• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Πώς μπορούν οι ενήλικες να γίνουν πιο δραστήριοι;

Η απουσία της φυσικής δραστηριότητας και η παχυσαρκία έχουν λάβει, δυστυχώς στις μέρες μας, τον χαρακτήρα επιδημίας, επηρεάζοντας καθημερινά όλο και περισσότερο κόσμο.

Η απουσία της φυσικής δραστηριότητας και η παχυσαρκία έχουν λάβει, δυστυχώς στις μέρες μας, τον χαρακτήρα επιδημίας, επηρεάζοντας καθημερινά όλο και περισσότερο κόσμο. Θεωρούνται, και όχι άδικα βέβαια, οι ασθένειες του 21ου αιώνα, του αιώνα της υπερβολικής αύξησης της τεχνολογίας και της παραγωγής, αλλά και της υπερβολικής μείωσης της κίνησης και της δραστηριότητας.

Ο σύγχρονος άνθρωπος δεν περπατά, δεν ανεβαίνει σκαλοπάτια, δεν χρησιμοποιεί το ποδήλατό του. Χρησιμοποιεί καθημερινά το αυτοκίνητό του και μάλιστα δύο και τρεις φορές την ημέρα, για αποστάσεις ιδιαίτερα κοντινές. Έχει πάψει να ασχολείται με σπορ και αθλήματα, εκτός βέβαια και αν υπάρχει κάποιο από αυτά στην αγαπημένη του τηλεόραση. Η καθημερινότητά του είναι γεμάτη από τηλεκοντρόλ, υπολογιστές, τηλεοράσεις και κάθε είδους ηλεκτρονικά επιτεύγματα, που θα μπορούσαν να υπάρχουν για να κάνουν την ζωή του θεωρητικά πιο εύκολη, αλλά στην ουσία την κάνουν πιο βαρετή και πιο «νοσηρή».

Επίσης, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι η νέα γενιά και ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά, που βαδίζουν κατά γράμμα στα χνάρια των μεγάλων, δεν κινούνται όσο θα έπρεπε, δεν παίζουν παρά μόνο playstation, x-box και on line games, δεν τρέχουν, δεν περπατούν, δεν γυμνάζονται. Τρώνε τεράστιες και άχρηστες ποσότητες φαγητών, γνωρίζουν κατά γράμμα τα μενού των γνωστών φαστφουντάδικων, καταναλώνουν γλυκίσματα, παγωτά και σοκολάτες χωρίς περιορισμό.

Είναι καιρός όλοι να αναθεωρήσουμε τον τρόπο ζωής, την καθημερινότητά μας, να αλλάξουμε τις συνήθειές μας, αν θέλουμε να ζήσουμε φυσιολογικά και χωρίς προβλήματα εμείς και τα παιδιά μας. Και ειλικρινά οι λύσεις είναι και γνωστές και απλές. Ας αναφέρουμε λοιπόν μερικές:

-Περπατήστε, αν είναι εφικτό, από και προς τη δουλειά σας
-Χρησιμοποιείστε καθημερινά το ποδήλατό σας. Αν δεν έχετε, αγοράστε ένα και δεν θα το μετανιώσετε.
-Επιβιβαστείτε στο λεωφορείο δύο στάσεις μετά από την συνηθισμένη στάση, και αποβιβαστείτε δύο στάσεις πριν φτάσετε στον προορισμό σας.
-Χρησιμοποιείτε τα σκαλοπάτια αντί για τον ανελκυστήρα είτε στην εργασία σας, είτε στο σπίτι σας.
-Ασχοληθείτε περισσότερο με τις καθημερινές εργασίες του σπιτιού (κηπουρική, νοικοκυριό, συντήρηση)
-Περπατήστε με γρήγορο ρυθμό, βγάζοντας ταυτόχρονα βόλτα τον σκύλο σας.
-Συναντηθείτε με τους φίλους σας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, περπατήστε, παίξτε, κάντε τζόκινγκ μαζί τους.
-Δηλώστε συμμετοχή σε ένα τμήμα παραδοσιακών χορών του δήμου ή της γειτονιάς σας.
-Παίξτε όσο μπορείτε περισσότερο με τα παιδιά σας.
-Δοκιμάστε το γυμναστήριο, μια ομάδα μπάσκετ, βόλεϊ, ποδοσφαίρου κ.λπ.
-Απολαύστε έναν ήρεμο περίπατο, μετά το βραδινό φαγητό σας.

Από όλα τα παραπάνω, διαπιστώνουμε ότι δεν χρειάζεται να γίνουμε πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες για να καταφέρουμε να αλλάξουμε την ζωή μας. Η φυσική δραστηριότητα περιλαμβάνει οτιδήποτε περιέχει κίνηση, αρκεί να γίνεται καθημερινά και τουλάχιστον για 30-40 λεπτά συνολικά.

Ας μην ξεχνάμε, πως η συστηματική φυσική δραστηριότητα έχει ευεργετικές επιδράσεις, τόσο στη σωματική, όσο και στην ψυχική μας υγεία, γεγονός που ειδικά στις μέρες μας είναι ίσως η σημαντικότερη κατάκτηση. 

ΠΗΓΗ: iatronet.gr, real.gr