφή με μολυσμένα πτηνά και από το 2003 που πρωτοεμφανίστηκε στο Χονγκ Κονγκ έχει προκαλέσει 331 θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι περισσότερες από τις 63 χώρες στις οποίες είχαν εμφανιστεί κρούσματα μέχρι το 2006 κατάφεραν τελικά να απαλλαγούν από την ασθένεια. Ο ιός, όμως, παρέμεινε ενδημικός σε έξι χώρες -Μπαγκλαντές, Κίνα, Αίγυπτος, Ινδία, Ινδονησία και Βιετνάμ.

Η αύξηση των κρουσμάτων σε πτηνά από το 2008 και μετά αφήνει τώρα ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες ανθρώπινες επιδημίες το φετινό χειμώνα, προειδοποίησε ο FAO.

ΠΗΓΗ:tanea.gr