• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Άντρες: Πολύ νερό, λίγοι καρκίνοι στην κύστη

Οι νεαροί άντρες που θέλουν να προστατευτούν από τον καρκίνο της ουροδόχου κύστεως, καλό είναι να πίνουν άφθονο νερό και ροφήματα δίχως ζάχαρη, συνιστούν αμερικανοί επιστήμονες.

Οι νεαροί άντρες που θέλουν να προστατευτούν από τον καρκίνο της ουροδόχου κύστεως, καλό είναι να πίνουν άφθονο νερό και ροφήματα δίχως ζάχαρη, συνιστούν αμερικανοί επιστήμονες.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως όσοι πίνουν πάνω από 2,5 λίτρα υγρών την ημέρα, έχουν κατά 24% μειωμένες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο της ουροδόχου κύστεως.

Αν και παραμένει άγνωστη η ακριβώς αιτία της συσχέτισης των υγρών με την προστασία από τον καρκίνο της κύστης, οι ερευνητές εικάζουν πως τα πολλά υγρά βοηθούν την κύστη να αποβάλλει τις δυνητικά καρκινογόνες ουσίες, πριν αυτές προλάβουν να «λιμνάσουν» στο εσωτερικό της και προκαλέσουν βλάβες.

Την μελέτη, που παρουσιάσθηκε στο Διεθνές Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Έρευνας του Καρκίνου (AACR) στη Βοστώνη, πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Μπράουν οι οποίοι αξιολόγησαν την πρόσληψη υγρών σχεδόν 48.000 εθελοντών.

Οι άντρες είχαν ηλικία από 40 ετών και πάνω το 1986, όταν δήλωσαν συμμετοχή στη μελέτη. Επί περισσότερο από δύο δεκαετίες, συμπλήρωναν κάθε τέσσερα χρόνια ερωτηματολόγια για την διατροφή και την πορεία της υγείας τους.

Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, η προστατευτική δράση των άφθονων υγρών ήταν ιδιαιτέρως ισχυρή στην μέση ηλικία. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι καθώς οι άντρες μεγαλώνουν, αρχίζουν να πίνουν ολοένα λιγότερο νερό, σύμφωνα με τους ερευνητές. 

Καρκίνος του τσιγάρου

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως είναι ένας από τους συχνότερους στους άντρες. Στην χώρα μας ανιχνεύεται ετησίως σε περισσότερους από 2.080 ασθενείς, ενώ σε όλο τον κόσμο υπολογίζεται πως κάθε χρόνο προσβάλλει περισσότερους από 310.000 άντρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Η κυριότερη αιτία του είναι το κάπνισμα, με τους καπνιστές να διατρέχουν 2-3 φορές υψηλότερο κίνδυνο να τον εκδηλώσουν σε σύγκριση με τους μη καπνιστές. Στην πραγματικότητα, ο ΠΟΥ υπολογίζει πως το περίπου 50% των κρουσμάτων της νόσου οφείλεται στο τσιγάρο.

Όπως εξηγεί ο ΠΟΥ, μολονότι η ουροδόχος κύστη δεν εκτίθεται απ' ευθείας στον καπνό του τσιγάρου, οι πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες από τον καπνό μπορεί να εισέλθουν στο αίμα και να φτάσουν έως την κύστη, η οποία δεν αντέχει την καρκινογόνο δράση τους.



Πηγή : Web Only