• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Μειωμένη η ανδρική γονιμότητα μετά τα 41

Τελικά δεν είναι μόνο οι γυναίκες που πρέπει να ανησυχούν για το βιολογικό τους ρολόι. Νέα στοιχεία αποκαλύπτουν πως και η ανδρική γονιμότητα μειώνεται με την ηλικία – με κάθε χρόνο που περνάει μετά τα 41 χρόνια, να την πλήττει ραγδαία.

Τελικά δεν είναι μόνο οι γυναίκες που πρέπει να ανησυχούν για το βιολογικό τους ρολόι. Νέα στοιχεία αποκαλύπτουν πως και η ανδρική γονιμότητα μειώνεται με την ηλικία – με κάθε χρόνο που περνάει μετά τα 41 χρόνια, να την πλήττει ραγδαία.

Και μετά τα 45, όσοι δεν έχουν ακόμα αποκτήσει παιδιά και το επιθυμούν διακαώς, πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους.

Η προειδοποίηση προέρχεται από δύο μελέτες, που παρουσιάσθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM).

Η πρώτη έγινε σε ζευγάρια που είχαν απευθυνθεί σε κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF). Όλες οι γυναίκες ήταν νέες και υγιείς, οπότε οι πιθανότητες να γονιμοποιηθούν τα ωάριά τους επηρεάζονταν αμιγώς από τους άντρες τους.

Η επίδραση αυτή ήταν σαφής, με την γονιμότητα των ανδρών να ελαττώνεται κατά 7% για κάθε έτος από τα 41 τους μέχρι τα 45 τους – και μετά τα 45, να μειώνεται ακόμα περισσότερο.

Έτσι, τα ποσοστά επιτυχημένης εγκυμοσύνης μειώθηκαν από 60% στους άντρες ηλικίας 41 ετών, σε μόλις 35% για τους 45άρηδες.

«Η ηλικία μετράει», είπε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Πάουλα Φέτμπακ, από την Κλινική Αναπαραγωγικής Ιατρικής Huntington, στην Βραζιλία. «Καιοιάντρεςέχουνβιολογικόρολόι. Δεν είναι το ίδιο όπως στις γυναίκες, αλλά ούτε αυτοί μπορούν να περιμένουν για πάντα να αποκτήσουν παιδιά. Θα πρέπει να το σκεφτούν καλά, ιδίως αν πλησιάζουν τα 40».

Πείραμα

Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζονται από τη δεύτερη μελέτη, η οποία διεξήχθη σε πειραματόζωα. Όπως έδειξε, η γονιμότητα μειώνεται κατακόρυφα στα αρσενικά ποντίκια μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, ο οποίος αντιστοιχεί στην μέση ηλικία των ανθρώπων.

Στο πείραμα αυτό, λιγότερα ωάρια γονιμοποιήθηκαν και λιγότερα έμβρυα έζησαν αρκετά ώστε να χρησιμοποιηθούν σε εξωσωματική σε ζώα.

Επιπλέον, η εγκυμοσύνη από σπερματοζωάρια «μεσήλικων» ποντικιών επετεύχθη πιο δύσκολα, ενώ τα ποσοστά αποβολής εκτινάχθηκαν από το σχεδόν 0% όταν τα σπερματοζωάρια προέρχονταν από νεαρά ποντίκια σε πάνω από 60% όταν προέρχοντας από μεσήλικα.

Οι επιστήμονες από το Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Κολοράντο, που πραγματοποίησαν αυτή τη μελέτη, εκτιμούν πως το ίδιο ακριβώς μοτίβο ισχύει για τους ανθρώπους.

«Ανακαλύψαμε απότομη εκφύλιση της αναπαραγωγικής ικανότητας στην μέση ηλικία, που στους ανθρώπους αντιστοιχεί στους 40άρηδες», είπαν στο συνέδριο.

ΠΗΓΗ: Web Only, ygeia.tanea.gr