• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Έρευνα: Η σοκολάτα προστατεύει από το εγκεφαλικό επεισόδιο τις γυναίκες

Η κατανάλωση σοκολάτας - περίπου 2 την εβδομάδα- φαίνεται να βοηθά τις γυναίκες στη μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, αναφέρει νέα έρευνα.

Η κατανάλωση σοκολάτας - περίπου 2 την εβδομάδα- φαίνεται να βοηθά τις γυναίκες στη μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, αναφέρει νέα έρευνα.

Η νέα σουηδική έρευνα επαναλαμβάνει προηγούμενα αποτελέσματα έρευνας σε άντρες και γυναίκες, ενώ επίσης προσθέτει πληροφορίες.

Η ερευνήτρια, Susanna C. Larsson, από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη, δήλωσε ότι η προστασία άρχισε στα περισσότερα από 45 γραμμάρια την εβδομάδα.

Η ομάδα που κατανάλωνε την περισσότερη σοκολάτα είχε το μεγαλύτερο όφελος μειώνοντας το εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 20%. Σε αυτή την ομάδα η μέση κατανάλωση ήταν περίπου 2,3 ουγγιές την εβδομάδα.

Ενώ άλλες έρευνες ανακάλυψαν σχέση μεταξύ της σοκολάτας και του μειωμένου κινδύνου εγκεφαλικών επεισοδίων η νέα έρευνα ανακάλυψε μικρή διαφορά στην πρόληψη με βάση το είδος του εγκεφαλικού επεισοδίου. Όσες κατανάλωσαν την περισσότερη σοκολάτα προστατεύονταν λίγο περισσότερο από το εγκεφαλικό επεισόδιο λόγω αιμορραγίας σε σύγκριση με το εγκεφαλικό επεισόδιο λόγω θρόμβου.

Η Larsson παρακολούθησε 33.372 γυναίκες, ηλικίας 49 έως 83 ετών για 10 χρόνια, μέχρι τα τέλη του 2008. Οι γυναίκες απάντησαν ερωτήσεις για το πόσο συχνά κατανάλωναν σοκολάτα και άλλες τροφές ένα χρόνο πριν. Η ερευνήτρια τις χώρισε σε 8 κατηγορίες, με βάση την ποσότητα που καταναλώθηκε. Οι απαντήσεις κυμαίνονταν από ‘ποτέ’ έως ‘3 ή περισσότερες φορές την ημέρα’.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης συνέβησαν 1.549 εγκεφαλικά επεισόδια. Από αυτά 1.200 προκλήθηκαν από θρόμβους ή άλλες διαταραχές στα αγγεία, 224 προκλήθηκαν από ρήξη αγγείων και οι αιτίες των 125 δεν προσδιορίστηκαν.

Ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες που συνδέονται με το εγκεφαλικό επεισόδιο η Larsson ανακάλυψε ότι η σοκολάτα προστάτευε. Τα προστατευτικά οφέλη της σοκολάτας οφείλονται, δήλωσε, στα φλαβονοειδή που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Προστατεύουν τον οργανισμό από βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Αυτές μπορούν να βλάψουν το καρδιαγγειακό.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ποσοστό 90% της σοκολάτας που καταναλωνόταν στη Σουηδία ήταν γάλακτος, που, όπως σημειώνει η ερευνήτρια, περιέχει περίπου 30% κακάο. Ωστόσο η σοκολάτα γάλακτος που πωλείται ευρέως στις ΗΠΑ μπορεί να περιέχει λιγότερο κακάο σε σχέση με τα προϊόντα που πωλούνται στη Σουηδία.

Για αυτό το λόγο και επειδή η σοκολάτα γάλακτος μπορεί να περιέχει πολλή ζάχαρη, λιπαρά και θερμίδες, προτείνει την επιλογή σκούρας σοκολάτας, που συνήθως έχει υψηλότερες συγκεντρώσεις κακάο.

Η νέα έρευνα αποτελεί ακόμα μια που δείχνει τα οφέλη της σοκολάτας στην υγεία, δήλωσε η καρδιολόγος Suzanne Steinbaum. Συμφωνεί ότι είναι σημαντική η ‘σοφή’ κατανάλωση σοκολάτας. Συνιστά τουλάχιστον 70% κακάο. Βασίζει την υπόδειξη στο εύρημα άλλων ερευνών που δείχνουν ότι η συγκέντρωση κακάο μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα οφέλη αποδίδονται στα βιοφλαβονοειδή και στα αντιοξειδωτικά του κακάο, δήλωσε. Δρουν βελτιώνοντας τα τοιχώματα των αρτηριών και μειώνοντας την αρτηριακή πίεση. Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of the American College of Cardiology.’

 

ΠΗΓΗ: Journal of the American College of Cardiology, iatronet.gr