Ενα προσεγμένο γεύμα ή μερικά υγιεινά σνακ από το σπίτι κατά την ώρα της δουλειάς έχουν άμεση επίπτωση στην υγεία και τη σιλουέτα μας, αυξάνουν την απόδοσή μας και μειώνουν το επαγγελματικό στρες. Η σωστή διατροφή φαίνεται να αποτελεί ένα όπλο για τους εργαζομένους ενόψει του δύσκολου εργασιακού φθινοπώρου.
Ενα προσεγμένο γεύμα ή μερικά υγιεινά σνακ από το σπίτι κατά την ώρα της δουλειάς έχουν άμεση επίπτωση στην υγεία και τη σιλουέτα μας, αυξάνουν την απόδοσή μας και μειώνουν το επαγγελματικό στρες. Η σωστή διατροφή φαίνεται να αποτελεί ένα όπλο για τους εργαζομένους ενόψει του δύσκολου εργασιακού φθινοπώρου.
Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC), οι έρευνες έχουν δείξει ότι η υγιεινή διατροφή στον χώρο εργασίας προσφέρει τα εξής οφέλη στην υγεία και την εμφάνισή μας:
* Μειώνει τις πιθανότητες παχυσαρκίας και βοηθά στον έλεγχο του βάρους.
* Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής χοληστερίνης ή μειώνει τα επίπεδά της εάν είναι ήδη υψηλά.
* Μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.
* Μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης ή μειώνει την πίεση εάν είναι ήδη υψηλή.
Επιπλέον, η προσεγμένη διατροφή στον χώρο εργασίας έχει επίπτωση και στην απόδοσή μας. Οπως εξηγεί η ψυχολόγος Ελίνα Σιακαντάρη, ειδικευμένη σε θέματα ελέγχου του στρες, έχει τα εξής αποτελέσματα:
* Βοηθά στη διαχείριση του στρες της εργασίας.
* Αυξάνει την ικανότητα συγκέντρωσης.
* Καταπολεμά την κόπωση.
* Αυξάνει την πνευματική εγρήγορση.
* Βελτιώνει τη λειτουργία της μνήμης.
Αντίθετα, η κακή διατροφή στην εργασία μπορεί να οδηγήσει σε:
*Αίσθημα κόπωσης.
* Εκνευρισμό και δυσθυμία.
* Μειωμένη απόδοση.
Τα πιο συχνά διατροφικά σφάλματα είναι:
* Η παράλειψη του πρωινού πριν φύγουμε για τη δουλειά.
* Η αποφυγή ενδιάμεσων υγιεινών μικρογευμάτων.
* Η ανεπαρκής ενυδάτωση του οργανισμού.
* Το συνεχές τσιμπολόγημα.
* Το φαγητό μπροστά στον υπολογιστή.
* Η παραγγελία έτοιμου φαγητού.
Συνήθως, οι διατροφικές επιλογές στο γραφείο περιορίζονται ανάμεσα σε αυτόματα μηχανήματα, που παρέχουν σοκολάτες και αναψυκτικά και σε καντίνες με πίτσες, αμφιβόλου ποιότητας αλλαντικά, τυρόπιτες με πολύ λίπος (και πιθανώς καθόλου πραγματικό τυρί), μπισκότα πλούσια σε βλαβερά trans λιπαρά κ.ά. Πολύ συχνά, επίσης, κυκλοφορούν γλυκά ή αλμυρά σνακ, τα οποία προσφέρονται από συναδέλφους λόγω γενεθλίων ή κάποιας γιορτής.
«Ο χώρος εργασίας είναι το... ιδανικό μέρος για να φάμε κάτι “γρήγορο και εύκολο”, για να συνοδεύσουμε τον καφέ μας με μια μικρή βόμβα θερμίδων, να τσιμπολογήσουμε και γενικότερα να μην προσέξουμε καθόλου τη διατροφή μας, ιδιαίτερα όταν η δουλειά μάς επιφορτίζει με στρες και άγχος» λέει ο κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος, αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής Κωνσταντίνος Ξένος. «Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα είναι ο σωστός προγραμματισμός από πριν, σε συνδυασμό με την προσεκτική επιλογή των φαγητών μέσα ή έξω από το γραφείο».
Γι’ αυτό, οι επιστήμονες συμβουλεύουν τι να προσέχετε εάν τρώτε έξω από το γραφείο ή μέσα σε αυτό.
