• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Τα «κλειδιά» για γερή καρδιά

Φροντίστε την καρδιά της οικογένειάς σας, συνιστά η Παγκόσμια Καρδιολογική Ομοσπονδία, με την ευκαιρία της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς στις 29 Σεπτεμβρίου, που έχει ως σύνθημα «Eνας κόσμος, ένα σπίτι, μια καρδιά».

Φροντίστε την καρδιά της οικογένειάς σας, συνιστά η Παγκόσμια Καρδιολογική Ομοσπονδία, με την ευκαιρία της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς στις 29 Σεπτεμβρίου, που έχει ως σύνθημα «Eνας κόσμος, ένα σπίτι, μια καρδιά». Οι επιστήμονες προτρέπουν να γίνετε ο... συνήγορος της καρδιάς της οικογένειάς σας, φροντίζοντας για την υγιεινή διατροφή, τα φυσιολογικά επίπεδα χοληστερίνης, το κανονικό σωματικό βάρος και τη χαμηλή αρτηριακή πίεση των μελών της.

Η καρδιά σας έχει το μέγεθος της γροθιάς σας και διαθέτει τον δυνατότερο μυ του σώματός σας. Αρχίζει να κτυπά περίπου τρεις εβδομάδες αφού έχετε συλληφθεί στη μήτρα της μητέρας σας. Εάν ζήσετε έως τα 70 χρόνια, η καρδιά σας θα έχει κτυπήσει δυόμισι δισεκατομμύρια φορές. Οσο αξιοθαύμαστο είναι το καρδιακό σύστημα του ανθρώπου, τόσο ευάλωτο είναι σε παράγοντες που το βλάπτουν, όπως τα λίπη, το κάπνισμα και το στρες.

Η μεγάλη, ευτυχώς, πρόοδος στη διάγνωση και τη θεραπεία των καρδιακών νόσων κατά τις τελευταίες δεκαετίες έχει προσφέρει κατά μέσο όρο 10 χρόνια ποιοτικής παράτασης στη ζωή των καρδιοπαθών. Για τις πρόσφατες εξελίξεις στην πρόοδο αυτή, όπως παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Καρδιολογικό Συνέδριο που έγινε προ εβδομάδων στο Παρίσι (με ρεκόρ συμμετοχής 34.000 συνέδρων), μας ενημερώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Παναγιώτης Βάρδας.

Νέα γενιά φαρμάκων

«Στην επιστημονική περιοχή των νεότερων αντιθρομβωτικών φαρμάκων παρουσιάστηκαν τα πολυαναμενόμενα αποτελέσματα της μεγάλης πολυκεντρικής μελέτης ARISTOΤLE των 18.201 ασθενών», λέει ο κ. Βάρδας.

«Τα αποτελέσματα υπήρξαν εξαιρετικά θετικά, καθώς η μελέτη έδειξε ότι το νέο αντιθρομβωτικό φάρμακο Apixaban (απιξαμπάνη) έχει καλύτερο αντιθρομβωτικό αποτέλεσμα από αυτό των παλαιότερων αντιθρομβωτικών που χρησιμοποιούνται σήμερα, δηλαδή των ανταγωνιστών της βιταμίνης Κ, για την πρόληψη των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων στους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή. Παράλληλα, η απιξαμπάνη βρέθηκε να είναι ασφαλέστερη από τα παλαιότερα αντιθρομβωτικά, αφού οδήγησε σε λιγότερες αιμορραγίες».

Τουλάχιστον 6.000 Ελληνες παθαίνουν κάθε χρόνο εμβολικό, ισχαιμικό, εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα πολύ καλά αποτελέσματα της μελέτης αυτής, όπως πρόσφατα τα αποτελέσματα των μελετών RELY με την Dabigatran (νταμπιγκατράνη) και ROCKET AF με τη Rivaroxaban (ριβαροξαμπάνη), οδηγούν σε μία νέα εποχή αντιθρομβωτικής θεραπείας για τους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, την πιο συχνή καρδιακή αρρυθμία. Χρειάζεται να επισημανθεί ότι τουλάχιστον 6.000 άνθρωποι εμφανίζουν στην Ελλάδα ετησίως εμβολικό, ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Με τους καρδιοπαθείς που έχουν υποβληθεί σε αγγειοπλαστική και έχουν στις αρτηρίες τους ενδοστεφανιαίες προθέσεις (stents) ασχολήθηκε η μελέτη PRODIGY σε 2.000 ασθενείς. Στη μελέτη αξιολογήθηκε η ανάγκη για τη χορήγηση αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων στους ασθενείς αυτούς. «Τα αποτελέσματα υπήρξαν ενδιαφέροντα, καθώς έδειξαν ότι η χορήγηση για μεγάλο χρονικό διάστημα, συγκεκριμένα 24 μήνες, αντιαιμοπεταλιακών δεν υπερτερούσε σε αποτέλεσμα σε σχέση με τη χορήγηση έξι μηνών», επισημαίνει ο καθηγητής.

