• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Ειδικοί στο ανοσοποιητικό κέρδισαν το Νόμπελ Ιατρικής

Τρεις επιστήμονες που έφεραν επανάσταση στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο οργανισμός πολεμά τη λοίμωξη μοιράστηκαν φέτος το Νόμπελ ιατρικής.

Τρεις επιστήμονες που έφεραν επανάσταση στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο οργανισμός πολεμά τη λοίμωξη μοιράστηκαν φέτος το Νόμπελ ιατρικής.

Ο Bruce Beutler, από τις ΗΠΑ, ο Jules Hoffmann από το Λουξεμβούργο και ο Ralph Steinman, από τον Καναδά, μοιράστηκαν το βραβείο.

Οι Καθηγητές Beutler και Hoffman ανακάλυψαν πώς ενεργοποιείται η άμυνα πρώτης γραμμής του οργανισμού.

Ο Καθηγητής Steinman ανακάλυψε το δενδριτικό κύτταρο που βοηθά στη καταπολέμηση της λοίμωξης.

Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να χωριστεί σε δυο μέρη, το έμφυτο και το προσαρμοστικό.

Το έμφυτο είναι η άμεση αντίδραση και σταματά τη λοίμωξη καταστρέφοντας ξένους μικροοργανισμούς και προκαλώντας φλεγμονή.

Το 1996 ο Καθηγητής Hoffmann ανακάλυψε ότι ένα γονίδιο, το ‘Toll’ ήταν αναγκαίο για την έναρξη του ανοσοποιητικού σε μύγες. Χωρίς το γονίδιο οι μύγες δεν μπορούσαν να ‘αισθανθούν’ και να πολεμήσουν τη λοίμωξη.

Ισοδύναμο γονίδιο, ο υποδοχέας που μοιάζει με το Toll, ανακαλύφτηκε το 1998 από τον Καθηγητή Beutler, σε έρευνα σε ποντίκια.

Από τότε έχουν ανακαλυφθεί στους ανθρώπους περισσότεροι από 12 τέτοιοι υποδοχείς.

Το προσαρμοστικό ανοσοποιητικό χρειάζεται περισσότερο χρόνο να ενεργοποιηθεί αλλά ‘καθαρίζει’ τη λοίμωξη και μπορεί να παράσχει μακρά προστασία.

Ο καθηγητής Steinman ανακάλυψε το 1973 το δενδριτικό κύτταρο. Έδειξε ότι μπορεί να δράσει σαν γέφυρα μεταξύ των 2 ανοσοποιητικών συστημάτων αποφασίζοντας αν θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το προσαρμοστικό σύστημα.

Η επιτροπή των βραβείων Νόμπελ, δήλωσε ότι οι Bruce Beutler, Jules Hoffmann και Ralph Steinman, έφεραν επανάσταση στον τρόπο κατανόησης του ανοσοποιητικού συστήματος, ανακαλύπτοντας σημαντικές αρχές για την ενεργοποίησή του. Πρόσθεσε ότι άνοιξαν νέους δρόμους για την πρόληψη και τη θεραπεία.

Η Annika Scheynius, μέλος της επιτροπής, δήλωσε ότι είναι σίγουροι πως οι ανακαλύψεις θα οδηγήσουν σε βελτίωση στην υγεία, κυρίως όσον αφορά νέα εμβόλια.

ΠΗΓΗ:iatronet.gr