Στο ταχυφαγείο ή το εστιατόριο
Εάν τρώτε έξω σε επαγγελματικό γεύμα ή πρόχειρο γεύμα με συναδέλφους, να έχετε υπόψη σας τα εξής:
* Να προτιμάτε ταχυφαγεία και εστιατόρια με μεγάλη ποικιλία σε σαλάτες ή με salad bar.
* Να επιλέγετε σαλάτες χωρίς «παχιές» σος, αποφεύγοντας ιδιαίτερα την κρέμα γάλακτος. Η προσθήκη σος με ελαιόλαδο (ευεργετικό για την καρδιά σας), ξίδι και μουστάρδα σε μια σαλάτα είναι θαυμάσια λύση.
* Να αποφεύγετε τα τηγανητά (ιδιαίτερα τις πατάτες που τραβούν το λίπος σαν σφουγγάρι) και τα αλλαντικά.
* Επιλέξτε πιάτα με ζυμαρικά που συνοδεύονται με κόκκινες και όχι άσπρες σάλτσες.
* Αφαιρέστε τα ορατά κομμάτια λίπους από το κρέας που σας σερβίρουν.
* Εάν παραγγείλετε πίτες, ζητήστε να μην προσθέσουν λάδι ή βούτυρο.
* Εάν δεν είστε σίγουροι για το πόσο υγιεινό είναι κάποιο πιάτο στον κατάλογο, μην ντρέπεστε να ρωτήσετε πώς μαγειρεύεται, τι σάλτσα περιέχει κ. λπ.
* Δεν είναι απαραίτητο να καταναλώσετε επιδόρπιο, προκειμένου να τηρήσετε το savoir vivre. Αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε, μοιραστείτε το με κάποιον συνάδελφο.
* Εάν υπάρχει ποικιλία μεζέδων ή μπουφές, γεμίστε ένα πιάτο (προσοχή, μη φτιάξετε... πύργο!) με μικρή ποσότητα από κάθε επιλογή σας.
* Μην πηγαίνετε για φαγητό με άδειο στομάχι, γιατί επηρεάζει την κρίση σας.
* Να τρώτε αργά, απολαμβάνοντας το φαγητό σας.
Μέσα στο γραφείο
Εάν δεν μπορείτε να βγείτε έξω για φαγητό, να θυμάστε τα ακόλουθα:
* Μην πηγαίνετε στη δουλειά με άδειο στομάχι – το πρωινό είναι πάντα το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας.
* Μην ξεχνάτε να πίνετε πολύ νερό.
* Περιορίστε τα ζαχαρώδη αναψυκτικά και τους πολλούς καφέδες με ζάχαρη. Εάν πίνετε καφέ ή τσάι (προτιμήστε το δεύτερο, ιδιαίτερα το πράσινο ή το λευκό), να αποφεύγετε τα συνοδευτικά μπισκότα, κουλουράκια ή κέικ.
* Επιλέξτε σνακ που μπορούν να σας κρατήσουν αρκετή ώρα με κορεσμό και περίσσεια ενέργειας. Τέτοιες επιλογές αποτελούν κάποιες μπάρες δημητριακών, κράκερ ή κριτσίνια ολικής άλεσης, ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης, ξηρά φρούτα (όπως τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα και οι χουρμάδες) και οι ανάλατοι και ακαβούρντιστοι ξηροί καρποί.
* Εάν έχετε μαγειρέψει το προηγούμενο βράδυ, μπορείτε να κρατήσετε και λίγο φαγητό για να το πάρετε την επόμενη μέρα στη δουλειά. Ή φτιάξτε σάντουιτς με διαφορετικά είδη ψωμιού κάθε φορά, ώστε να μην τα βαριέστε (π.χ. πολύσπορο ή μαύρο ψωμί ή ελιόψωμο).
* Ενα καρότο με λίγο αγγουράκι ή μια σαλάτα με λαχανικά εποχής είναι εξαιρετική λύση για σνακ – το ίδιο και ένα φρούτο (π.χ. μια μπανάνα). Επίσης, τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα ή γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά) προσφέρονται ως σνακ για το γραφείο, παρέχοντας κορεσμό και πολλά θρεπτικά συστατικά.
* Αν θέλετε κάτι γλυκό, επιλέξτε ρυζόγαλο ή κρέμα καραμελέ και εάν θέλετε να μειώσετε δραστικά τις θερμίδες, προτιμήστε ένα ζελέ τύπου light.
* Να τρώτε σε έναν ειδικό χώρο στο γραφείο, όχι μπροστά στον υπολογιστή.
* Να αφιερώνετε λίγη ώρα στο φαγητό, κατά την οποία θα είστε ήρεμος.
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία