• Αθήνα 11854 Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 38
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Ιώσεις πίσω από το 40% των καρκίνων

Οι ιοί μπορεί να προκαλούν ποσοστό έως 40% των καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων αυτών του εγκεφάλου και της λευχαιμίας, αναφέρουν επιστήμονες από τη Σουηδία.

Οι ιοί μπορεί να προκαλούν ποσοστό έως 40% των καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων αυτών του εγκεφάλου και της λευχαιμίας, αναφέρουν επιστήμονες από τη Σουηδία.

Εάν το εύρημα επιβεβαιωθεί και από άλλες μελέτες, θα ανοίξει το δρόμο για προληπτικούς εμβολιασμούς εναντίον αρκετών μορφών καρκίνων, που θα μειώσουν δραματικά τη συχνότητα εμφάνισής τους.

Είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες πως μερικές μορφές καρκίνου προκαλούνται από ιούς, αλλά έως τώρα οι ειδικοί πίστευαν πως αυτές οι περιπτώσεις κάλυπταν περίπου το 10% του συνόλου.

Οι πιο γνωστοί ογκογόνοι ιοί είναι ορισμένα στελέχη των ιών των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) που ευθύνονται για καρκίνους του τραχήλου της μήτρας, του πρωκτού και του στόματος, και οι ιοί της ηπατίτιδας Β και C που προκαλούν καρκίνο του ήπατος.

Ένας άλλος ιός που σχετίζεται με τον καρκίνο είναι ο Έπσταϊν-Μπαρ (καρκίνοι του αίματος και του λεμφικού συστήματος).

Επιστήμονες από το Ίδρυμα Καρολίνσκα, στη Σουηδία, ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα πως εντόπισαν σε μεγάλο ποσοστό μυελοβλαστωμάτων ίχνη του κυτταρομεγαλοϊού.

Το μυελοβλάστωμα είναι ο συνηθέστερος καρκίνος του εγκεφάλου στην παιδική ηλικία, καθώς ευθύνεται για το 15-20% των κρουσμάτων της νόσου.

Ο δε κυτταρομεγαλοϊός είναι ένας ιός που υπάρχει σε πάρα πολλούς ανθρώπους, δίχως όμως να αρρωσταίνει σοβαρά τους περισσότερους (φορείς είναι λ.χ. έξι στα δέκα παιδιά ηλικίας 6 ετών και εννέα στους δέκα ηλικιωμένους άνω των 80 ετών).

Όπως γράφουν η καθηγήτρια Σεσίλια Σόντερμπεργκ-Νάουκλερ και οι συνεργάτες της στην επιθεώρηση «Journal Of Clinical Investigation», ο κυτταρομεγαλοϊός εντοπίστηκε σε πολλά δείγματα όγκων και κύτταρα μυελοβλαστώματος που καλλιέργησαν στο εργαστήριο – και το γεγονός αυτό υποδηλώνει πως έχει παίξει ρόλο στην ανάπτυξη των καρκίνων.

Η ανακάλυψη αυτή έρχεται δύο χρόνια μετά την διαπίστωση πως το καρκίνωμα των κυττάρων Μέρκελ (είναι μια επιθετική μορφή δερματικού καρκίνου) συχνά αναπτύσσεται έπειτα από μόλυνση με πολυομαϊό, ο οποίος είναι συνηθισμένος στα ζώα και μπορεί να εξαπλωθεί στους ανθρώπους.

Αντίστοιχα, μία άλλη μελέτη συσχέτισε το 27% των κρουσμάτων καρκίνου του προστάτη με έναν ιό που λέγεται XMRVκαι είναι ένας ρετροϊός (σαν κι αυτόν του AIDS). Ο XMRVέχει επίσης διαπιστωθεί πως σχετίζεται και με πολλά κρούσματα λευχαιμίας.

Ο νομπελίστας καθηγητής Χάραλντ τσουρ Χάουζεν, ο οποίος μαζί με συναδέλφους του ανακάλυψε την δεκαετία του ’80 την συσχέτιση HPV-καρκίνου του τραχήλου, εκτιμά πως θα ακολουθήσουν πολλές ακόμα αντίστοιχες ανακαλύψεις.

Και πιστεύει πως τελικά πολλοί ιοί του δέρματος, του μαστού, του εντέρου και του πνεύμονα θα αποκαλυφθεί πως σχετίζονται με ιούς.

ΠΗΓΗ: Web Only, ygeia.tanea.gr