Επιπλέον, η μελέτη EXAMINATION, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο, έδειξε ότι τα νεότερα στεντ που είναι εμποτισμένα στο φάρμακο Everolimus έχουν καλύτερο αποτέλεσμα για τη θεραπεία των ασθενών με οξύ έμφραγμα σε σχέση με τα μεταλλικά στεντ.

Νέες οδηγίες

Στο Ευρωπαϊκό Καρδιολογικό Συνέδριο ανακοινώθηκαν νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τα οξέα στεφανιαία σύνδρομα. «Για πρώτη φορά υποστηρίζεται η ένδειξη της αξονικής τομογραφίας των στεφανιαίων αρτηριών σε ασθενείς μικρής ή μεσαίας πιθανότητας στεφανιαίας νόσου, εναλλακτικά της κλασικής στεφανιογραφίας, για τον έλεγχο του εάν υπάρχει ένα οξύ στεφανιαίο συμβάν, όταν το κλασικό καρδιογράφημα και η δοκιμασία τροπονίνης δεν θέτουν διάγνωση», μας πληροφορεί ο κ. Βάρδας.

Επίσης, στο Παρίσι παρουσιάστηκε η καταγραφή των γυναικών σε κατάσταση εγκυμοσύνης με καρδιακή νόσο. «Εως σήμερα υπήρχε περιορισμένη γνώση στο πεδίο κύησης και καρδιακών νόσων», λέει ο καθηγητής. «Η καταγραφή έδειξε ότι δυστυχώς οι κυήσεις σε γυναίκες με καρδιακές νόσους οδηγούν σε υψηλότερες επιπλοκές και συχνότερα θανατηφόρα συμβάματα στο έμβρυο. Γι' αυτό πρέπει να δίνεται έμφαση στον έλεγχο των γυναικών πριν από την κύηση και να γίνεται λεπτομερής εκτίμηση των κινδύνων για τη μητέρα και το έμβρυο κατά την κύηση. Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση της εγκύου με καρδιακά προβλήματα».

Χωρίς νυστέρι

Αλλες έρευνες, που αφορούσαν τη μη χειρουργική αντικατάσταση της βαλβίδας της αορτής, η οποία εφαρμόζεται πλέον και στην Ελλάδα, απέδειξαν την κλινική αξία της μεθόδου. Σε μία από αυτές τις έρευνες, η επιτυχία της επέμβασης σε ασθενείς χαμηλού χειρουργικού κινδύνου ήταν 100%, ενώ η θνησιμότητα ύστερα από έναν χρόνο 5%. Σε μια άλλη, δεν παρουσιάστηκαν επιπλοκές στη συντριπτική πλειονότητα των ασθενών έπειτα από τρία χρόνια. Ενθαρρυντικά ήταν και τα συμπεράσματα για την αξία της μη εγχειρητικής διόρθωσης της μιτροειδούς βαλβίδας.

«Και οι δύο τεχνικές εξελίσσονται και αποδεικνύονται ασφαλείς και αποτελεσματικές στην κλινική πράξη», τονίζει ο κ. Βάρδας. «Επίσης, ικανοποιητικά κρίνονται τα αποτελέσματα από τις εφαρμογές υποδορίως απινιδωτών για την πρόληψη του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου».

Τρώτε σοκολάτα!

Εάν τρώτε τακτικά σοκολάτα, μπορείτε να μειώσετε κατά το ένα τρίτο τον κίνδυνο να εμφανίσετε μια καρδιαγγειακή νόσο.

Αυτό έδειξε η ανάλυση επτά μελετών που αφορούσαν περισσότερους από 100.000 ανθρώπους, η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο και έκανε την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία να γράφει ως πρώτο θέμα στην ηλεκτρονική σελίδα της: «Eίναι επίσημο! Η σοκολάτα κάνει καλό στην καρδιά». Οι πέντε μελέτες έδειξαν ότι η υψηλότερη κατανάλωση σοκολάτας συσχετιζόταν με μείωση κατά 37% των καρδιαγγειακών ασθενειών και κατά 29% των εγκεφαλικών, σε σύγκριση με τη χαμηλότερη κατανάλωση».

Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν διαφοροποιήσεις μεταξύ σκούρας σοκολάτας και σοκολάτας γάλακτος, όπως και μεταξύ πλακών σοκολάτας, ροφημάτων σοκολάτας, μπισκότων με σοκολάτα και σοκολατούχων γλυκών. Και υποθέτουν ότι τα καλά της σοκολάτας οφείλονται στις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της.

Σημειώνουν όμως ότι τα συμπεράσματα αυτά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με προσοχή, καθώς η σοκολάτα που κυκλοφορεί στο εμπόριο είναι πολύ θερμιδογόνα (περίπου 500 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια), που σημαίνει ότι η υπερκατανάλωση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιοπάθεια.

 

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία