• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Εντοπίστηκαν 5 γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας

Ερευνητές εντόπισαν 5 ακόμα γονίδια που παίζουν ρόλο στον κίνδυνο ενός ανθρώπου να εμφανίσει καρδιακή προσβολή και στεφανιαία νόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές εντόπισαν 5 ακόμα γονίδια που παίζουν ρόλο στον κίνδυνο ενός ανθρώπου να εμφανίσει καρδιακή προσβολή και στεφανιαία νόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ειδικοί δήλωσαν ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να προβλέπουν τη στεφανιαία νόσο και να αναπτύξουν νέες αγωγές.

Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερες από 49.000 γενετικές ποικιλομορφίες σε σχεδόν 15.600 περιστατικά στεφανιαίας νόσου με ελαφρώς λιγότερα από 35.000, της ομάδας ελέγχου. Οι ερευνητές αναπαρήγαγαν τα αποτελέσματα σε 17.121 περισσότερα περιστατικά και 40.473 της ομάδας ελέγχου.

Ο ερευνητής John Danesh, δήλωσε ότι είναι μια από τις πρώτες γενετικές έρευνες στεφανιαίας νόσου που περιλαμβάνει σημαντικό ποσοστό ανθρώπων από τη νότια Ασία, που εμφανίζει υψηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας. Πρόσθεσε, ότι η έρευνα δείχνει ότι πολλά από τα γονίδια που επηρεάζουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου τον επηρεάζουν παρομοίως σε Ευρωπαίους και κατοίκους της νότιας Ασίας.

Τα ευρήματα προστίθενται σε κατάλογο περισσότερων από 30 γονιδίων που είναι ήδη γνωστό ότι επηρεάζουν τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και καρδιοπάθεια, σημειώνουν οι ερευνητές.

Ο ερευνητής Nilesh Samani, του Πανεπιστημίου του Leicester, δήλωσε ότι τα ευρήματα παρέχουν νέα στοιχεία στην κατανόηση των αιτίων των βιολογικών οδών που προκαλούν καρδιοπάθεια και ιδιαίτερα υπογραμμίζουν το ρόλο των λιπιδίων και της φλεγμονής.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι αν και οι ατομικές επιδράσεις των νέων γενετικών ποικιλομορφιών που ανακάλυψαν είναι μικρές, οι αγωγές που αναπτύσσονται ως αποτέλεσμα των ευρημάτων θα μπορούσαν να έχουν ευρύτερη επίδραση. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘PLoS Genetics’.

ΠΗΓΗ: iatronet.gr, PLos Genetics.