• Χαλάνδρι 15233 Δρυάδων 4 & Λεωφ. Πεντέλης 49
  • (+30) 210 34 13 400 Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 πμ - 5:00 μμ

Τα αντισυλληπτικά «διώχνουν» τον καρκίνο των ωοθηκών

Οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια μειώνουν σχεδόν κατά το ήμισυ τον κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο των ωοθηκών, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια μειώνουν σχεδόν κατά το ήμισυ τον κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο των ωοθηκών, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, ανά κάθε 100.000 γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά για μια δεκαετία, καταγράφονται 12 λιγότεροι ωοθηκικοί καρκίνοι.

Ωστόσο, οι ερευνητές λένε πως το εύρημά τους δεν πρέπει να λαμβάνεται μεμονωμένα υπ’ όψιν, αλλά να συνδυάζεται με το κάπως αυξημένο ενδεχόμενο καρκίνου του μαστού.

«Οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά πρέπει να ξέρουν πως έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα της μείωσης του κινδύνου καρκίνου των ωοθηκών», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρίτσαρντ Έντμοντσον, από το Βόρειο Ίδρυμα Έρευνας του Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο του Νιούκασλ.

«Εντούτοις, αυτό θα πρέπει να ζυγίζεται με τον ελαφρά αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως καρκίνου του μαστού που επίσης σχετίζεται με τα αντισυλληπτικά».

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; «Εάν έχουμε 100.000 γυναίκες που παίρνουν επί δέκα χρόνια αντισυλληπτικά, θα υπάρξουν 50 περισσότεροι καρκίνοι του μαστού αλλά και 12 λιγότεροι καρκίνοι των ωοθηκών, σε σύγκριση με τις γυναίκες που θα τα έπαιρναν μόνο για ένα χρόνο», εξήγησε.

«Το εύρημα αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου των ωοθηκών».

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Βρετανική Επιθεώρηση Καρκίνου» (BJC), υποστηρίζει τα ευρήματα προγενέστερων εργασιών, που έδειξαν ότι παράγοντες όπως τα αντισυλληπτικά και η εγκυμοσύνη επηρεάζουν τις πιθανότητες καρκίνου, επειδή αλλάζουν τα επίπεδα των ορμονών στον οργανισμό.

Τα ευρήματα

Ο δρ Έντμοντσον και οι συνεργάτες του ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερες από 300.000 γυναίκες, από εννέα χώρες (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) οι οποίες παίρνουν μέρος σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή μελέτη, γνωστή ως EPIC.

Οι γυναίκες έπαιρναν τα κλασικά, συνδυασμένα αντισυλληπτικά, τα οποία περιέχουν και οιστρογόνα και προγεστερόνη.

Όπως διαπίστωσαν, η λήψη των χαπιών επί μία δεκαετία μείωνε κατά σχεδόν 50% τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών, ελαττώνοντας τον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000 γυναίκες από 28 που ήταν για όσες έπαιρναν το Χάπι επί λιγότερο από έναν χρόνο σε 15 για όσες το έπαιρναν επί 10 χρόνια ή περισσότερο.

Η μελέτη έδειξε ακόμη πως και η μητρότητα παρέχει προστασία από τον καρκίνο των ωοθηκών – και μάλιστα αναλογική: όσο περισσότερα παιδιά είχε μια γυναίκα, τόσο πιο προστατευμένη ήταν.

Επιδημιολογία

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ο τέταρτος συχνότερος καρκίνος στην Ελλάδα, προσβάλλοντας ετησίως περισσότερες από 780 γυναίκες.

Αποτελεί επίσης την όγδοη αιτία θανάτου από καρκίνο, κοστίζοντας κάθε χρόνο τη ζωή σε περισσότερες από 450 γυναίκες.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι ο έβδομος συχνότερος καρκίνος, προσβάλλοντας ετησίως περισσότερες από 224.700 γυναίκες, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. 

Είναι επίσης η έβδομη αιτία θανάτου από καρκίνο, κοστίζοντας τη ζωή σε περισσότερες από 140.000 γυναίκες κάθε χρόνο.



ΠΗΓΗ: Web Only , ygeia.tanea.gr