Οι εργένηδες διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από καρκίνο σε σύγκριση με τους παντρεμένους, αναφέρουν επιστήμονες από τη Νορβηγία.
Οι εργένηδες διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από καρκίνο σε σύγκριση με τους παντρεμένους, αναφέρουν επιστήμονες από τη Νορβηγία.
Αναλύοντας στοιχεία 40 ετών, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι ανύπαντροι άντρες και γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποκύψουν σε 13 από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του πνεύμονα, του μαστού και του προστάτη.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος απειλεί τους άντρες ηλικίας άνω των 70 ετών – και αυξάνεται δεκαετία τη δεκαετία.
Οι ερευνητές ανέλυσαν το ιατρικό ιστορικό 440.000 ανδρών και γυναικών που διαγνώστηκαν με καρκίνο μεταξύ 1970 και 2007, και το συνέκριναν με την οικογενειακή τους κατάσταση.
Όπως διαπίστωσαν, το 35% των ανδρών που ήταν ανύπαντροι όταν διαγνώστηκαν έχασαν τελικά τη ζωή τους από τον καρκίνο, έναντι του 18% των ανδρών που ήταν διαζευγμένοι ή χήροι.
Αντίστοιχα στις γυναίκες, στις ανύπαντρες το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 22%, ενώ μεταξύ των παντρεμένων, διαζευγμένων ή χηρών ήταν 17%.
Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως ο γάμος κάνει καλό στην υγεία και στην μακροζωία, καθώς οι παντρεμένοι έχουν την τάση να προσέχουν περισσότερο τον τρόπο ζωής και την υγεία τους.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Όσλο που πραγματοποίησαν τη νέα μελέτη, εκτιμούν πως τα δεδομένα αυτά εξηγούν και τα δικά τους ευρήματα.
Πιστεύουν επίσης πως ακριβώς επειδή υπάρχει ένας/μία σύντροφος, οι παντρεμένοι πιθανώς πηγαίνουν νωρίτερα στον γιατρό όταν έχουν ένα ύποπτο σύμπτωμα, με αποτέλεσμα να ανιχνεύεται σε πιο πρώιμο στάδιο ο καρκίνος τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της νέας μελέτης, τα ποσοστά θνησιμότητας των ανύπαντρων ανδρών αυξάνονταν κατά 3,4% κάθε δεκαετία σε σύγκριση με αυτά των παντρεμένων.
Για τους διαζευγμένους και τους χήρους, τα ποσοστά θνησιμότητας ήταν λίγο υψηλότερα από αυτά των παντρεμένων, αλλά όχι τόσο υψηλά όσο των εργένηδων.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «BioMed Central Public Health».
ΠΗΓΗ: Web Only, ygeia.tanea.gr