• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Δεν θα γίνουν περικοπές στα Προγράμματα Ψυχικής Υγείας, διαβεβαιώνει ο Α.Λοβέρδος - Μόνο οι απαραίτητες συγχωνεύσεις στα νοσοκομεία

Δεσμεύσεις ότι δεν θα γίνουν οι περικοπές που υπολογίζονταν στα προγράμματα Ψυχικής Υγείας και τα ΚΕΘΕΑ, ανέλαβε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος, ταυτόχρονα, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις του Αλ.Τσίπρα και του Ιω.Πρωτούλη, δήλωσε ότι θα προχωρήσουν μόνο οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων που είναι απαραίτητες.

Δεσμεύσεις ότι δεν θα γίνουν οι περικοπές που υπολογίζονταν στα προγράμματα Ψυχικής Υγείας και τα ΚΕΘΕΑ, ανέλαβε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος, ταυτόχρονα, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις του Αλ.Τσίπρα και του Ιω.Πρωτούλη, δήλωσε ότι θα προχωρήσουν μόνο οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων που είναι απαραίτητες.

Αναπτύσσοντας την επίκαιρη ερώτησή του, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι οι χώρες που έπεσαν στην περιδίνηση των νεοφιλεύθερων πολιτικών, στο σπιράλ του θανάτου του Μνημονίου και του ΔΝΤ, οδηγήθηκαν στην κοινωνική κόλαση. Όπως υπογράμμισε, τα πρώτα θύματα ήταν η πρόνοια, η υγεία και η ασφάλιση, τομείς που στη χώρα μας βρίσκονται σε δραματική κατάσταση.

Αφού ο κ.Τσίπρας περιέγραψε εικόνα διάλυσης στα δημόσια νοσοκομεία, επισήμανε ότι τώρα η κυβέρνηση στόχευσε στην καρδιά του κράτους πρόνοιας, στους φορείς πρόληψης και τα προγράμματα ψυχικής υγείας, όπου έγιναν οριζόντιες περικοπές 50% (ΟΚΑΝΑ, Ψυχαργώ κ.α.), οδηγώντας τους στο κλείσιμο.

Απαντώντας ο κ.Λοβέρδος είπε, πως δεν μπορεί να τον κατηγορήσει κανείς για νεοφιλελευθερισμό όταν επί των ημερών του διευρύνονται οι δομές του ΕΣΥ, και απευθυνόμενος προς τον κ.Τσίπρα τόνισε, ότι όποιος αρέσκεται σε κατασκευές στείρου ιδεολογικού περιεχομένου δεν αντιμετωπίζει την πραγματικότητα, παρά μόνο εκφράζει δικές του απορίες. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι αυτή τη στιγμή στο ΕΣΥ θεραπεύονται 30% περισσότεροι ασθενείς από ότι το 2009 με το 80%, μάλιστα, του προϋπολογισμού.

Για το θέμα της χορήγησης θεραπείας των τοξικομανών, ο υπουργός Υγείας επανέλαβε την προσωπική του δέσμευση πως τον Νοέμβριο δεν θα υπάρχει λίστα αναμονής ούτε στη Θεσσαλονίκη ούτε στην Αττική. «Στα δημόσια νοσοκομεία θα βρουν θεραπεία κι όχι στον ΟΚΑΝΑ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τα προγράμματα Ψυχικής Υγείας, ο κ.Λοβέρδος δήλωσε ότι παρά τις οριζόντιες περικοπές εξασφαλίστηκε το 90% των χρημάτων που ήταν να περικοπούν, και δεσμεύτηκε ότι το έλλειμμα των 7.000.000 ευρώ που έχει δημιουργηθεί, λόγω αυτών, θα προσπαθήσει να το εξεύρει από άλλους πόρους με εξοικονόμηση από το υπουργείο του, ώστε να καλυφθεί και η δυσκολία του Δεκεμβρίου.

«Έχετε δίκιο για την περικοπή δαπανών στα ΚΕΘΕΑ και τον ΟΚΑΝΑ. Ήταν και για εμάς αιφνιδιαστικό. Αλλά μην ανησυχείτε», είπε χαρακτηριστικά προς τον κ.Τσίπρα.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Ιω.Πρωτούλη, ο κ.Λοβέρδος διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε συγχώνευση το νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία και ταυτόχρονα αιτιολόγησε την απόφασή του, να μην προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων.

Ο υπουργός Υγείας είπε πως από τις εισηγήσεις που δέχθηκε διαφάνηκε ότι προτείνονταν συγχωνεύσεις που δεν μπορούσαν να γίνουν, όπως το «Τζάνειο» με το «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Δεσμεύτηκε, τέλος, ότι θα αναλάβει προσωπικά αυτό το θέμα και σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς θα αποφασιστεί ποιες συγχωνεύσεις είναι απαραίτητες να γίνουν.

Θετικά στοιχεία στο σχέδιο νόμου για την Υγεία διαπιστώνει η ΝΔ

Ανοικτό, υπό προϋποθέσεις, άφησε το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει η ΝΔ το νομοσχέδιο για την Υγεία ο τομεάρχης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και πρώην υφυπουργός, Αθανάσιος Γιαννόπουλος.

«Έχει θετικά στοιχεία, εμείς θα προσπαθήσουμε να δώσουμε την καλύτερη μορφή στο νομοσχέδιο και επί της αρχής δεν θα έχουμε τέτοιες αντιρρήσεις, θα δούμε τελικά πως θα μορφοποιηθεί» δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

Απέρριψε, πάντως, τα περί συγκυβέρνησης και επέμεινε στο αίτημα για εκλογές.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός για τη στάση της Γερμανίας και τις αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ των ειδικών.

«Έχω χάσει πια τον μπούσουλα με τους καθηγητές. Ο ένας λέει 'πουλιά' και ο άλλος λέει 'αυγά'. Αν δείτε το τι λένε οι καθηγητές, έχω χάσει τον μπούσουλα με το τι πρόκειται να γίνει. Είδατε προχθές τον Σόιμπλε, ο οποίος μου θύμιζε εποχές κάποιας φιγούρας του 1940 που ό,τι δεν πέτυχαν τότε με τα άρματα και τις ένοπλες δυνάμεις που είχαν, το κατορθώνουν τώρα με τα νούμερα εις βάρος όλων των λαών, όχι μόνο εις βάρος της Ελλάδας» είπε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ:health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