• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Η βραδινή βάρδια στις γυναίκες συνδέεται με καρδιαγγειακές νόσους

Γυναίκες που εργάζονται σε βραδινή βάρδια μπορεί να εμφανίζουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, αναφέρει νέα έρευνα από τον Καναδά.

Γυναίκες που εργάζονται σε βραδινή βάρδια μπορεί να εμφανίζουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, αναφέρει νέα έρευνα από τον Καναδά.

Η Joan Tranmer, νοσηλεύτρια επί 30 χρόνια, που τώρα είναι ερευνήτρια και εκπαιδευτικός και ομάδα ερευνητών από το Queen's University στο Kingston, ανακάλυψαν ότι περίπου 1 στις 5 γυναίκες μέσης ηλικίας που εργάζονταν με βάρδιες είχαν τουλάχιστον 3 από τους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια.

Η Tranmer παρουσίασε τα ευρήματα στο συνέδριο για τις καρδιαγγειακές νόσους στο Βανκούβερ. Δήλωσε ότι δεν είναι σαφές το πώς η εργασία με βάρδιες συμβάλλει στην εμφάνισης τέτοιων παραγόντων κινδύνου. Είναι πιθανό η διαταραχή βιολογικών ρυθμών, του ύπνου, των συνηθειών της κατανάλωσης φαγητού και της άσκησης να αποτελούν ενδεχομένως παράγοντες.

5 συμπτώματα που συνδέονται με το μεταβολικό σύνδρομο είναι η κοιλιακή παχυσαρκία, η υπέρταση, η αυξημένη γλυκόζη, τα αυξημένα τριγλυκερίδια και τα χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης HDL.

Η έρευνα εξέτασε 227 γυναίκες μεταξύ 22 και 66 ετών από 2 νοσοκομεία του Οντάριο. Οι γυναίκες ήταν νοσηλεύτριες, διοικητικοί υπάλληλοι και εργαζόμενες στα εργαστήρια, με βάρδιες.

Μέσα στην ομάδα, ποσοστό 17% είχε μεταβολικό σύνδρομο με 3 από τους παράγοντες κινδύνου. Υψηλή αρτηριακή πίεση είχε το 38%, ενώ το 60% είχε μεγάλη περίμετρο μέσης. Όσο μεγαλύτερη ήταν η περίμετρος μέσης τόσο υψηλότερος ήταν ο κίνδυνος καρδιόπαθειας, εγκεφαλικού επεισοδίου και υπέρτασης.

Η έρευνα αναφέρει ότι στον κίνδυνο συμβάλλουν η ηλικία των εργαζομένων και το διάστημα που εργάστηκαν με βάρδιες.

‘Οσοι εργάζονται με βάρδιες είναι περισσότερο πιθανό να κοιμούνται λιγότερο και να ανησυχούν ότι περνούν λιγότερο χρόνο με την οικογένεια σε σύγκριση με όσους δεν εργάζονται με βάρδιες, σύμφωνα με έρευνα του Statistics Canada.

Η εκπρόσωπος του Heart and Stroke Foundation, Dr. Beth Abramson, δήλωσε ότι τα ευρήματα οδηγούν στην ανάγκη να εστιάσουμε περισσότερο στενά στις πρακτικές στο χώρο εργασίας που ενθαρρύνουν την υγιή συμπεριφορά, καθώς ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για αυτές τις γυναίκες μέχρι 80%.

ΠΗΓΗ:iatronet.gr