• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Για ραγδαία αύξηση του κόστους του καρκίνου προειδοποιούν ειδικοί

Η ραγδαία ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και θεραπειών για τον καρκίνο, σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων της ασθένειας σε παγκόσμιο επίπεδο σημαίνει ότι το κόστος φροντίδας των ασθενών καθίσταται τάχιστα απαγορευτικό σε πολλές αναπτυγμένες χώρες, σύμφωνα με έκθεση ογκολόγων.

Η ραγδαία ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και θεραπειών για τον καρκίνο, σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων της ασθένειας σε παγκόσμιο επίπεδο σημαίνει ότι το κόστος φροντίδας των ασθενών καθίσταται τάχιστα απαγορευτικό σε πολλές αναπτυγμένες χώρες, σύμφωνα με έκθεση ογκολόγων. 

Καθώς το κόστος εκτοξεύεται σε πρωτοφανή ύψη θα χρειαστεί μια ριζική αλλαγή της νοοτροπίας ώστε να διασφαλιστεί η δίκαιη πρόσβαση στα φάρμακα και να αντιμετωπιστούν δύσκολα ερωτήματα όπως το πώς θα εξισορροπηθεί η παράταση της ζωής των ασθενών για λίγους μήνες με το κόστος των νέων θεραπειών και τεχνολογιών.

«Η ιατρική κοινότητα πρέπει να επιδείξει υπευθυνότητα και να μην αποδέχεται αμφίβολης αξιοπιστίας ενδείξεις και μία νοοτροπία που αποδέχεται πολύ μικρά οφέλη με οποιοδήποτε κόστος», σημειώνει η έκθεση που συνέταξαν ειδικοί για λογαριασμό της ιατρικής επιθεώρησης Lancet Oncology με αντικείμενο το κόστος της φροντίδας ασθενών με καρκίνο. «Θα πρέπει να υπάρξουν δίκαιες τιμές και πραγματική ωφέλεια από τις νέες τεχνολογίες», τονίζουν.

Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο περίπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Ο αριθμός αυτός αναμένεται ότι θα αυξηθεί στα 27 εκατομμύρια έως το 2030. Το κόστος των νέων κρουσμάτων υπολογίζεται ότι ανέρχεται στα 286 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Από τα χρήματα αυτά περίπου τα μισά αφορούν το ιατρικό κόστος, ενώ το ένα τέταρτο σχετίζεται με τις απώλειες λόγω της απόσυρσης των ασθενών από την παραγωγική διαδικασία, σύμφωνα με στοιχεία της Economist Intelligence Unit τα οποία επικαλείται η έκθεση. Οι ερευνητές, επικεφαλής των οποίων ήταν ο Ρίτσαρντ Σάλιβαν του βρετανικού King's Health Partners Integrated Cancer Centre, σημειώνουν ότι γιατροί, φορείς υπεύθυνοι για τη χάραξη της πολιτικής υγείας, ομάδες ασθενών και η βιομηχανία του τομέα υγείας θα πρέπει να συνεργαστούν ώστε να βρεθούν τρόποι για να συγκρατηθεί η αύξηση του κόστους μελλοντικά. 

«Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι όσον αφορά την προσιτή φροντίδα και οι επιλογές μας -ή η άρνησή μας να κάνουμε επιλογές- θα επηρεάσουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων», σημείωσε ο Σάλιβαν παρουσιάζοντας την έκθεσή του στο Ευρωπαϊκό Διεπιστημονικό Ογκολογικό Συνέδριο στη Στοκχόλμη (EMCC).

«Θα στρουθοκαμηλίσουμε, θα κάνουμε το σταυρό μας ελπίζοντας ότι όλα θα πάνε καλά ή θα κάνουμε δύσκολες συζητήσεις και θα πάρουμε δύσκολες αποφάσεις;» διερωτήθηκε.

Η ομάδα του Σάλιβαν, που αποτελείτο από 37 ειδικούς από πλούσιες χώρες, διαπίστωσε ότι το κόστος επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι η γήρανση του πληθυσμού και η αυξανόμενη ζήτηση για φροντίδα αλλά και τα ιδιαίτερα ακριβά, σύγχρονα φάρμακα. Ορισμένα από τα πρόσφατα πειραματικά φάρμακα ενδέχεται να στοιχίζουν δεκάδες χιλιάδες δολάρια ανά ασθενή.

Στην έκθεση του Lancet αναφέρεται ως παράδειγμα το φάρμακο Provenge της εταιρείας Dendreon για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη. Η θεραπεία σε τρεις φάσεις στοιχίζει πάνω από 100.000 δολάρια και διαπιστώθηκε στις δοκιμές ότι βελτιώνει τις πιθανότητες επιβίωσης για μερικούς μήνες σε ασθενείς που δεν είχαν πλέον άλλες επιλογές. «Πώς θα καθορίσουμε την αξία του;» σημειώνεται στην έκθεση.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, naftemporiki.gr