• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Παιδιά με διαβήτη έχουν αυξημένες πιθανότητες για άσθμα

Παιδιά που πάσχουν από διαβήτη μπορεί ενδεχομένως να έχουν περισσότερες πιθανότητες για άσθμα. Επιπλέον, παιδιά με τις δυο νόσους είναι περισσότερο πιθανό να έχουν φτωχή ρύθμιση του διαβήτη.

Παιδιά που πάσχουν από διαβήτη μπορεί ενδεχομένως να έχουν περισσότερες πιθανότητες για άσθμα. Επιπλέον, παιδιά με τις δυο νόσους είναι περισσότερο πιθανό να έχουν φτωχή ρύθμιση του διαβήτη.

Τα παραπάνω προέκυψαν από νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Pediatrics’.

Η έρευνα δεν διερεύνησε την αιτία που ενδεχομένως οι δυο νόσοι συνδέονται. Ωστόσο οι 2 παθήσεις μοιράζονται ορισμένους παράγοντες κινδύνου, περιλαμβανομένης της παχυσαρκίας.

Η ερευνήτρια Mary Helen Black, του Southern California Permanente Medical Group στην Πασαδένα, δήλωσε ότι συνδέονται και οι δυο νόσοι με υποβόσκουσα φλεγμονή.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι το επόμενο βήμα θα είναι να εστιάσουμε στον τρόπο που συνδέονται το άσθμα και ο διαβήτης.

Αν το παιδί έχει διαβήτη, αναγνωρίστε τα συμπτώματα άσθματος, δήλωσε. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται ο βήχας, ιδιαίτερα τη νύχτα, ο συριγμός, η ρηχή αναπνοή, σφίξιμο, πόνος ή πίεση στο θώρακα.

Πρόσθεσε ότι η αντιμετώπιση του διαβήτη είναι δύσκολη, έτσι άλλες παράμετροι μπορεί να περάσουν απαρατήρητες και χωρίς διάγνωση και είναι σημαντικό οι γιατροί και οι γονείς να είναι προσεκτικοί σχετικά με δυνητική σχέση.

Η νέα έρευνα εξέτασε ποσοστά άσθματος από το 2002 έως το 2005 για 1.683 παιδιά με διαβήτη 1 και 311 με διαβήτη 2. Σχεδόν το 11% των παιδιών είχε επίσης άσθμα. Το ποσοστό είναι υψηλότερο από το 8,7% που παρατηρείται στα παιδιά των ΗΠΑ.

Στα παιδιά με διαβήτη που εμφάνιζαν άσθμα το ποσοστό ήταν υψηλότερο σε παιδιά με διαβήτη 2. Το ποσοστό άσθματος για τα συγκεκριμένα παιδιά ήταν 16,1% έναντι 10% για παιδιά με διαβήτη τύπου 1. Πολλά παιδιά στην έρευνα, που έπασχαν από διαβήτη, ήταν είτε παχύσαρκα είτε υπέρβαρα.

Τα παιδιά με άσθμα και διαβήτη είχαν υψηλότερα επίπεδα αιμοσφαιρίνης A1c (HbA1c). Η φτωχή ρύθμιση του σακχάρου συνδέεται με πολλές επιπλοκές που σχετίζονται με τον διαβήτη.

Η Black δήλωσε ότι στους νέους με διαβήτη, όσοι εμφάνιζαν άσθμα είχαν περισσότερες πιθανότητες να ανήκουν στην κατηγορία με τη φτωχή ρύθμιση σακχάρου.

Παιδιά που δεν ακλουθούσαν αγωγή για το άσθμα αντιμετώπιζαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν φτωχή ρύθμιση του σακχάρου σε σχέση με όσα το ρύθμιζαν.

Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι ορισμένα φάρμακα κατά του άσθματος μπορεί ενδεχομένως να βελτιώσουν τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα σε παιδιά με άσθμα και διαβήτη. Άλλα φάρμακα κατά του άσθματος είναι γνωστό πως ορισμένες φορές αυξάνουν το σάκχαρο.

ΠΗΓΗ: Iatronet.gr, Pediatrics