• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Ο εγκέφαλος των παχύσαρκων τους εμποδίζει να αντισταθούν στο φαγητό

Ο εγκέφαλος ανθρώπων που είναι παχύσαρκοι μπορεί να είναι διαφορετικά προγραμματισμένος για τον έλεγχο των παρορμήσεων, όπως αντίσταση σε ένα ντόνατ, όταν μειώνονται τα επίπεδα σακχάρου, σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν είναι παχύσαρκοι, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο εγκέφαλος ανθρώπων που είναι παχύσαρκοι μπορεί να είναι διαφορετικά προγραμματισμένος για τον έλεγχο των παρορμήσεων, όπως αντίσταση σε ένα ντόνατ, όταν μειώνονται τα επίπεδα σακχάρου, σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν είναι παχύσαρκοι, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν περιοχές του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τη συμπεριφορά και την παρορμητικότητα, ειδικά όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μειώνονταν κάτω από το φυσιολογικό όριο, όπως μετά τη νηστεία ή κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η Dr. Kathleen Page, του University of Southern California Keck School of Medicine στο Λος Άντζελες, χρησιμοποίησε μαγνητική τομογραφία για να μελετήσει 9 μη παχύσαρκους και 5 παχύσαρκους εθελοντές. Άλλοι 7 άνθρωποι χρησίμευσαν ως ομάδα ελέγχου για να εξεταστούν οι καταστάσεις του φυσιολογικού σακχάρου.

Οι συμμετέχοντες κοίταξαν φωτογραφίες τροφών υψηλών σε λιπαρά ή θερμίδες, χαμηλών θερμίδων ή φωτογραφιών από αντικείμενα, ενώ καταγράφηκε η ροή αίματος στον εγκέφαλο. Τα επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης ρυθμίζονταν στενά κατά τη διάρκεια του πειράματος.

Στις φωτογραφίες με τρόφιμα υψηλά σε θερμίδες περιλαμβάνονταν
Hamburgers.
Τηγανιτές πατάτες
Μπισκότα
Παγωτό
Σοκολάτα
Πίτσα

Φωτογραφίες με τροφές χαμηλές σε λιπαρά απεικόνιζαν
Σαλάτες
Μπρόκολο
Φασόλια
Τοφού
Φρούτα

Η ερευνήτρια Rajita Sinha, του Πανεπιστημίου Yale στο New Haven, δήλωσε ότι παρατήρησε σαφή διαφορά μεταξύ των παχύσαρκων και μη παχύσαρκων ομάδων.

Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ήταν φυσιολογικά, υπήρχε αύξηση στη δραστηριότητα του προμετωπιαίου φλοιού, περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη λήψη αποφάσεων, τη ρύθμιση παρορμήσεων και την αντίσταση στις επιθυμίες. Είναι η περιοχή του εγκεφάλου που μας λέει να σταματήσουμε την κατανάλωση φαγητού όταν τα επίπεδα σακχάρου είναι φυσιολογικά.

Αντίθετα, όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ήταν χαμηλά, υπήρχε αυξημένη επιθυμία για τροφές πλούσιες σε θερμίδες.

Στην ομάδα των παχύσαρκων ήταν περισσότερο τονισμένη.

Οι παχύσαρκοι μπορεί ενδεχομένως να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, δεδομένου ότι ζούμε σε περιβάλλον γεμάτο φωτογραφίες τροφίμων, δήλωσε η ερευνήτρια.

Οι ερευνητές συμβουλεύουν τους παχύσαρκους να καταναλώνουν τακτικά μικρά γεύματα αλλά υγιεινά, για να διατηρούν τα επίπεδα σακχάρου και να επισκεφτούν γιατρό για τσεκ απ των επιπέδων γλυκόζης και ινσουλίνης. Δεν γνωρίζουν αν η παχυσαρκία από μόνη της μπορεί να προκαλεί το αποτέλεσμα ή αν ο εγκέφαλος των παχύσαρκων είναι διαφορετικός από των αδύνατων, δήλωσε η Page.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι η έρευνα περιλάμβανε λίγους εθελοντές, που είναι σύνηθες σε εξετάσεις λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας. Οι εθελοντές που είχαν το φυσιολογικό βάρος είχαν μέση ηλικία 31 ετών και οι παχύσαρκοι μέση ηλικία 30 ετών.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of Clinical Investigation’.


ΠΗΓΗ: ‘Journal of Clinical Investigation’, iatronet.gr