• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

ΕΣΥ: Στα φετινά επίπεδα το νέο κονδύλι εφημεριών

Αμετάβλητο, στα 400 εκατομμύρια ευρώ, παραμένει το κονδύλιο εφημεριών στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2012.

Αμετάβλητο, στα 400 εκατομμύρια ευρώ, παραμένει το κονδύλιο εφημεριών στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2012.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κ. Δημήτρη Βαρνάβα, σε πρώτη ματιά, αυτό φαντάζει ως θετικό μπροστά στον ορυμαγδό περικοπών που εφαρμόζει το υπουργείο Οικονομικών κατ΄ εντολήν της τρόικας.

Αν, όμως, κανείς προσέξει τις εκτιμήσεις πραγματοποιήσεων του 2011, διαπιστώνει ότι από τα φετινά 400 εκατομμύρια, δαπανήθηκαν μόνον 384, δηλαδή 'αποταμιεύτηκαν' 16 εκατομμύρια, τη στιγμή που τα νοσοκομεία στέναζαν από αδυναμία εφημέρευσης και περικοπές.

Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το νέο σύστημα εφημέρευσης που προωθεί το υπουργείο Υγείας.

Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για επικείμενο σχεδιασμό αλλαγών στο σύστημα εφημεριών που θα οδηγήσει στην 'εφημερία Τομέα'.

Ο κ. Βαρνάβας καταγγέλλει ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκμεταλλεύεται ασύστολα τις πελατειακές εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, τις οποίες – όπως αναφέρει – ευλόγησαν και ευνόησαν σκανδαλωδώς οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, προκειμένου να συκοφαντήσει το σύνολο των γιατρών.

Επικίνδυνη

Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ χαρακτηρίζει επικίνδυνη την προωθούμενη 'εφημερία Τομέα', στην οποία ο γυναικολόγος θα υποκαθιστά το Χειρουργό, τον οφθαλμίατρο, τον ουρολόγο, τον ΩΡΛ, τον αναισθησιολόγο….

Η παρανοϊκή και τραγική αυτή εξέλιξη – σημειώνει – ισοπεδώνει το σύστημα εφημεριών, θυσιάζει ότι απέμεινε ως ΕΣΥ στο βωμό της εξοικονόμησης ελάχιστων πόρων, από έναν υπουργό που κάνει ελάχιστα για να σταματήσει τις πραγματικές σπατάλες στο χώρο της Υγείας.

Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει τις διαλυτικές μεθοδεύσεις του κ. Λοβέρδου, θεωρώντας ότι ο υπουργός Υγείας αδιαφορεί για τις σαφείς προτάσεις της ΟΕΝΓΕ για ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του συστήματος εφημεριών και για την οργάνωση αυτοτελών Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών.

ΠΗΓΗ:iatronet.gr