• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Πιο επιβαρυντική η παχυσαρκία για την αρτηριακή πίεση των εφήβων κοριτσιών

Η παχυσαρκία έχει σοβαρότερες επιπτώσεις στην αρτηριακή πίεση των εφήβων κοριτσιών, απ’ ότι στων συνομηλίκων αγοριών, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Παθολογίας.

Η παχυσαρκία έχει σοβαρότερες επιπτώσεις στην αρτηριακή πίεση των εφήβων κοριτσιών, απ’ ότι στων συνομηλίκων αγοριών, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Παθολογίας. 

Η έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια εστίασε σε 1.700 εφήβους, 13-17 ετών, που είχαν υποβληθεί σε μέτρηση της αρτηριακής τους πίεσης στο πλαίσιο δημοσκοπήσεων υγείας και ιατρικών ελέγχων στα σχολεία της Πολιτείας της Καλιφόρνια. Επίσης μελέτησαν διαθέσιμα στοιχεία για τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) των συμμετεχόντων. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν δύο τύποι αρτηριακής πίεσης. Η διαστολική πίεση, δηλαδή η ελάχιστη πίεση στο εσωτερικό των αγγείων που παρατηρείται όταν η καρδιά βρίσκεται σε φάση ηρεμίας και η συστολική, δηλαδή η μέγιστη πίεση που αντικατοπτρίζει την δύναμη που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, όταν η καρδιά πάλλεται. 
Η υψηλή συστολική πίεση υποδεικνύει κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. 

Όπως προέκυψε από τη μελέτη των δεδομένων, τα παχύσαρκα αγόρια είχαν σχεδόν τετραπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν αυξημένη συστολική πίεση, από τα συνομήλικα αγόρια με φυσιολογικό βάρος. Ομοίως, τα παχύσαρκα κορίτσια είχαν 9πλάσιες πιθανότητες να έχουν αυξημένη συστολική αρτηριακή πίεση, από τα κορίτσια με φυσιολογικό βάρος. 

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι η παρατηρούμενη ως προς το φύλο διαφορά αντικατοπτρίζει την εξισορροπιστική επίδραση των οιστρογόνων στην καρδιά. 

«Συνολικά παρατηρήσαμε αυξημένη πιθανότητα τα άτομα με αυξημένο ΔΜΣ και αρτηριακή πίεση να εκδηλώσουν καρδιαγγειακές επιπλοκές, κατά την ενήλικη ζωή τους. Αλλά τα ευρήματα υποδεικνύουν επίσης ότι τα έφηβα κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν τέτοια προβλήματα, συγκριτικά με τα αγόρια.», σημειώνει ο Δρ Ρούντι Ορτέζ, επικεφαλής της μελέτης. 

Εξάλλου, η διαφοροποίηση αυτή μπορεί να αποδοθεί και στα επίπεδα της σωματικής δραστηριοποίησης. Τα παχύσαρκα κορίτσια συμμετέχουν κατά 50% έως και 60% λιγότερο σε σωματικές δραστηριότητες, συγκριτικά με τα αγόρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης.

ΠΗΓΗ:health.in.gr