• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Ενιαίο συνταγολόγιο για ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, δημόσιο και ΟΓΑ

Το ίδιο συνταγολόγιο θα έχουν από την 1η Οκτωβρίου οι ασφαλισμένοι των Ταμείων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) και ΟΓΑ.

Το ίδιο συνταγολόγιο θα έχουν από την 1η Οκτωβρίου οι ασφαλισμένοι των Ταμείων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) και ΟΓΑ.

Πρόκειται για το συνταγολόγιο που ισχύει σήμερα στο ΙΚΑ, το οποίο θα χορηγηθεί στα 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένων των παραπάνω Ταμείων. Η αλλαγή εντάσσεται στο πλαίσιο ενιαιοποίησης των παροχών τους, στο πλαίσιο της λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Την ανακοίνωση αυτή έκαναν την Πέμπτη οι υπουργοί Υγείας και Εργασίας κ.κ. Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Κουτρουμάνης, παρουσιάζοντας το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του νέου Οργανισμού. Οι δύο υπουργοί διευκρίνισαν τα εξής:

  • Δεν θα αλλάξει το βιβλιάριο υγείας, που διαθέτουν σήμερα οι ασφαλισμένοι, καθώς δεν καταργούνται τα Ταμεία τους. Η αλλαγή αφορά μόνον το συνταγολόγιο.
  • Τον προσεχή Οκτώβριο ή Νοέμβριο, θα ισχύσουν οι ίδιες παροχές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για τους ασφαλισμένους των τεσσάρων Ταμείων.
  • Από την 1η Οκτωβρίου, εντάσσονται στον ΕΟΠΥΥ 50 μεγάλα Κέντρα Υγείας της χώρας, τα οποία θα στελεχωθούν με γιατρούς και προσωπικό από τις κοντινές μονάδες του ΙΚΑ. Έως το τέλος του έτους, το ίδιο θα ισχύσει και για τα 230 Κέντρα Υγείας της χώρας.
  • Στον ΕΟΠΥΥ θα απασχοληθούν όλοι οι γιατροί που είναι σήμερα συμβεβλημένοι με τα παραπάνω Ταμεία, οι γιατροί του ΙΚΑ και των Κέντρων Υγείας (σύνολο 22.000).

Αντιδράσεις

Η εφαρμογή του ΕΟΠΥΥ προκαλεί την έντονη αντίδραση των γιατρών, οι οποίοι απεργούν πανελλαδικά στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου.

Η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι, με τον τρόπο που υλοποιείται, ο ΕΟΠΥΥ θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας των πολιτών, αλλά και στον επιστημονικό και επαγγελματικό αφανισμό χιλιάδων γιατρών.

Ο ΙΣΑ θεωρεί θνησιγενές το εγχείρημα του ΕΟΠΠΥ αλλά και επικίνδυνο για την περίθαλψη των πολιτών. Και προτίθεται να καταθέσει αγωγές κατά Ασφαλιστικών Οργανισμών και μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου που διαπομπεύει δημοσίως τον Ιατρικό Κλάδο.

Απορρίπτει στο σύνολό του τον σχεδιασμό του ΕΟΠΠΥ, ως ψευδεπίγραφο μόρφωμα συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και ως επικίνδυνο για την περίθαλψη των πολιτών, αλλά και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων ιατρών και του ιατρικού έργου.

Με τον ΕΟΠΥΥ - σημειώνει - οι Έλληνες πολίτες οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε ουρές και λίστες, ενώ θα εξαναγκαστούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να προστατεύσουν την υγεία τους.

Ο ΕΟΠΠΥ, θα αποδειχτεί θνησιγενής, διότι βασίστηκε αποκλειστικά στη μείωση των δαπανών υγείας, αγνόησε το ποιοτικό στοιχείο, απέκλεισε πάνω από τους μισούς γιατρούς που επί δεκαετίες ήταν στην υπηρεσίατου πολίτη καιεξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτοι έως και δύο χρόνια.

ΠΗΓΗ:iatronet.gr