• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Κίνδυνος πρόωρου θανάτου για τους γονείς που έχουν βιώσει απώλεια παιδιού

Οι γονείς, των οποίων το παιδί έχει αποβιώσει κατά τους 12 πρώτους μήνες της ζωής του, αντιμετωπίζουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν και οι ίδιοι πρόωρα, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα.

Οι γονείς, των οποίων το παιδί έχει αποβιώσει κατά τους 12 πρώτους μήνες της ζωής του, αντιμετωπίζουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν και οι ίδιοι πρόωρα, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Μάιρι Χάρπερ του Πανεπιστημίου της Υόρκης, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο επιστημονικό έντυπο BMJ Supportive and Palliative Care, διαπίστωσαν ότι η συνέπεια της απώλειας για τους γονείς μπορεί να έχει αισθητές επιπτώσεις μέχρι και για την επόμενη 25ετία της ζωής τους.

Σύμφωνα με την μελέτη, οι γονείς έχουν υπερδιπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν ή να χηρέψουν κατά τα πρώτα 15 χρόνια μετά την απώλεια του βρέφους, ενώ οι μητέρες είναι ακόμα πιο ευάλωτες στον πόνο της απώλειας και τις συνέπειες της, καθώς γι’ αυτές ειδικότερα ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μέσα στην επόμενη 15ετία είναι τετραπλάσιος. Αν και οι επιπτώσεις βαθμιαία αμβλύνονται, παρόλα αυτά ακόμα και μετά από 25 χρόνια μια μητέρα, αν έχει χάσει παιδί σε βρεφική ηλικία, είναι μιάμιση φορά πιθανότερο να πεθάνει πρόωρα, ενώ μετά από 35 χρόνια ο κίνδυνος είναι ακόμα αυξημένος κατά 20%.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι, σε ένα ζευγάρι, αν ένας από τους δύο συντρόφους πεθάνει νωρίτερα του αναμενομένου, τότε και ο άλλος συχνά πεθαίνει πρόωρα.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει εξαιτίας της απώλειας ενός νηπίου, καθώς το τραγικό συμβάν προκαλεί μεγάλο -και πιθανώς θανατηφόρο- ψυχικό και βιολογικό στρες στον οργανισμό του γονέα, ειδικά της μητέρας, εξασθενώντας το ανοσοποιητικό σύστημα, με συνέπεια τον πρόωρο θάνατο.

Η κατάχρηση διαφόρων ουσιών (ιδίως του αλκοόλ), λόγω της απώλειας, επίσης επιδεινώνει την κατάσταση του οργανισμού του άτυχου γονιού.

ΠΗΓΗ:health.in.gr, ΑΠΕ/Γαλλικό