• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Τα χρόνια μη μεταδιδόμενα νοσήματα στην Ελλάδα

Τα σημαντικότερα Μη Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΜΝΜ) στην Ελλάδα είναι οι καρδιοπάθειες, οι νεοπλασματικές ασθένειες, ο σακχαρώδης διαβήτης και η παχυσαρκία, και τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα.

Τα σημαντικότερα Μη Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΜΝΜ) στην Ελλάδα είναι οι καρδιοπάθειες, οι νεοπλασματικές ασθένειες, ο σακχαρώδης διαβήτης και η παχυσαρκία, και τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα. 

Ειδικότερα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα ευθύνονται για το 48% του συνόλου των θανάτων στην Ευρώπη (54% στις γυναίκες και 43% στους άνδρες), ενώ στην Ελλάδα ενοχοποιούνται για το 50% της συνολικής θνησιμότητας του πληθυσμού.

Οι νεοπλασματικές ασθένειες αποτελούν τη δεύτερη κατά σειρά αιτία θανάτου στην κατηγορία των ΜΜΝ. Η θνησιμότητα από νεοπλασματικές ασθένειες στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη από του ευρωπαϊκού μέσου όρου (153.5 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού έναντι 169/100.000 στην Ευρωπαϊκή Ένωση) και έχει παραμείνει σχετικά σταθερή κατά τα τελευταία 25 έτη.

Παρά την ανάπτυξη νέων θεραπειών και την εφαρμογή προγραμμάτων δημόσιας υγείας, η θνησιμότητα από τον καρκίνο έχει παραμείνει σταθερή κατά τα τελευταία χρόνια. Έτσι, μία νέα σειρά στρατηγικών είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι από τα συχνότερα ΜΜΝ παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα ο επιπολασμός της νόσου αγγίζει το 9% ενώ η πραγματική θνησιμότητα συνολικά υποεκτιμάται. Η παχυσαρκία είναι ένας ισχυρός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη.

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια αποτελεί την τέταρτη αιτία θανάτου στον κόσμο. Στην Ελλάδα, 8% του πληθυσμού πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και περίπου το ίδιο ποσοστό θανάτων ετησίως αποδίδονται σε αυτά. 

Προσφάτως, σημαντική θέση στα ΜΜΝ καταλαμβάνουν οι ψυχικές διαταραχές και τα ψυχιατρικά νοσήματα. Η κατάθλιψη, για παράδειγμα, θεωρείται υπεύθυνη για την απώλεια 8% του συνόλου των ετών απώλειας ζωής, λόγω ασθένειας ή αναπηρίας, στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ:newsbeast.gr